Cukor nakupujeme s mierou
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 16.9.2014 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Spotreba cukru v minulom roku na Slovensku mierne stúpla, celkový trend konzumácie má však ustálený charakter a pohybuje sa na úrovni odporúčanej spotreby.

Spotreba cukru v minulom roku na Slovensku mierne stúpla, celkový trend konzumácie má však ustálený charakter a pohybuje sa na úrovni odporúčanej spotreby.

Podľa údajov štatistického úradu SR od roku 1990, kedy Slováci spotrebovali ročne takmer 42 kilogramov cukru, priemerná spotreba v ďalších  rokoch už len klesala, pričom hranicu 40kg na osobu viac neprekonala. Podľa najnovších údajov štatistického úradu  bola v roku 2013 úroveň spotreby cukru 31,1 kg na osobu, čo oproti vlaňajšku predstavuje len mierny 5-percentný nárast. „Dôležité je upozorniť, že Slováci v porovnaní s inými krajinami skonzumujú v mnohých prípadoch aj o polovicu menej cukru. Napríklad v Spojených štátoch je to až  viac ako 50 kg cukru ročne na obyvateľa. Odporúčaná dávka sa pritom pohybuje na úrovni 30,9 kg,“ dopĺňa Radovan Roba, výkonný riaditeľ Slovenského cukrovarníckeho spolku.  Ako dodáva, naši obyvatelia pred zahraničnými produktami viac uprednostňujú kvalitný cukor vyrobený na Slovensku zo slovenskej repy. V súčasnosti sú na našom území v prevádzke dva cukrovary – v Trenčianskej Teplej, predávajúci svoje produkty pod značkou Sweet Family a cukrovar v Seredi so značkou Korunný cukor.  Oba sú za svoju kvalitnú produkciu držiteľmi ocenení.

Zaujímavé je všimnúť si v tomto ohľade aj ďalšie aktuálne štatistiky. Na rozdiel od cukru, ako pôvodnej sladkej komodity, významný nárast v spotrebe nastal u ochutených a prisládzaných nápojov. Zatiaľ čo v roku 1998 bola táto spotreba na úrovni 41,5 l na osobu, v roku 2013 toto číslo narástlo až na hodnotu 120 l na obyvateľa. Tieto nápoje však nie sú plné cukru, ako sa zvykne mylne uvádzať. Často sú sladené výhradne izoglukózou, ktorá sa do produktov pridáva kvôli nižšej cene, čo robí tieto výrobky dostupnými. Pri vedomom prijímaní cukru dokáže každý človek skonzumované množstvo a kvalitu prijatého cukru kontrolovať a vyhnúť sa tak jeho nadmernej konzumácii. Pri pití sladených nápojov však nastáva riziko príjmu skrytých sladidiel, pričom sa často jedná o alternatívne sladidlá, ako je glukózo-fruktózový sirup. Pri jeho nevedomom prijímaní - napríklad pri pití sladených nápojov, človek do tela dostáva nekontrolovateľné množstvo takéhoto sladidla a s ním aj množstvo kalórii. Je náročné kvantifikovať tento príjem a z toho dôvodu sa stáva rizikovým. Dôležité je tiež rozoznávať vplyvy sladidiel na organizmus.  Zatiaľ čo repný cukor navodzuje v tele pocit sýtosti, kukuričný sirup podobný efekt nevyvoláva.

Nárast spotreby bol v roku 2013 zaznamenaný aj u sirupových nápojov. Slováci v priemere skonzumovali 26,3 litra sirupov na osobu. Oproti roku 2012 to predstavuje nárast o 10,2 %.

 

Zdroj: Slovenský cukrovarnícky spolok

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.