Kalorické nástrahy
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 9.8.2001 17:36
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Snažíte sa schudnúť, nahradili ste mastné údeniny zeleninou a namiesto múčnikov sa kŕmite celozrným pečivom? Ste zúfalá, lebo váha aj napriek tomu tvrdošijne stojí na mieste. Prečo?

Zelenina je nízkokalorická, ale...

Veľká uhorka má sotva 20 kcal, miska varenej špargle 50 kcal. Aj napriek tomu, že odborníci na zdravú výživu hovoria, že od šalátov sa nepriberá, prikazujú dávať si pozor. Dôvod je očividný – ide o prísady do šalátov, ktoré sú niekedy až príliš kalorické. Rozdiel medzi uhorkou a uhorkovým šalátom s kyslou smotanou predstavuje až 80 kcal – toľko totiž obsahujú dve lyžičky smotany. Ešte kalorickejšie sú prísady k varenej zelenine. Fazuľka a karfiol, ktoré nás i tak zasýtia na dlhší čas, sa zmenia na dokonalú kalorickú bombu, ak ich polejeme roztopeným maslom a opraženou strúhankou (spolu viac ako 220 kcal!). Tým vás, samozrejme, nechceme odradiť od konzumácie zeleninových jedál. Čím viac zeleniny budete jesť, tým rýchlejšie sa vrátite k štíhlej postave. Zeleninu teda treba jesť, ale nad jej úpravou musíte uvažovať a k prílohám k nej treba pristupovať s veľkou opatrnosťou. Tu sú naše rady.
- Smotanu môžete úspešne nahradiť bielym jogurtom. Takto k uhorke namiesto 80 kcal pridáte iba 6 kcal.
- Strúhanku nahraďte troškou masla. 1 lyžica strúhanky (40 kcal) opražená na 2 lyžiciach oleja (každá po 90 kcal) dávajú spolu až 220 kcal. Naproti tomu malá lyžička masla má iba 45 kcal. Poriadny rozdiel, nie?

Polievky – pomáhajú chudnúť alebo zaokrúhľujú?

Slovenská kuchyňa je známa skvelými polievkami a preto pre mnohých z nás obed bez polievky nie je poriadnym obedom. Chudnutie našťastie nespočíva v odriekaní si všetkého, čo nám chutí. Dietetici akceptujú v redukčnej diéte aj polievky – ale opäť prikazujú dávať si pozor na prísady. Tanier uhorkovej polievky, uvarenej podľa všetkých kulinárskych zásad (s kockou bujónu, zemiakmi, mrkvičkou a sekaným kôprom) má ledva 90 kcal. Ale tá istá polievka, zahustená smotanou a múkou už má 175 kcal. Preto si skôr, ako do polievky vlejete smotanu spomeňte, že jedna lyžička šľahačky predstavuje 43 kcal, 18% smotany – 28 kcal, 12% smotany – 20 kcal a iba 5 kcal, ak smotanu nahradíme odtučneným jogurtom alebo mliekom. Okrem toho každá lyžička múky predstavuje 30 kcal.

Pozor na ovocie!

Je veľmi zdravé, plné vitamínov a stopových prvkov. Už len z tohto dôvodu ho lekári uprednostňujú v zásadách správnej výživy. Ovocie je aj chutné – a to je často naša záhuba. Polkilogramovú porciu zrelých, šťavnatých čerešní, zjeme na posedenie. A už máme v sebe 200 kcal. Také isté množstvo kalórií nám dodá malý teľací rezeň, ktorý nás zasýti na dlhší čas ako čerešne. Máme sa teda vzdať ovocia? Vôbec nie! I keď je pomerne kalorické, tak ľahko z neho nestučnieme, pretože urýchľuje látkovú výmenu. Takisto povzbudzuje činnosť čriev. Tým, že sa potrava rýchlejšie pohybuje, skracuje sa čas vstrebávania. Z tohto dôvodu lekári-výživári často odporúčajú jesť súčasne s tučným mäsom a údeninami aj ovocie alebo zeleninu.

Prezrite si chlebíček

Keď spočítame, koľko kalórií môže byť na skromnom kúsku chleba, až sa nám zježia vlasy na hlave. Vhodnou zmenou a modifikáciou obložených chlebíkov môžeme energetickú bilanciu podstatne znížiť. Jediný krajček bieleho chleba strednej hrúbky predstavuje 128 kcal. Taký istý krajec celozrného chleba má už iba 100 kcal. Spočítajte, koľko kúskov chleba zjete denne a uvidíte, koľko môžete ušetriť kcal., ak prejdete z bieleho chleba na celozrný. Veľa kalórií možno ušetriť aj pri natieraní masla. Ako dlho vám vydrží jedna kocka masla alebo kelímok margarínu? Sú domácnosti, kde sa každodenne kupuje (a zje!) veľké, 250-gramové balenie masla. Sú ale aj také, kde kocka masla stačí na týždeň. Zamyslite sa nad tým.
Najviac kalórií však možno ušetriť pri ,,obkladaní“ chlebíkov. Všimnite si, ako pripravujú obložené chlebíky v elegantných reštauráciách, kde dávajú zo všetkého iba miniatúrny kúsok. Malý a tenký plátok údeniny, lístok šalátu, plátok uhorky, paradajky atď. V tom tkvie celé tajomstvo! V obrovskom chlebíku s malým množstvom kalórií. Ak vám záleží na línii, zmeňte sa pri príprave raňajok na kuchára z veľmi elegantnej reštaurácie a zabudnite na chlebíky prehýnajúce sa pod ťarchou šunky, syru, salámy.

Syry vôbec nie sú bezpečné

Vôbec nie preto, že majú výnimočne veľa kalórií. Plátok syra predstavuje sotva 40 kcal. Problém je v tom, že syry sú veľmi chutné a preto sa často neuspokojíme s jedným úbohým plátkom. Krajček chleba si bohato obložíme syrom a v duchu sa presviedčame, že je nízkokalorický. Isteže, je nízkokalorický, ale iba v malých dávkach. Hrubý plátok ementálu – to už je kalorická bomba, omnoho bohatšia na tuky ako chudá šunka. Preto aj so syrmi narábajte veľmi opatrne.

Zradný alkohol

Vyznávači alkoholických nápojov tvrdia, že alkohol je síce kalorický, ale nie sú to nebezpečné kalórie, pretože sa veľmi rýchlo spaľujú. Alkohol takisto podporuje trávenie a urýchľuje cirkuláciu krvi. Napokon, každý vidí, že tí, ktorí radi pozerajú na dno pohárika, sú obvykle veľmi štíhli. Áno, pravda je taká, že nadmerná konzumácia alkoholu tlmí apetít. Celá vec však vyzerá už inak, keď ide o ľudí, ktorí pijú s mierou. Pohárik vína alebo ,,krígeľ“ piva v nich prebudí chuť na jedlo. Alkohol má aj inú nebezpečnú vlastnosť: po vypití niekoľkých pohárikov výrazne slabne vôľa. Ako často si po alkohole povieme: dnes si môžem výnimočne dovoliť trocha viac a dychtivo zhltneme dva kúsky torty. Na efekt takejto diétnej chyby netreba dlho čakať...


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.