V rytme hormonálneho cyklu
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 18.9.2001 18:52
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Ešte pred niekoľkými dňami ste boli veselá a plná energie a dnes vás dobrá nálada celkom bez príčiny načisto prešla? Za podobné výkyvy nálady sú zodpovedné hormóny, ktoré deň za dňom riadia náš život.

Hormóny – od ktorých závisí vaša plodnosť, ale aj subjektívny stav, schopnosť sústrediť sa, chuť na sex – cyklicky produkujú vaječníky a hypofýza. Oni rozhodujú o začiatku rytmu (čiže prvom dni menštruácie), ako aj jeho kulminačnom momente, ktorým je ovulácia – čiže uvoľnenie vajíčka, dozretého na oplodnenie. Priemerný mesačný cyklus, aký v tomto prípade opisujeme, trvá 28 dní. Môže byť ale aj kratší (kedy k ovulácii prichádza skôr) alebo dlhší (k ovulácii prichádza neskôr).Čo sa teda deje s naším telom v rytme hormónov.


Deň 1 – 5

Hladina estrogénov a progesterónu klesá, čo vyvoláva odlupovanie sliznice z maternice. Sliznica odchádza z tela spolu s menštruačnou krvou. Pod vplyvom hormónu FSH, vylučovaného hypofýzou, začína rásť a dozrievať nové vajíčko.
PLODNOSŤ: Otehotnieť počas menštruácie je málo pravdepodobné, ale množné.
PLUSY: Trocha strácame na váhe, pretože pri nízkej hladine estrogénov sa rýchlosť látkovej výmeny zrýchľuje.
MÍNUSY: Fyzicky sa necítime najlepšie. Menštruáciu neraz sprevádzajú kŕče v podbrušku, bolesti krížov, ospalosť.

Deň 6 – 13
Hypofýza produkuje hormón LH, ktorý spôsobuje, že vajíčko ďalej rastie a pritom vylučuje estrogény. Povrch sliznice maternice sa po menštruácii opäť obnovuje a hrubne.
PLODNOSŤ: Tri dni pred ovuláciou sa začína plodné obdobie. Ak v tomto čase príde k pohlavnému styku bez ochrany, je otehotnenie veľmi pravdepodobné.
PLUSY: Vďaka estrogénom sa vám lesknú vlasy a nemáte problémy s pokožkou. Dokonca ani po neprespanej noci sa na tvári neobjavia stopy únavy.
MÍNUSY: Jedine ten, že vaša nadmerná aktivita môže vyvolať pocity vyčerpania.

Deň 14
Hladina estrgénov dosahuje vrcholný bod. Takisto prudko narastá hladina hormónu LH. Pod jeho vplyvom ochranný obal vajíčka pukne a tento moment voláme ovulácia. Sliznica maternice dosahuje maximálnu hrúbku.
PLODNOSŤ: Ak túžite po dieťati, toto je najlepšia chvíľa. Pohlavný styk bez ochrany v období ovulácie je na otehotnenie najvhodnejší.
PLUSY: Máte vynikajúcu náladu a chuť na sex.
MÍNUSY: Ovuláciu niekedy sprevádzajú bolesti brucha a výtok.

Deň 15 – 20
Hladina estrogénov je po celý čas vysoká. Prázdny obal vajíčka sa premení na tzv. žlté teliesko a začína produkovať hormón progesterón, ktorý pripravuje sliznicu maternice na prijatie oplodneného vajíčka. Uvoľnené vajíčko ,,odchytí“ vajíčkovod. Odtiaľ putuje do vnútra maternice, ktorá je pripravená na eventuálne tehotenstvo.
PLODNOSŤ: Všeobecne sa dá povedať, že otehotnieť možno maximálne deň po ovulácii. Samozrejme, že existujú aj výnimky.
PLUSY: Cítite sa uvoľnená a mierne lenivá, v tomto čase vás nič tak ľahko nevyvedie z rovnováhy.
MÍNUSY: Organizmus zadržiava viac vody a pomalšie spaľuje kalórie, preto sa môžete cítiť ťažšia.

Deň 21 – 27
Hladina estrogénov sa postupne znižuje. Ak neprišlo k oplodneniu, žlté teliesko zaniká a klesá aj hladina progesterónu. Neoplodnené vajíčko zanikne alebo ho organizmus vylúči.
PLODNOSŤ: Otehotnieť týždeň pred menštruáciou je málo pravdepodobné, ale niekedy sa stáva.
PLUSY: Ak bežne trpíte nespavosťou, teraz sa konečne môžete vyspať. Spánok prichádza omnoho ľahšie.
MÍNUSY: Veľa žien trpí tzv. predmenštruačným syndrómom. Sú podráždené, majú ťažkosti s koncentráciou, výkyvy nálad. Objavujú sa opuchy rúk a nôh. Prsia sa zväčšia a sú citlivejšie.


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.