Liptovu hrozí invázia lovcov pokladov
Autor(ka) : Peter
Dátum a čas : 30.5.2014 00:00
Kategória : Cestovanie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Zlatá horúčka na Liptove stúpa. Dôvodom je odhalenie 7 pokladov, ktoré čakajú na svojich objaviteľov. Za ich získaním budú musieť prejsť cez hory, vodu a tajuplné jaskyne. Prvé indície odhalia už 11. júna 2014 pri príležitosti otvorenia sezóny a je viac ako isté, že región zaplavia tisícky malých aj veľkých hľadačov. Truhličky s pokladom budú môcť hľadať už od 14. júna.

Zlatá horúčka na Liptove stúpa. Dôvodom je odhalenie 7 pokladov, ktoré čakajú na svojich objaviteľov. Za ich získaním budú musieť prejsť cez hory, vodu a tajuplné jaskyne. Prvé indície odhalia už 11. júna 2014 pri príležitosti otvorenia sezóny a je viac ako isté, že región zaplavia tisícky malých aj veľkých hľadačov. Truhličky s pokladom budú môcť hľadať už od 14. júna.
 
Pre obyvateľov a návštevníkov Liptova majú cenu zlata. Nie všetky poklady však zákonite musia byť zlaté. Jedným z dôkazov je nesmierne bohatstvo, ktoré sa skrýva hlboko pod zemou. „Na Liptove sa nachádza najrozsiahlejší systém jaskýň na celom Slovensku. Len samotné Demänovské jaskyne majú viac ako 35 kilometrov a skrývajú poklady, ktoré vznikali tisícky rokov. Prísť do nášho regiónu a nenavštíviť niektorú z tunajších jaskýň by preto bola chyba,“ upozorňuje riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.
 
Niet pochýb, že jednou z najkrajších a najzaujímavejších je Demänovská ľadová jaskyňa, ktorá je opradená množstvom legiend a ponúka príjemné schladenie aj počas horúcich letných dní. „Jaskyne a pukliny v skalách predstavovali od nepamäti pre človeka niečo záhadné a miestami až strašidelné. Naši predkovia verili na mýtické bytosti a podľa nich sa tu vraj kedysi dávno usadil šarkan, ktorý strážil bohatstvo v podzemí a napádal okolité stáda i obydlia. Keď mládenec Damian draka zničil ľsťou, v podzemí objavil bohatstvo v podobe nádhernej krasovej výzdoby jaskýň. Blízku dedinu nazvali na počesť hrdinu Demianová – Demänová,“ približuje jednu z legiend Ján Zuskin, riaditeľ Správy slovenských jaskýň. Drak bol porazený a tak objavovať staré podzemné poklady je dnes oveľa jednoduchšie.

 

 Nie menej atraktívna je aj Medvedia štôlňa v Žiarskej doline a Veľká Stanišovská jaskyňa v Jánskej doline. Jednou z jej zaujímavostí je fakt, že je v nej až sedemkrát sterilnejšie prostredie ako na operačnej sále v nemocnici. Narkózu si však musí každý priniesť sám. „Na tomto mieste sa písala história,“ upozorňuje skúsený speleológ Pavel Procházka a pokračuje. „Slúžila ako úkryt už pred vpádmi Tatárov. Oceľové hlavne pušiek a zvyšky poľných lôžok sú dôkazom, že počas druhej svetovej vojny sa tu skrývali partizáni a vojaci slovenskej armády. Nápisy na stenách zasa nasvedčujú, že jaskyňa slúžila ako útočisko pre ruskú inteligenciu počas občianskej vojny,“ dodáva.

 

Hľadači pokladov by určite nemali obísť ani Podzemie pod vežami v Liptovskom Jáne, ktoré ukrýva tajomstvo jednej mince. Na malej ploche jedného domčeka a čiastočne aj pod ním sa miestnym jaskyniarom podarilo vytvoriť príbeh, ktorý zaujme každého. „Uvedomili sme si, že to, čím sa môže Slovensko bez akýchkoľvek obáv chváliť doma i v zahraničí, je naša banícka história. Dom sme síce mali prenajatý na iný účel, no nebol problém preorientovať sa. Keďže žijeme v dobe príbehov, do hlavnej úlohy sme obsadili mincu a my sme len herci v tej vedľajšej,“ približuje hlavnú myšlienku projektu Peter Holúbek.

 

Liptov ukrýva pod zemou nielen prírodné, ale aj historické a kultúrne poklady opradené legendami a dych vyrážajúcimi príbehmi. Jaskyne sú súčasťou letného projektu 7 pokladov Liptova, ktorý štartuje už o dva týždne.

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.