Pečená bravčová kotleta s tekvicovo-zemiakovým pyré a slivovicovou omáčkou |
||
Autor(ka) : Gabika Dátum a čas : 22.11.2014 00:00 Kategória : Recepty WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Karé s kosťou poriadne očistíme, osolíme, zdrezírujeme špagátikom, Pred tepelnou úpravou necháme mäso odpočinúť, aby nebolo studené (asi 1 hodinu). | ||
SUROVINY Mäso: Bravčové karé s kosťou 1200 g Olej rastlinný Soľ kamenná Soľ morská Olivový olej extra panenský Tekvicovo-zemiakové pyré: Batáty (sladké zemiaky) 500 g Tekvica Hokkaido 500 g Zemiaky 250 g Soľ kamenná Čierne mleté korenie Maslo 60 g Batáty a grilovaná tekvica: Batáty 100 g Tekvica Hokkaido 100 g Soľ kamenná Olej olivový extra panenský 1,5 dcl Šalotka: Šalotka 50 g Víno biele suché 35cl Cukor krupica 10 g Slivky: Slivky čerstvé 250 g Cukor krupica 10 g Šťava: Šalotka 100 g Demi-glace teľacie 50 g Olej olivový extra panenský 1,5 dcl Rozmarín čerstvý Slivovica 3 cl Maslo 60 g Citróny (na šťavu) 4 cl Soľ kamenná Výrobný postup: Karé s kosťou poriadne očistíme, osolíme, zdrezírujeme špagátikom, Pred tepelnou úpravou necháme mäso odpočinúť, aby nebolo studené (asi 1 hodinu). Na pripravenom nahriatom grile ho zo všetkých strán opečieme dozlatista. Potom ho preložíme na plech s mriežkou, zľahka potrieme zmäknutým maslom. Mäso môžeme dopekať na grile (na miernom teple) či v rúre pri teplote 150 oC cca 20 min. Dĺžka opekania závisí od výšky mäsa. Pred krájaním necháme mäso odpočinúť minimálne 15 minút. Príprava tekvicovo-zemiakového pyré: Ošúpanú tekvicu a batáty pokrájame a uvaríme v osolenej vode domäkka. To isté spravíme s oškrabanými zemiakmi. Po zliatí vody zemiaky, batáty a tekvicu spolu zmiešame a rozpučíme. Pridáme mäkké maslo a dochutíme soľou a korením. Príprava grilovaných batátov a tekvice: Ošúpané batáty a tekvicu nakrájame na plátky hrubé cca 3 mm a za sucha ich grilujeme do zmäknutia. Potom ich osolíme a potrieme olivovým olejom. Príprava sliviek: Čerstvé slivky rozpolíme, vykôstkujeme a grilujeme rozkrojenou stranou dolu. Otočíme ich a zľahka posypeme cukrom. Príprava šalotky: Ošúpanú šalotku nakrájame na štvrtiny. Na olivovom oleji ju krátko speníme, pridáme cukor, ten roztavíme na jemný karamel, zalejeme vínom a úplne zredukujeme. Ochutíme soľou. Príprava šťavy: Najemno nakrájanú šalotku orestujeme na olivovom oleji dosklovita. Pridáme demi-glace, pokrájaný rozmarín, zalejeme slivovicou a zdredukujeme (odparíme). Pred servírovaním zmiešame kocky studeného masla. Šťavu tým zjemníme a zľahka zahustíme. ©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |