Veľkonočné pečenie v znamení symbolov |
||
Autor(ka) : Eva Dátum a čas : 1.4.2014 00:00 Kategória : Recepty WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Veľká noc je plná inotajov. Zaujímavé pritom je, že svoju históriu a pôvod majú symboly rovnako v kresťanskej tradícii ako i v ľudových slávnostiach jari. Málokto si vie veľkonočné dni predstaviť bez typickej šibačky, vajíčok alebo sladkého barančeka. | ||
Veľká noc je plná inotajov. Zaujímavé pritom je, že svoju históriu a pôvod majú symboly rovnako v kresťanskej tradícii ako i v ľudových slávnostiach jari. Málokto si vie veľkonočné dni predstaviť bez typickej šibačky, vajíčok alebo sladkého barančeka. Z hľadiska symboliky významnú úlohu zohráva veľkonočné pečivo. Náznaky a ukryté posolstvá nájdeme azda v každom recepte. Traduje sa, že pečivo má mať zlatistú a lesklú farbu a guľatý tvar, čo má symbolizovať slnko a jeho oslavu. Kresťanský pôvod dávajú tušiť menšie kysnuté buchtičky – judášky vytvorené zmotaním pásu z cesta. Ten má predstavovať povraz, na ktorom sa obesil Kristov zradca Judáš, jeden z jeho dvanástich učeníkov. Pocukrovaný baranček symbolizuje obetného baránka a tradičný veľkonočný mazanec už spomínané slnko. Do stredu bochníka sa však zvykne robiť aj krížik, čo naznačuje prelínanie kresťanských a ľudových symbolov. A v tom je vlastne krása týchto sviatkov – v spájaní tradícií, ľudí a zvykov. Oslávte Veľkú noc podľa svojej nálady a chuti. Ten „svoj“ symbol si môžete vybrať aj z nasledujúcich receptov. Babičkin baranček z treného cesta Potrebujeme: · 2 celé vajcia · 10 dkg Korunného cukru práškového · 8 dkg masla · 18 dkg polohrubej múky · 1 lyžičku prášku do pečiva · vanilkový cukor · citrónovú kôru · hrozienka na ozdobu · Korunný cukor práškový - mlynček Postup: Množstvo cesta je potrebné prispôsobiť veľkosti formy na pečenie. Vyššie uvedené množstvo je určené pre malú až stredne veľkú formu. Žĺtky oddelíme od bielkov a šľaháme ich s cukrom a maslom asi štvrť hodiny. Potom pridáme polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva, vanilkový cukor, citrónovú kôru a nakoniec aj sneh z dvoch bielkov. Pripravené cesto dáme do dobre vymastenej formy. Pečieme v predhriatej rúre asi 45 minút, spočiatku na 200°C, po 15 minútach zmiernime na 180°C. Po upečení necháme barančeka ešte chvíľu vo forme, až sa cesto trochu odtiahne od stien. Potom ho opatrne vyklopíme. Dve hrozienka dáme na miesto očí i na noštek a výdatne pocukrujeme práškovým cukrom. Babičkin mazanec Potrebujeme: · 500 g hladkej múky · 350 ml mlieka · 150 g Korunného cukru BIO kryštálového · 100 g masla · 100 g hrozienok · 2 vajcia · 7 g soli · 1 balíček droždia (42 g) · citrónovú kôra · mandle · Korunný cukor práškový - mlynček
Všetky prísady by mali mať teplotu 30°C. Droždie rozdrobíme, zasypeme troškou cukru a opatrne zalejeme trochou vody. Necháme na teplom mieste nakysnúť a potom v mise zmiešame s ostatnými prísadami. Spojené cesto dôkladne ručne premiesime a vytvoríme vláčne cesto. Vyklopíme ho na vymastený a pomúčený plech (môžeme nahradiť papierom na pečenie), vytvoríme guľatý bochník. Zdobíme ho mandľami, uprostred urobíme nožom malý krížik a dáme na teplé miesto ešte asi na pol hodiny kysnúť. Potom pečieme cca 30 - 40 minút pri teplote 200°C. Hotový mazanec po vychladnutí výdatne pocukrujeme práškovým cukrom v mlynčeku. Zdobené judášky Potrebujeme: · 500 g polohrubej múky · 125 g masla · 125 g Korunného cukru hnedého · 2 žĺtky · štipku soli · citrónovú kôru · štipku muškátového kvetu a rozdrveného anízu · 50 g sekaných hrozienok · 50 g sekaných mandlí · 30 g droždia · trochu mlieka Na ozdobu: · vajcia · Korunný cukor kryštálový hnedý · orechy · mandle · tekvicové semienka · kandizované ovocie · sušené ovocie · sezamové semienka
Do múky rozdrobíme maslo, pridáme cukor, žĺtky, soľ, citrónovú kôru, korenie a v mlieku vykysnutý kvások (droždie, lyžicu cukru,1 lyžicu múky a trochu mlieka). S trochou mlieka vypracujeme tuhšie cesto, do ktorého zapracujeme sekané mandle a hrozienka. Dáme vykysnúť na teplé miesto asi na pol hodiny. Cesto potom na doske vyvaľkáme po častiach asi na hrúbku 1 cm. Z cesta tvarujeme dlhé tyčinky. Tie stáčame do špirál a kladieme na vymastený plech. Judášky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme hrubým kryštálovým cukrom a bohato zdobíme kúskami orechov, ovocia, mandlí, semienok. Upečieme vo vyhriatej rúre. Kysnutý veľkonočný veniec Potrebujme: · 50 dkg hladkej múky · 1 balíček sušeného droždia · 5 dkg Korunného cukru trstinového kryštálového · 1 balíček vanilkového cukru · 2 vajcia · 1 bielok · 250 ml vlažnej smotany Postup: Múku preosejeme do misy a dôkladne premiešame s droždím. Pridáme ostatné prísady a spracujeme elektrickým ručným šľahačom. Miešame asi 5 minút najprv na najnižšej a potom na najvyššej rýchlosti. Následne hmotu dôkladne premiesime a vytvoríme vláčne cesto. To dáme do vymastenej a vysypanej formy na veniec a necháme na teplom mieste vykysnúť po dobu cca 30 minút. Potom pečieme v predhriatej rúre asi 35 minút pri teplote 175 - 200°C. Dostatočné prepečenie zistíme pomocou špajle - šetrne ju zapichneme do múčnika a vytiahneme ju. Ak je ešte vlhká, pečieme ďalej. Akonáhle sú na nej suché omrvinky, je veniec hotový. Vyberieme ho z rúry a necháme ho ešte chvíľu vo forme. Po chvíli sa upečené cesto odtiahne od okrajov. Vtedy odoberieme postranné časti formy a veniec vyklopíme na podnos. Ozdobíme zelenou stužkou a vajíčkami. ©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |