Kolorektálny karcinóm (2/2)
Autor(ka) : Erika
Dátum a čas : 8.4.2014 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Primárna prevencia – opatrenia, ktoré pomáhajú predchádzať vzniku ochorenia, teda pôsobia tak, aby ochorenie vôbec nevzniklo

Prevencia vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka

 

Primárna prevencia – opatrenia, ktoré pomáhajú predchádzať vzniku ochorenia, teda pôsobia tak, aby ochorenie vôbec nevzniklo

 

Sekundárna prevencia – vyhľadávanie včasných a dobre liečiteľných foriem ochorenia, kým prejdú do závažnejšieho stavu

Sekundárna prevencia sa môže robiť formou

  • vyhľadávania a vyšetrenia rizikových skupín
  • národných programov prevencie – skríning – vyhľadávanie včasných foriem ochorenia
  • genetickými vyšetreniami rizikových skupín (tzv. „karcinómové rodiny“)

 

 

Primárna prevencia

Medzi jej najúčinnejšie zbrane patrí správna výživa, strava s nízkym obsahom tuku, dostatok vápnika a vitamínov, správny pitný režim, probiotiká, dostatok pohybu a zdravý životný štýl (najmä vyhýbanie sa alkoholu a cigaretám).

 

 

Vplyv výživy na vznik KRCa

Vplyv stravy na vznik a výskyt kolorektálneho karcinómu skúmajú odborníci už viac ako 30 rokov. Keďže strava sa do organizmu dostáva prostredníctvom tráviaceho systému, v ktorom sa spracováva, ovplyvňuje vznik nádorov zažívacieho traktu, najmä hrubého čreva. Rozdiely medzi populáciami v rôznych krajinách s odlišnými stravovacími návykmi jednoznačne potvrdzujú, že faktory výživy patria medzi najvýznamnejšie faktory vzniku kolorektálneho karcinómu. Dôležitosť stravy potvrdzujú aj tzv. migračné štúdie – ak ľudia žijú v krajine s nízkym výskytom KRCa a presťahujú sa do krajiny, v ktorej je toto ochorenie rozšírené, po čase, keď sa prispôsobia miestnym stravovacím návykom, u nich výskyt nádorov vzrastie na úroveň krajiny, v ktorej žijú.

Súvislosť medzi výživou a KRCa dokazuje aj súhrn až 4500 klinických štúdií, v ktorých bolo až 66-75 % prípadov rakoviny, ktorých vzniku sa dalo predísť diétnymi opatreniami! Tieto poznatky prinášajú obrovský potenciál na jednoduchú a účinnú prevenciu tohto zhubného ochorenia.

Výživa ovplyvňuje proces vzniku rakoviny v dlhom časovom období. Pokiaľ sa v potrave nachádzajú karcinogénne látky alebo mutagény (látky, ktoré priamo alebo nepriamo narúšajú štruktúru DNA), v priebehu času sa môže normálna bunka zmeniť na nádorovú.

 

Primárna prevencia výživou

Primárna prevencia výživou znamená takú stravu, ktorá pomáha predchádzať vzniku kolorektálneho karcinómu a znižuje jeho výskyt. Zameriava sa na životosprávu a na starostlivosť o pravidelné vyprázdňovanie hrubého čreva.

Ku vzniku kolorektálneho karcinómu môže prispievať:

·      prebytok tukov

·      konzumácia červeného mäsa - hovädzie, jahňacie, bravčové

·      údené mäso, údené výrobky, pečienky a vnútornosti

·      smaženie a vyprážanie na tukoch, keďže ich prepálenie a spojenie s kyslíkom pôsobí karcinogénne

·      nadbytočný príjem cukrov v podobe sladkostí a výrobkov z bielej múky

·      nedostatok vlákniny, niektorých vitamínov a stopových prvkov

·      obmedziť by sa mala aj konzumácia vajec a údených vysoko kalorických syrov

 

Jedálniček, ktorý pomáha predchádzať vzniku kolorektálneho karcinómu, by mal obsahovať:

·      stravu bohatú na vlákninu, najmä cereálie a celozrnné produkty

·      ako zdroj bielkovín ryby, hydina, kvasné a mliečne produkty

·      veľa surovej zeleniny a ovocia (ideálne až 5 dávok denne)

·      stravu na rastlinnej báze, ako je celozrnný chlieb, ryža, bôb...

·      potraviny bohaté na karotén (vitamín A), vitamín C, vitamín E, selén a kyselinu listovú

·      dostatok vápnika

·      tuky s obsahom omega 3 mastných kyselín a kyselinou olejovou (rybí tuk, olivový olej)

 

Vhodnou zeleninou na ochranu pred vznikom kolorektálneho karcinómu je najmä zelená a tmavožltá zelenina zo skupiny kapustovitých, sójové produkty a strukoviny, napríklad brokolica, zeler, kapusta, chren, karfiol, mrkva, reďkovka, sladké zemiaky, sója, špenát, tekvica, fazuľa, cibuľa, cesnak, z ovocia napríklad ananás.

Okrem zloženia potravy je dôležitý aj spôsob jej prípravy. Je dokázané, že mäso a dokonca aj ryby, ktoré sú pripravované na drevenom uhlí, ako aj fritované zemiaky, obsahujú silné karcinogénne zložky, aj keď pri inom spôsobe prípravy sú zdraviu prospešné.

Odborníci tiež radia dodržiavať pitný režim a piť dostatok tekutín. Odporúča sa zelený čaj, ktorý má ochranný účinok proti vzniku KRCa. Prísne by sa však mal obmedziť prísun alkoholických nápojov vrátane piva.

 

Vplyv tukov na vznik KRCa

Zo všetkých základných živín majú asi najvýraznejší podiel na vzniku kolorektálneho karcinómu tuky. V krajinách, kde je súčasťou stravy veľa tukov, je výskyt KRCa častejší ako v krajinách s nízkou spotrebou tukov. Tuky totiž menia mikroflóru v čreve, spôsobujú zvýšenie obsahu žlčových kyselín, ktoré potom sliznicu čreva poškodzujú a zvyšujú riziko chorobného bujnenia tkaniva. Nemalý vplyv má úprava aj tukov pred konzumáciou – pri tepelnom spracovaní vysokými teplotami (pri vyprážaní, pečení) vznikajú látky s karcinogénnym účinkom. Zvýšené riziko KRCa sa často spomína napríklad v súvislosti s červeným mäsom (hovädzie, bravčové), čo je zrejme spôsobené práve vysokým obsahom tuku v tomto druhu mäsa a tiež jeho následným tepelným spracovaním.

Tuky sa vo všeobecnosti odporúča obmedziť asi 30 % denného príjmu energie (kalórií). Dôležité však nie je len množstvo tuku, ale aj jeho zloženie. Kým niektoré tuky (najmä živočíšne) sú škodlivé a môžu spôsobovať vznik rakoviny, iné môžu mať opačný – ochranný účinok. Medzi „zdravé“ tuky patria tzv. omega-3 mastné kyseliny (rybí tuk, obsahujú ich najmä mastné ryby – losos, sardinky, tuniak, makrela) a kyselina olejová (zdrojom je olivový olej).

 

Alkohol

Vzťah medzi vznikom karcinómu konečníka a alkoholom je dobre známy a nepopierateľný. Platí to aj pre ľahšie alkoholické nápoje, ako napríklad pivo. Práve pri nadmernom pití piva bola po prvýkrát odhalená súvislosť medzi KRCa a alkoholom (už v roku 1957). Alkohol bráni reparačným procesom DNA a v organizme spôsobuje úbytok kyseliny listovej, ktorá chráni pred vznikom kolorektálneho karcinómu.

 

Obezita a jej vplyv na riziko vzniku kolorektálneho karcinómu

Vyšší výskyt kolorektálneho karcinómu sa spája s nadmerným príjmom energie a obezitou. U obéznych mužov je výskyt KRCa až dvojnásobný, obéznym ženám hrozí o 40 % vyššie riziko vzniku ochorenia oproti ženám s normálnym BMI. Počet nových prípadov KRCa, ktorých príčinou bola obezita, vzrástol u európskych mužov viac ako dvojnásobne medzi rokmi 2002 a 2008 a pokiaľ bude výskyt nadváhy a obezity v populácii naďalej stúpať, budú pribúdať aj prípady KRCa. Okrem toho sa zistilo, že obezita zvyšuje riziko úmrtia na kolorektálny karcinóm u ľudí, ktorí už majú ochorenie diagnostikované, a to najmä u žien po menopauze. Obézne ženy majú až o 45 % vyššie riziko úmrtia na KRCa.

 

Fyzická aktivita

Nedostatočná pohybová aktivita spôsobuje, že čas prechodu stravy tráviacim traktom trvá dlhšie. Kvôli tomu môže byť črevo dlhší čas vystavené pôsobeniu karcinogénnych látok. Mnohé štúdie dokazujú, že vyššia fyzická aktivita má ochranný účinok proti vzniku kolorektálneho karcinómu. Najvhodnejším, a zároveň najľahším pohybom je pravidelná chôdza, ktorej intenzita a dĺžka trvania sa môže postupne zvyšovať. Vhodné je aj plávanie a bicyklovanie. Ideálne je venovať miernej fyzickej aktivite aspoň 30 minút 5x do týždňa.

 

Sekundárna prevencia

Sekundárna prevencia je zameraná na vyhľadávanie včasných foriem ochorenia, ktoré je možné úspešne liečiť a zabrániť tak prepuknutiu rakoviny do pokročilých štádií.

Každý človek by mal vo svojom záujme pravidelne absolvovať systém preventívnych prehliadok hradených poisťovňou, a to aj keď nemá žiadne príznaky. Práve kolorektálny karcinóm sa totiž vyvíja bez príznakov aj celé roky. Preventívne prehliadky sa v krajinách, kde sa uplatňujú  celoplošne a kontinuálne už viac rokov, potvrdili ako správna a účinná cesta k zníženiu úmrtnosti na KRCa.

 

Medzi preventívne vyšetrenia, na ktoré má každý nárok v rámci zdravotného poistenia, patria:

·      Testy na okultné (skryté) krvácanie do stolice pravidelne od 50 rokov - každý človek starší ako 50 rokov má raz za dva roky tento test hradený poisťovňou, poskytne mu ho praktický lekár

 

·      Preventívna kolonoskopia raz za  10 rokov vo veku nad 50 rokov - nahrádza pravidelné testovanie na skryté krvácanie u ľudí, ktorí nemajú žiadne príznaky a záleží im na ich zdraví. Netreba udávať žiadne ťažkosti, poisťovňa ju hradí každému občanovi od 50 rokov.

 

·      Systém preventívnych vyšetrení u gastroenterológa u mladých ľudí, ktorí majú preukázané riziko rodinne podmieneného KRCa – lekár môže odporučiť testy a vyšetrenia už v mladšom veku, v niektorých prípadoch by sa s prevenciou malo začať už od 25. rokov života. Týmto rizikovým pacientom hradí všetky odporúčané vyšetrenia poisťovňa bez ohľadu na vek.

 

Je dôležité, aby ľudia vedeli o svojom individuálnom riziku a o tom, že ak patria do rizikovej skupiny, mali by začať so systémom preventívnych prehliadok omnoho včaššie.

 

Diagnostika

Včasné odhalenie rakoviny hrubého čreva a konečníka výrazne zlepšuje možnosti a účinnosť liečby. Existuje niekoľko vyšetrení, ktoré umožňujú diagnostikovať ochorenie ešte v čase, keď je pacient bez príznakov. Odhaliť sa dá dokonca už prednádorový stav – adenóm vo forme polypu, ktorý je možné odstrániť a zabrániť tak jeho premene na rakovinu.

 

Test na okultné (skryté) krvácanie v stolici

Tento jednoduchý, úplne bezbolestný test môže doslova zachrániť život, lebo umožňuje odhaliť rakovinu ešte skôr, ako skutočne prepukne. Má význam pre ľudí, ktorí nemajú žiadne príznaky ochorenia. Dokáže odhaliť tzv. okultné – skryté, voľným okom neviditeľné – krvácanie do stolice. Vyšetruje sa z troch po sebe nasledujúcich stolíc. Ľudia starší ako 50 rokov by si ho mali urobiť aspoň raz za dva roky, a to aj pokiaľ nemajú žiadne iné problémy. O teste by vás mal informovať váš praktický lekár, ktorý v prípade pozitívneho výsledku odporučí aj odborné vyšetrenie. Význam testu je najmä v tom, že dokáže odhaliť začínajúcu rakovinu v čase, kedy nemáte žiadne problémy, kvôli ktorým by ste inak išli za lekárom.

Test môžete väčšinou získať u praktického lekára a je ho možné použiť aj doma. Tvoria ho papierové stierky, ktorými človek nanesie malé vzorky stolice na vymedzené políčka na špeciálnych testovacích papieroch a vloží ich do obálky. Tú treba odniesť praktickému lekárovi, ktorý test vyhodnotí. Ak je vyšetrenie pozitívne, neznamená to, že má človek rakovinu, ale poukazuje na možný problém, ktorý treba prešetriť. Krvácanie môže byť aj príznakom hemoroidov či polypov. Pozitívny výsledok znamená len to, že vás lekár pošle na ďalšie vyšetrenia k odbornému lekárovi – gastroenterológovi. Pokiaľ je test negatívny, môže byť pacient úplne pokojný nasledujúce dva roky. Potom treba test zopakovať.

V dňoch, keď test podstúpite, by ste mali zo stravy vylúčiť tie zložky, ktoré by ho mohli ovplyvniť a výsledok by bol falošne pozitívny alebo falošne negatívny. Je zakázané jesť krvavničky a podobné „krvavé“ špeciality, zverinu, tmavé mäso, listovú zeleninu (vrátane karfiolu a brokolice), reďkovky a chren. Vyvarovať sa treba aj väčšiemu množstvu tabliet s vitamínom C (viac ako 1 g denne). V čase testu je vhodné jesť inú zeleninu, strukoviny a tmavé pečivo.

 

Vyšetrenie konečníka prstom

Vyšetrenie konečníka patrí medzi základné vyšetrovacie postupy. Lekár môže vďaka nemu odhaliť rôzne ochorenia koncovej časti hrubého čreva a konečníka. Pri vyšetrení prstom vyšetrí príslušnú oblasť. Tieto miesta sú pred zrakom lekára väčšinou ukryté, preto je vyšetrenie konečníka nepostrádateľným pomocníkom. Používa sa pri ňom znecitlivejúca masť a aj keď nie je príjemné, nebolí. Je jednoduché a trvá len chvíľu. Lekár pri ňom môže odhaliť hemoroidy, nádory, zápal či krvácanie.

 

Kolonoskopia

Vyšetrenie sliznice a vnútorných častí hrubého čreva lekár vykonáva pomocou endoskopického prístroja – kolonoskopu. Tenká hadička je ohybná a na konci má zabudované svetlo. Okrem pohľadu do vnútra čreva umožňuje aj odber vzorky tkaniva na histologické vyšetrenie. To dokáže definitívne odhaliť, či je nález zhubný, presne stanoviť typ nádoru a jeho rozsah. Odbery vzoriek črevného tkaniva sú bezbolestné. Výhodou kolonoskopie je aj to, že pri vyšetrení je možné zároveň odstrániť aj niektoré resp. všetky polypy a tiež ich histologicky vyšetriť.

Hlavnou výhodou kolonoskopie oproti iným vyšetreniam je vyššia citlivosť. Senzitivita kolonoskopie je pri diagnostike kolorektálneho karcinómu až 95 %, kým napr. rtg vyšetrenie je citlivé len na 83 %.

 

RTG

Pri röntgenovom vyšetrení hrubého čreva sa doňho najprv vo forme nálevu dopraví kontrastná látka s obsahom bárya. Lekár dokáže na RTG snímkach odhaliť zmeny v čreve ako je nádor alebo iná abnormalita.

 

Magnetická rezonancia

Vyšetrenie, ktoré využíva silné magnetické a rádiové vlny. Lekári ho zväčša robia až vtedy, keď sa diagnóza kolorektálneho karcinómu potvrdí iným vyšetrením.

 

 

Liečba kolorektálneho karcinómu

Liečba závisí od umiestnenia nádoru, jeho veľkosti, prítomnosti metastáz, celkového stavu pacienta, veku a ďalších faktorov.

Na rozhodovaní o postupe terapie sa môže podieľať aj pacient, musí však zaujať aktívny prístup. Najdôležitejším pomocníkom je lekár, na ktorého sa môže pacient obrátiť so všetkými svojimi otázkami. Rovnako má možnosť konzultovať liečbu s iným odborníkom.

 

Chirurgická liečba

Najbežnejším riešením kolorektálneho karcinómu je chirurgický zákrok. V niektorých prípadoch je jedinou liečebnou metódou. Druh operácie závisí od veľkosti a umiestnenia nádoru. Môže to byť buď radikálny zákrok (má liečebný charakter, tzn. úplné odstránenie nádoru) alebo paliatívny zákrok (zmierňujúci bolesť a príznaky). Často sa vykoná kolektómia – chirurgicky sa odstráni časť hrubého čreva alebo konečníka postihnutá rakovinou, spolu s malým množstvom okolitého zdravého tkaniva.

U približne 50% pacientov operovaných v skorom štádiu ochorenia dôjde k vývoju vzdialených metastáz. Najčastejšie postihnutými orgánmi sú pečeň a pľúca. U pacientov s preukázaním jednotlivých metastáz je v prípade indikácie realizovaná radikálna resekcia (úplné odstránenie) metastatického ložiska v pečeni alebo pľúcach. Druh operácie sa riadi podľa umiestnenia a rozsahu nádoru.

 

Chemoterapia

Používa sa vtedy, ak chirurgický zákrok na vyliečenie nestačí. Ničí nádorové bunky, bráni im deliť sa a rozmnožovať. Ak je choroba v pokročilom štádiu a telo už musí zápasiť aj s metastázami, chemoterapia pomáha zabrániť ďalšiemu šíreniu nádorových buniek v organizme alebo spomaliť priebeh choroby. Lekári predpisujú chemoterapiu samostatne, ale aj ako súčasť liečby spolu s iným prípravkom. Doplnková – adjuvantná chemoterapia sa používa po operačnom zákroku, aby sa zničili prípadné „zabudnuté“ nádorové bunky a zabránilo sa prepuknutiu ochorenia v iných častiach organizmu.

Ak sa nádor nedá celkom odstrániť, chemoterapia sa používa na zmiernenie príznakov ochorenia a na obmedzenie jeho ďalšieho rastu.

Chemoterapia sa užíva v cykloch, medzi ktorými sú rôzne dlhé obdobia na zotavenie. Je to systémová liečba, lebo účinná látka vstupuje do krvného obehu a šíri sa do všetkých častí tela. Liečbu je zväčša možné užívať ambulantne, niekedy je však nutný krátky pobyt v nemocnici. Všetko závisí od druhu liečiva, spôsobu užívania a celkového stavu pacienta.

Chemoterapia sa používa vo forme infúzií, intravenóznych (vnútrožilových) injekcií alebo vo forme tabliet.

 

Rádioterapia

Rádioterapia využíva na ožiarenie nádorových buniek lúče s vysokou energiou, ktoré ich poškodzujú a zabraňujú ďalšiemu rastu. Liečba je lokálna, ovplyvňuje len nádorové ložisko, nie celý organizmus. Ak je nádor priveľký, môže sa rádioterapia použiť pred operáciou na jeho zmenšenie, aby ho mohli lekári jednoduchšie odstrániť. Rovnako môže mať význam po operácií, aby zničila prípadné „zabudnuté“ nádorové bunky. Používa sa len pri rakovine konečníka, nie hrubého čreva. Úspech rádioterapie závisí od veľkosti nádoru a jeho citlivosti na žiarenie.

 

Cielená terapia – monoklonálne protilátky

Dokážu sa špecificky naviazať na rakovinovú bunku. Potom ju zničia a/alebo naštartujú imunitný systém, aby proti zhubným bunkám cielene bojoval. Monoklonálne protilátky sa zvyčajne užívajú v kombinácii s chemoterapiou. Výrazne zlepšujú liečbu a dávajú pacientom väčšiu šancu na prežitie. Na Slovensku sú v súčasnosti dostupné 3 monoklonálne protilátky, ktoré sa používajú v liečbe kolorektálneho karcinómu: bevacizumab,  cetuximab a panitumumab.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.