Letná kuchyňa: Šaláty 2
Autor(ka) : Martina Jeníková
Dátum a čas : 3.7.2000 03:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Takže opäť sme tu s rubrikou šaláty. Minule sme si čo to povedali o hlávkovom, dnes si porozprávame o ďalších listových šalátoch, o ktorých platí takmer to isté ako o hlávkovom šaláte.

Ľadový šalát- je veľmi podobný hlávkovému šalátu, má však menej výraznú chuť, listy sú tmavšie a je príjemne chrumkavý. Je mimoriadne dobrým zdrojom kyseliny listovej.
Čínska kapusta- Má výraznú sladkastú chuť a svetlozelené listy so širokými žilami. Jej listy sú tvrdšie ako šalátové. Nakrájaná na pol centimetra široké pásiky sa môže používať ako rezance do slepačej polievky. Ak chcete mať skutočný pôžitok, dajte do polievky aj cestovinové rezance a strúhaný syr.
Šalát rímsky – má podlhovasté pevné listy s príjemnou chuťou. Je hlavnou prísadou šalátu „cézar“.
Kučeravý hlávkový šalát- má pevnejšie listy a výraznejšiu chuť.
Čakanka, čakanka kučeravá a radicchio – sa vyznačujú výraznou horkou chuťou. Sú výbornou podporou trávenia a obľube sa tešia u ľudí s chorobami žlčníka a tráviaceho systému. Ani Francúzi a Taliani nedajú na nich dopustiť.
Valeriána poľná- má malé zamatové lístky s orechovou príchuťou. Podáva sa samostatne, nanajvýš s červenou repou.
Listový šalát sa dá ešte pripraviť zo špenátu, púpavy, alebo žeruchy, ktorá patrí tiež medzi kapustovité rastliny a vraj aj ona chráni pred niektorými druhmi rakoviny. Chuťou pripomína reďkovku a dá sa vypestovať aj doma. Stačí ak jej semená nasypete na vlhkú vatu. Potom sa už musíte iba starať o pravidelný prísun vlahy.

Staré francúzske príslovie hovorí, že k príprave dobrého šalátu sú potrební štyria. Skúpy, čo leje ocot, márnotratný, čo leje olej, lakomý, čo ho solí a blázon, čo ho mieša. My pridávame, že ešte aj poriadny, čo ho dobre poumýva. Nie je totiž vôbec príjemné, keď vám po tanieri lezie slimák hľadajúci svoj domček, alebo vám škrípe piesok pod zubami. Tým sme chceli povedať, že šalát treba vždy dobre umyť. Nesmie sa však žmýkať alebo prudko otriasať. Najlepšie je položiť ho na bielu kuchynskú handru a nechať ho odtiecť. Pár kvapiek vody však žiadnemu šalátu ešte neuškodilo. Poďme však k príprave. Ak ste skutoční labužníci nebudete šalát krájať ani miešať nožom a lyžičkou. Na to máte ruky. Je radosť trhať na kúsočky jemné šalátové lístky a myslieť pri tom s láskou na tých , pre ktorých šalát pripravujeme. Ani miska, v ktorej ho pripravujete nemá byť kovová. Ideálna je sklenená, porcelánová a hlinená.

Malý praktický slovník cudzích slov

Vinaigrette alebo dressing znamená nálev alebo zálievku.


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.