Recepty – Muffiny |
||
Autor(ka) : Gabika Dátum a čas : 5.3.2014 00:00 Kategória : Recepty WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Ako sme už vraveli, receptov na muffiny a cupcaky je obrovské množstvo. Niektoré si vyžadujú smotanu, iné nie. Na jedny muffiny sa hodí poleva, iné sú skvelé aj bez nej. Niektoré vyzerajú priam elegantne, iné sú bežným jedlom. Existujú slané aj sladké muffiny, pre všetky ale platí – nebojte sa experimentovať! | ||
Ako sme už vraveli, receptov na muffiny a cupcaky je obrovské množstvo. Niektoré si vyžadujú smotanu, iné nie. Na jedny muffiny sa hodí poleva, iné sú skvelé aj bez nej. Niektoré vyzerajú priam elegantne, iné sú bežným jedlom. Existujú slané aj sladké muffiny, pre všetky ale platí – nebojte sa experimentovať! Základný recept Cesto: 150 g hladkej múky 150 g polohrubej múky 1 lyžička kypriaceho prášku 100 g smotany 2 vajcia 125 g rastlinnej tukovej nátierky Hera maslová príchuť izbovej teploty 250 g krupicového cukru ďalšie ochucovadlá podľa chuti – kúsky čokolády, ovocie, orechy atď. Vajcia s cukrom spoločne s tukom Hera maslová príchuť vymiešajte do bielej peny. Primiešajte smotanu izbovej teploty. Pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Pozor, v prípade ochucovania celého cesta napríklad kakaom je nutné ubrať z oboch druhov múky množstvo pridaného kakaa! Dobre premiešajte. Naplňte formy do troch štvrtín a pečte na 200 ° C. Keď vybehnú, znížte teplotu na 150 ° C a dopečte. Priebežne kontrolujte pichnutím špajdle do cesta. Krém: 0,5 l mlieka 100 g kukuričného škrobu 4 žĺtky 250 g krupicového cukru 500 g rastlinnej tukovej nátierky Hera maslová príchuť Z mlieka, cukru a škrobu uvarte hustý puding a do ešte horúcej zmesi pridajte žĺtky. Najlepšie za stáleho miešania krém vychlaďte a nakoniec vyšľahajte s tukom Hera maslová príchuť. Banánové muffiny podľa Josefa Vícha Ingrediencie: 200 g rastlinnej tukovej nátierky Hera maslová príchuť 250 g kryštálového cukru 1 vanilkový cukor 2 vajcia 100 ml kyslej smotany 200 g polohrubej múky 200 g hladkej múky 1 lyžičku sódy bikarbóny 3 prezreté banány (najlepšie tie skoro čierne) Postup: Vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom spoločne s tukom Hera maslová príchuť vymiešame do bielej peny. Pridáme kyslú smotanu. Je dôležité, aby bola odstáta a mala izbovú teplotu, inak sa zmes zrazí. Pridáme roztlačené banány a nakoniec múku zmiešanú so sódou. Dobre premiešané. Naplníme formy do troch štvrtín a pečieme na 180 °C. Keď začnú zlatnúť, znížime teplotu na 150 °C a dopečieme. Priebežne kontrolujeme pichnutím špajdle do cesta. Po ľahkom schladení namočíme vršky do citrónovej polevy, ktorú si vytvoríme vymiešaním šťavy z jedného citróna s asi 100 g práškového cukru. Čučoriedkové muffiny Ingrediencie: 100 g čučoriedok 75 g polohrubej múky 1 lyžička kypriaceho prášku 75 g rastlinnej tukovej nátierky Hera maslová príchuť 1 balíček vanilkového cukru 50 g kryštálového cukru 1 vajce Postup: Predhrejte rúru na 190 °C. Vyšľahajte tuk Hera maslová príchuť, kryštálový a vanilkový cukor dopenista. Pridajte žĺtok. Postupne primiešajte múku s kypriacim práškom. Bielok vyšľahajte na sneh a jemne zamiešajte do masy spolu s čučoriedkami. Dajte cesto do pripravených foriem s košíčkami na pečenie. Pečte 20 – 30 minút. Banánové muffiny s parížskym krémom Ingrediencie: 3 prezreté banány 200 g kryštálového cukru 250 g rastlinnej tukovej nátierky Hera 1 vrecúško vanilkového cukru 200 g hladkej múky 3 vajcia 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva Postup: Vymiešame tuk Hera s kryštálovým cukrom a postupne zašľaháme celé vajcia. Pridáme preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom a nakoniec ľahko pokrájané olúpané banány posypané vanilkovým cukrom. Hmotou naplníme do ¾ formy na muffiny a pečieme v predhriatej rúre na 170 °C cca 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť a vyklopíme. Parížsky krém Ingrediencie: 400 ml smotany na šľahanie 100 g kryštálového cukru 100 g kakaa 100 g horkej čokolády 50 g rastlinnej tukovej nátierky Hera maslová príchuť Postup: Smotanu dáme do hrnca s cukrom, kakaom a tukom Hera maslová príchuť. Zmes privedieme do varu a necháme prevariť asi 5 minút. Masu zložíme z ohňa a po miernom vychladnutí pridáme nadrobno posekanú čokoládu a dôkladne premiešame. Na noc dáme vychladnúť do chladničky. Vychladnutú masu vyšľaháme a pomocou lyžice alebo zdobiaceho vrecúška nanesieme na upečené muffiny, dozdobíme hoblinou z bielej čokolády, pokvapkáme orechovým likérom a podávame. Pikantné muffiny Ingrediencie: 300 g pšeničnej múky 2 lyžičky kypriaceho prášku 150 g syra 150 g rastlinnej tukovej nátierky Hera 1 vajce 500 ml mlieka 1 malá čili paprička štipka soli 100 g klobásy Postup: Predhrejte rúru na 180 °C. Zmiešajte múku s kypriacim práškom. Pridajte posekanú čili papričku, nakrájanú klobásu, pokrájaný syr a soľ. Pridajte roztopený a vychladený tuk Hera, vajce a mlieko. Všetko zmiešajte a nalejte do formy na muffiny. Naplňte ich asi do dvoch tretín. Pečte asi 30 – 40 minút. ©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |