Veľkonočné pečenie v znamení symbolov
Autor(ka) : Eva
Dátum a čas : 1.4.2014 00:00
Kategória : Recepty
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Veľká noc je plná inotajov. Zaujímavé pritom je, že svoju históriu a pôvod majú symboly rovnako v kresťanskej tradícii ako i v ľudových slávnostiach jari. Málokto si vie veľkonočné dni predstaviť bez typickej šibačky, vajíčok alebo sladkého barančeka.

Veľká noc je plná inotajov. Zaujímavé pritom je, že svoju históriu a pôvod majú symboly rovnako v kresťanskej tradícii ako i v ľudových slávnostiach jari. Málokto si vie veľkonočné dni predstaviť bez typickej šibačky, vajíčok alebo sladkého barančeka.

Z hľadiska symboliky významnú úlohu zohráva veľkonočné pečivo. Náznaky a ukryté posolstvá nájdeme azda v každom recepte.  Traduje sa, že pečivo má mať zlatistú a lesklú farbu a guľatý tvar, čo má symbolizovať slnko  a jeho oslavu. Kresťanský pôvod dávajú tušiť menšie kysnuté buchtičky – judášky vytvorené zmotaním pásu z cesta. Ten má predstavovať povraz, na ktorom sa obesil Kristov zradca Judáš, jeden z jeho dvanástich učeníkov. Pocukrovaný baranček symbolizuje obetného baránka a tradičný veľkonočný mazanec už spomínané slnko. Do stredu bochníka sa však zvykne robiť aj krížik, čo naznačuje prelínanie kresťanských a ľudových symbolov. A v tom je vlastne krása týchto sviatkov – v spájaní tradícií, ľudí a zvykov. Oslávte Veľkú noc podľa svojej nálady a chuti. Ten „svoj“ symbol si môžete vybrať aj z nasledujúcich receptov.

 

Babičkin baranček z treného cesta

Potrebujeme:

·         2 celé vajcia

·         10 dkg Korunného cukru práškového

·         8 dkg masla

·         18 dkg polohrubej múky

·         1 lyžičku prášku do pečiva

·         vanilkový cukor

·         citrónovú kôru

·         hrozienka na ozdobu

·         Korunný cukor práškový - mlynček

Postup:

Množstvo cesta je potrebné prispôsobiť veľkosti formy na pečenie. Vyššie uvedené množstvo je určené pre malú až stredne veľkú formu.

Žĺtky oddelíme od bielkov a šľaháme ich s cukrom a maslom asi štvrť hodiny. Potom pridáme polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva, vanilkový cukor, citrónovú kôru a nakoniec aj sneh z dvoch bielkov. Pripravené cesto dáme do dobre vymastenej formy. Pečieme v predhriatej rúre asi 45 minút, spočiatku na 200°C, po 15 minútach zmiernime na 180°C. Po upečení necháme barančeka ešte chvíľu vo forme, až sa cesto trochu odtiahne od stien. Potom ho opatrne vyklopíme. Dve hrozienka dáme na miesto očí i na noštek a výdatne pocukrujeme práškovým cukrom.

Babičkin mazanec

Potrebujeme:

·         500 g hladkej múky

·         350 ml mlieka

·         150 g Korunného cukru BIO kryštálového

·         100 g masla

·         100 g hrozienok

·         2 vajcia

·         7 g soli

·         1 balíček droždia (42 g)

·         citrónovú kôra

·         mandle

·         Korunný cukor práškový - mlynček


Prísady:

Všetky prísady by mali mať teplotu 30°C. Droždie rozdrobíme, zasypeme troškou cukru a opatrne zalejeme trochou vody. Necháme na teplom mieste nakysnúť a potom v mise zmiešame s ostatnými prísadami. Spojené cesto dôkladne ručne premiesime a vytvoríme vláčne cesto. Vyklopíme ho na vymastený a pomúčený plech (môžeme nahradiť papierom na pečenie), vytvoríme guľatý bochník. Zdobíme ho mandľami, uprostred urobíme nožom malý krížik a dáme na teplé miesto ešte asi na pol hodiny kysnúť. Potom pečieme cca 30 - 40 minút pri teplote 200°C. Hotový mazanec po vychladnutí výdatne pocukrujeme práškovým cukrom v mlynčeku.

 

Zdobené judášky

Potrebujeme:

·         500 g polohrubej múky

·         125 g masla

·         125 g Korunného cukru hnedého

·         2 žĺtky

·         štipku soli

·         citrónovú kôru

·         štipku muškátového kvetu a rozdrveného anízu

·         50 g sekaných hrozienok

·         50 g sekaných mandlí

·         30 g droždia

·         trochu mlieka

Na ozdobu:

·         vajcia

·         Korunný cukor kryštálový hnedý

·         orechy

·         mandle

·         tekvicové semienka

·         kandizované ovocie

·         sušené ovocie

·         sezamové semienka


Postup:

Do múky rozdrobíme maslo, pridáme cukor, žĺtky, soľ, citrónovú kôru, korenie a v mlieku vykysnutý kvások (droždie, lyžicu cukru,1 lyžicu múky a trochu mlieka). S trochou mlieka vypracujeme tuhšie cesto, do ktorého zapracujeme sekané mandle a hrozienka.  Dáme vykysnúť na teplé miesto asi na pol hodiny. Cesto potom na doske vyvaľkáme po častiach asi na hrúbku 1 cm. Z cesta tvarujeme dlhé tyčinky. Tie stáčame do špirál a kladieme na vymastený plech. Judášky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme hrubým kryštálovým cukrom a bohato zdobíme kúskami orechov, ovocia, mandlí, semienok. Upečieme vo vyhriatej rúre.

 

Kysnutý veľkonočný veniec

Potrebujme:

·         50 dkg hladkej múky

·         1 balíček sušeného droždia

·         5 dkg Korunného cukru trstinového kryštálového

·         1 balíček vanilkového cukru

·         2 vajcia

·         1 bielok

·         250 ml vlažnej smotany

Postup:

Múku preosejeme do misy a dôkladne premiešame s droždím. Pridáme ostatné prísady a spracujeme elektrickým ručným šľahačom. Miešame asi 5 minút najprv na najnižšej a potom na najvyššej rýchlosti. Následne hmotu dôkladne premiesime a vytvoríme vláčne cesto. To dáme do vymastenej a vysypanej formy na veniec a necháme na teplom mieste vykysnúť po dobu cca 30 minút. Potom pečieme v predhriatej rúre asi 35 minút pri teplote 175 - 200°C. Dostatočné prepečenie zistíme pomocou špajle - šetrne ju zapichneme do múčnika a vytiahneme ju. Ak je ešte vlhká, pečieme ďalej. Akonáhle sú na nej suché omrvinky, je veniec hotový. Vyberieme ho z rúry a necháme ho ešte chvíľu vo forme. Po chvíli sa upečené cesto odtiahne od okrajov. Vtedy odoberieme postranné časti formy a veniec vyklopíme na podnos. Ozdobíme zelenou stužkou a vajíčkami.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.