Ten pravý olivový olej. Ako rozpoznať kvalitu? |
||
Autor(ka) : Eva Dátum a čas : 24.10.2014 00:00 Kategória : Koktail WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Olivový olej ako jeden z najzdravších olejov sa stal súčasťou nášho bežného jedálnička. Je obľúbený hlavne v lete, nakoľko sa výborne hodí na dochutenie šalátov či marinád. V potravinách však nájdeme množstvo druhov a balení. Podľa čoho by sme si mali vybrať? | ||
Olivový olej ako jeden z najzdravších olejov sa stal súčasťou nášho bežného jedálnička. Je obľúbený hlavne v lete, nakoľko sa výborne hodí na dochutenie šalátov či marinád. V potravinách však nájdeme množstvo druhov a balení. Podľa čoho by sme si mali vybrať? Medzi olivovými olejmi sú veľké rozdiely, ktoré sú dané krajinou pôvodu, konkrétnou lokalitou, dobou zberu a spôsobom spracovania olív. Dôležitým ukazovateľom kvality je acidita (kyslosť), ktorá hovorí o obsahu voľných mastných kyselín. Práve ony nepriaznivo ovplyvňujú celkovú kvalitu oleja. Špičkové olivové oleje by nemali obsahovať viac ako 0,8 % voľných kyselín. Pri acidite pod 0,5 % môžeme hovoriť o vynikajúcom olivovom oleji. V obchodoch nájdete oleje rôznych druhov a kvalít - panenské, rafinované olivové oleje alebo ich zmesi. Extra panenský olivový olej (Extra virgin)
Je špičkou vyrobenou z najlepších olív, ktoré sa spracúvajú do 24 hodín od ich zberu. Získava sa z prvého lisovania olív za studena výlučne mechanickými postupmi. Tento spôsob je veľmi šetrný a zaručuje zachovanie kvality oleja a maximálne množstvo antioxidantov, minerálnych látok a vitamínov. Extra panenský olivový olej sa vyznačuje veľmi výraznou vôňou a chuťou a jeho acidita nepresahuje 0,8 %. Je ideálnou voľbou pre dochutenie šalátov, pomazánok, čerstvých cestovín a iné využitie v studenej kuchyni. Panenský olivový olej
Vyrába sa lisovaním celých plodov a takto získaný olej má špičkovú kvalitu, charakteristickú vôňu, chuť a výraznú farbu. Podiel voľných kyselín nesmie prekročiť 2 %. Mierne vyššia kyslosť spôsobuje to, že si tento druh oleja zachová lepšiu tepelnú stabilitu. Preto je vhodnejší na tepelnú úpravu jedál a na prípravu marinád. Rafinovaný olej
Získava sa z olív za tepla pri vysokom tlaku a zachovajú si len základné zloženie tukov. Počas rafinácie sa vytráca charakteristická chuť, vôňa a tiež antioxidačné vlastnosti olivového oleja. Olivový olej
Je zmesou panenského a rafinovaného olivového oleja. Má vyššiu aciditu a tak môže byť vystavený teplotám až do 200 °C, preto sa využíva na tepelnú úpravu jedál. Olej z olivových výliskov
Označuje sa ako sansa alebo pomace. Je vyrobený z odpadu po lisovaní a ide o olej s najnižšou kvalitou. V obchodoch ho bežne nájdete medzi ostatnými olivovými olejmi. Extra panenský olivový olej 8ocho (ocho [čítaj očo] - po španielsky znamená osem) spája to najlepšie z ôsmich andalúzskych provincií preslávených pestovaním tých najkvalitnejších olív na svete. Je vyrobený výlučne mechanickým lisovaním za studena. Tento prémiový olivový olej neobsahuje žiadne prídavné látky. Acidita je na úrovni pod 0,5% čím sa 8ocho klasifikuje medzi najkvalitnejšie extra panenské olivové oleje. Jeho nezameniteľná chuť, svieža vôňa a krásne zlatistá farba dokonale podčiarkne každé jedlo. Premeňte aj to najobyčajnejšie menu na luxusný gurmánsky zážitok. Postačí vám pár kvapiek 8ocho. Použitie: 8ocho je ideálny na prípravu jedál teplej aj studenej kuchyne. Viac informácii nájdete na stránke www.8ocho.sk. ©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |