Alžbetine bavorské perníčky
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 6.12.2013 00:00
Kategória : Recepty
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Len málokedy v roku nás pečenie baví práve tak ako pred Vianocami. Ide z neho teplo domova a to v doslovnom i prenesenom význame. Možno je to tou atmosférou a možno tým, že si ho užívajú všetky naše zmysly.

Len málokedy v roku nás pečenie baví práve tak ako pred Vianocami. Ide z neho teplo domova a to v doslovnom i prenesenom význame. Možno je to tou atmosférou a možno tým, že si ho užívajú všetky naše zmysly. Už prvý kontakt s hrejivým medovým cestom nenápadne pohladí na duši. Na svoje si príde aj čuch. Vanilkový cukor rozvonia celý byt a neraz pošteklí nos i susedom. To však už netrpezlivo nakúkame do rúry a tešíme sa, keď sa jej obsah pekne farbí do ružova. Pravým orechovým je však ochutnať v pokoji prvý pocukrovaný koláčik. Vianoce sa môžu začať. Užite si ich spolu s našimi odskúšanými receptami, ktoré nenechajú „v štichu“ ani vianočnú cukrárku – začiatočníčku.

 

Alžbetine bavorské perníčky

 

Potrebujeme:

  • 5 vajec
  • 500 g Korunného cukru BIO kryštálového
  • 2 lyžičky škorice
  • ¾ lyžičky klinčekov
  • kardamon na špičku noža
  • šťavu z ½ citróna
  • 100 g kandizovaného citróna alebo citrónovej kôry
  • 500 g neolúpaných mandlí (alebo 250 g neolúpaných mandlí a 250 g vlašských orechov)
  • čokoládovú alebo punčovú polevu

Postup

  1. Vajcia vyšľaháme do peny s Korunným cukrom BIO kryštálovým, najlepšie elektrickým šľahačom na najvyššie obrátky. Pena musí byť krémovitá a jemná. Vmiešame škoricu, klinčeky, kardamon, trošku nastrúhaného muškátového orecha a šťavu z polovice citróna. Potom pridáme kandizované ovocie (malé kúsky citrónov a pomarančov) alebo kandizovanú citrónovú a pomarančovú kôru a nakoniec vmiešame nahrubo rozomleté ​​mandle. Môžeme pridať aj nahrubo rozomleté ​​vlašské orechy.
  2. Cesto vyvaľkáme na približne 1cm hrubú placku, z ktorej vykrajujeme okrúhle perníčky. Tie prenesieme na vymastený plech, na ktorom ich necháme asi hodinu odpočinúť. Koláčiky pečieme pri 150 - 160 °C, pomaly, v nepredhriatej rúre. Po vychladnutí perníčky polejeme čokoládovou alebo punčovou polevou. Na vrch môžeme pridať mandľu.

Tip: Skúsené nemecké kuchárky hovoria, že čím väčšie vajcia použijeme, tým viac mandlí je potrebné pridať v pomere k orechom.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.