Dva poháre mlieka nielen pre zdravé kosti a zuby
Autor(ka) : Eva
Dátum a čas : 30.9.2014 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Pestrá strava, obsahujúca všetky biologicky významné látky, je základom výkonnosti a zdravia ľudí. Čím je človek mladší, tým je na optimálne zloženie výživy citlivejší. Mimoriadne postavenie má u dojčených detí materské a u dospelých najmä kravské mlieko.

Pestrá strava, obsahujúca všetky biologicky významné látky, je základom výkonnosti a zdravia ľudí. Čím je človek mladší, tým je na optimálne zloženie výživy citlivejší. Mimoriadne postavenie má u dojčených detí materské a u dospelých najmä kravské mlieko. Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek ľudskej výživy. Medzi odborníkmi vo všeobecnosti panuje názor, že mlieko je komplexnou a takmer dokonalou potravinou, sú v ňom totiž v primeranom množstve a optimálnom pomere zastúpené mnohé kľúčové látky potrebné pre plnohodnotný život.

 

Dva poháre mlieka (2 x 2 dl). To je ideálna porcia zdravia, ktorú by ste mali svojmu telu dopriať každý deň. Nielen, že ho energeticky nakopnete a chuťovo mu ulahodíte, ale predovšetkým mu dodáte celé spektrum dôležitých živín. Prečo sa cítime dobre a ktorým látkam, bohato zastúpeným v mlieku, môžu naše kosti, zuby a svaly vďačiť za svoje správne fungovanie?

 

Vápnik (v 2 pohároch mlieka je až 60 percent odporúčanej dennej potreby) je základným stavebným prvkom pri tvorbe kostí a zubov. Je nevyhnutný pre správnu činnosť nervovej a svalovej sústavy. Vyššia hladina vápnika v tele pomáha aj pri chudnutí, pretože podporuje štiepenie tuku a zabraňuje tvorbe nových tukových buniek.

 

Vitamín D (50 percent dennej potreby) pomáha telu zužitkovať vápnik a zlepšiť mineralizáciu kostí.

 

Riboflavín (48 percent dennej potreby) umožňuje premeniť jedlo na energiu.

 

Fosfor (40 percent dennej potreby) je nevyhnutný na tvorbu a udržanie pevných kostí.

 

Bielkoviny (32 percent dennej potreby) obsahujú všetky dôležité aminokyseliny potrebné pre stavbu silných svalov a regeneráciu tých poškodených. Sú takisto veľmi dôležité na obnovu energie vynaloženej pri fyzickej záťaži a pohybe.

 

Vitamín B12 (26 percent dennej potreby) je nevyhnutný na tvorbu červených krviniek, ktoré zabezpečujú prenos kyslíka z pľúc do pracujúcich svalov.

 

Zinok (24 percent dennej potreby) posilňuje vlasy a nechty.

 

Draslík (22 percent dennej potreby) sa podieľa na správnom fungovaní svalov.

 

Vitamín A (20 percent dennej potreby) prispieva k zdravému zraku, pomáha regulovať rast buniek a podporuje imunitný systém.

 

Niacín (20 percent dennej potreby) je dôležitý na bežnú činnosť viacerých enzýmov v tele a podieľa sa na metabolizme cukrov a nasýtených kyselín. Spolu s horčíkom (20 percent dennej potreby) je spúšťačom viacerých dôležitých procesov v organizme.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.