Každodenná starostlivosť o suchú a citlivú pokožku
Autor(ka) : MUDr. Sladjana Iličová (Pro Sanum Praha)
Dátum a čas : 24.1.2014 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Problematika takzvanej suchej kože je stále aktuálnejšia pre jej čoraz častejší výskyt. Tak u osôb s genetickou predispozíciou pre suchú kožu, ako aj u osôb so zdravou kožou, ktorá je vystavená rizikovým faktorom.

Problematika takzvanej suchej kože je stále aktuálnejšia pre jej čoraz častejší výskyt. Tak u osôb s genetickou predispozíciou pre suchú kožu, ako aj u osôb so zdravou kožou, ktorá je vystavená rizikovým faktorom.

 

Termín „suchá koža“ neznamená klinickú diagnózu, len symptóm. V každom prípade tento príznak vedie k stavu nepohody s negatívnym dopadom na kvalitu života. Klinicky je charakteristický hrubým, drsným povrchom s rôznym stupňom začervenania a olupovania kože, kvôli zníženej elasticite kože sa tvora bolestivé ragády. Subjektívne je tento stav sprevádzaný svrbením, pocitmi napínania a sťahovania.

Odhaduje sa, že rôzne prejavy suchej kože má 20 až 50 % populácie. Najčastejšie sa s touto problematikou stretávame u atopických pacientov, seniorov, niektorých profesií (napr. upratovacie služby, zdravotníci, v stavebníctve), ale tiež u ľudí vystavených nadmernej hygiene.

 

Príčiny vzniku suchej kože

Prirodzenú obnovu kožnej bariéry narušujú mnohé vonkajšie aj vnútorné faktory, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú rovnováhu v procese jej hydratácie a spôsobujú nadmernú stratu vody.

K častým fyzikálnym faktorom patria vietor, extrémny chlad alebo teplo, suchý vzduch či nízka vlhkosť vzduchu, pobyt v zafajčených alebo klimatizovaných priestoroch, nadmerný kontakt s vodou či UV žiarením.

Chemické faktory zahŕňajú napr. mydlá, saponáty a rozpúšťadlá, alebo niektoré lieky.

Hlavným biologickým faktorom sú kožné zmeny spojené so starnutím kože. So stúpajúcim vekom dochádza k zníženiu množstva ceramidov, produkcie potu a mazu, či stenčeniu epidermis.

Významnú úlohu hrajú tiež faktory metabolické a genetické.

 

Zásady starostlivosti o suchú kožu

Vo všetkých prípadoch stavu suchej kože je nutné pátrať po pravdepodobných spúšťacích faktoroch, odstrániť ich alebo aspoň minimalizovať. Pre úspech liečby je nutné pacienta detailne poučiť o spôsobu každodennej starostlivosti o kožu.

 

Základné kroky v starostlivosti o suchú kožu:

- Obmedzenie kontaktu s vodou, konkrétne sprchovanie každý druhy deň (okrem intímnych partií), ideálne s použitím sprchových olejov a vody s teplotou okolo 37 °C. Prípadný kúpeľ by nemal trvať dlhšie ako 15 minút.

- Obmedzenie používania mydiel, alkalické mydlá v spojení s tvrdou vodou môžu tvoriť minerálne zrazeniny dráždiace kožu. Odporúčame skôr pevné alebo tekuté syntetické detergenty (tzv. syndety) s pH medzi 5,5–7.

- Po sprchovaní alebo olejovom kúpeli, je nutné ošetriť pokožku čo najskôr, pokiaľ je ešte vlhká (tzv. pravidlo 3 minút).

- Nosiť vzdušné, voľné oblečenie, z hladkých materiálov, najlepšie z bavlny, chrániť ruky rukavicami v chlade, pri práci s vodou, čistiacimi prostriedkami, znečisteným materiálom apod.

- Zaistiť adekvátne prostredie – dostatočnú relatívnu vlhkosť (okolo 50 %) a teplotu vzduchu okolo 20 °C.

 

Záver

Suchá koža predstavuje varovný signál, ktorý nesmieme podceňovať. Riziká vyplývajúce z komplikácií neliečenej suchej kože môžu mať pre jedinca závažné psychosociálne aj ekonomické dôsledky. Cieľom starostlivosti o kožu je obnoviť jej ochrannú funkciu a obmedzením trans epidermálnej straty vody normalizovať hydratáciu epidermálnej bariéry. Pravidelné liečebné i preventívne používanie emoliencií, vrátane vyššie uvedených odporučení, chráni kožu pred faktormi vonkajšieho prostredia, predlžuje remisiu chronických

svrbivých dermatóz a zlepšuje kvalitu života pacienta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.