S poistením vyjde návšteva veterinára lacnejšie
Autor(ka) : Peter
Dátum a čas : 14.6.2014 00:00
Kategória : Tipy, triky
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Štvornohý domáci miláčik je v mnohých prípadoch plnohodnotným členom rodiny. Môže sa však stať, že zvieratko ochorie alebo sa zraní, čo pre majiteľa neraz znamená neočakávané náklady, ktorým je lepšie predchádzať alebo sa na ne pripraviť. Náklady na veterinárne ošetrenie malých zvierat sa pohybujú od 30 do 300 eur. Vhodným poistením domácnosti sa ale možno chrániť aj pred týmito nepredvídanými výdavkami.

Štvornohý domáci miláčik je v mnohých prípadoch plnohodnotným členom rodiny. Môže sa však stať, že zvieratko ochorie alebo sa zraní, čo pre majiteľa neraz znamená neočakávané náklady, ktorým je lepšie predchádzať alebo sa na ne pripraviť. Náklady na veterinárne ošetrenie malých zvierat sa pohybujú od 30 do 300 eur. Vhodným poistením domácnosti sa ale možno chrániť aj pred týmito nepredvídanými výdavkami.

 

Až 44,9 percenta slovenských domácností má psíka a 22,3 percenta mačku, niektoré dokonca obe tieto zvieratká. V absolútnom vyjadrení ide asi o pol milióna psov a približne rovnaké množstvo mačiek, keďže tých spravidla mávajú ľudia naraz viacero. Pre peňaženku ich majiteľov môžu znamenať bežné aj neočakávané výdavky spojené so starostlivosťou domácich miláčikov značnú záťaž.

„Popri zabezpečení základných potrieb sú to najmä povinné očkovania a ošetrenia u veterinára. K tomu treba prirátať aj príležitostné náklady, ktoré súvisia s liečbou vážnejších poranení, prípadne chorôb. Môže ísť buď o väčšie jednorazové alebo opakované výdavky, ak je potrebná hospitalizácia alebo viacnásobná návšteva ambulancie,“ hovorí vedúci odboru poistenia majetku Groupama Garancie Miklós Török.

 

 

Nebezpečenstvo číha na každom kroku

 

Podľa veterinárnej lekárky MVDr. Kataríny Čentešovej z kliniky Zverland si najviac úrazov spôsobujú malé zvieratá v období hárania. Vtedy často utekajú z bezpečia domova a hľadajú príležitosť, kde by uspokojili svoje pudy. Aj keď majú pod kožou implantovaný čip a je oveľa väčšia šanca, že sa v prípade zatúlania vrátia späť k majiteľom, pred kolesami automobilov ich to neochráni.

 

Ak zvieratko nie je sterilizované, majitelia musia dbať na zatváranie vchodových brán a  mať v poriadku ploty, aby cez ne nemohlo utiecť. Osobitne to platí v jarných a jesenných mesiacoch. Ak neplánujú svojich miláčikov pripúšťať, je podľa veterinárov lepšie dať ich sterilizovať. Vek psíka alebo mačičky pri tomto zákroku nie je rozhodujúci. Sterilizácia navyše nezabraňuje len nežiaducemu nakrytiu a teda neplánovaným šteniatkam, ale chráni pred zápalmi či až nádorovými zmenami pohlavných orgánov.

 

Ďalším nebezpečenstvom sú kliešte prenášajúce rôzne infekčné ochorenia. Zvieratko pred nimi možno chrániť prípravkami v pipetách, sprejoch alebo špeciálnymi obojkami napustenými odpudzujúcimi látkami, ktoré poskytujú účinnú ochranu pred týmito malými, ale veľmi nebezpečnými parazitmi. Je však dôležité dbať na dobu ich exspirácie. Sprejové prípravky poskytujú ochranu približne mesiac, v prípade obojkov to môže byť aj na celú sezónu.

 

Takisto je dôležité, aby zvieratká chované v bytoch mali vhodné prostredie a podmienky. K najčastejším poraneniam totiž patria zlomeniny spôsobené pádom z výšky. „Zvieratá nemajú nezlomiteľné kosti. Keď zoskočia z vysokej stoličky alebo nábytku, je to pre ne rovnako nebezpečné ako pre človeka, ktorý spadne z niekoľkometrovej výšky,“ vysvetľuje K. Čentešová. Náklady na liečbu zlomenín sú pritom pomerne vysoké. Jednoduchý zákrok stojí vyše 30 eur, komplikovanejšie operácie aj niekoľkonásobne viac.

 

Riešenie v rámci poistenia domácnosti

 

Náklady spojené s chorobou alebo úrazmi domácich miláčikov možno v značnej miere znížiť vhodným poistením. Groupama Garancia poisťovňa a. s., pobočka poisťovne z iného členského štátu, napríklad poskytuje v rámci poistenia domácnosti aj poistenie psov a mačiek.

 

V prípade výberu balíkov Komfort a Prémium poisťovňa uhrádza 80 percent z vynaložených nákladov na lekárske zákroky a liečenie zvierat následkom úrazu. Podmienkou je, aby zvieratko malo povinné očkovania. Poisťovňa refunduje majiteľom aj náklady spojené s pohrebom alebo kremáciou ich štvornohých miláčikov. Náklady až do výšky 800 eur prepláca na základe faktúry od firmy, ktorá má povolenie na vykonávanie týchto činností.

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.