FINANČNÝ KOMPAS POROVNAL PONUKU ÚVEROV. ROZDIELY V RPMN MEDZI BANKAMI A NEBANKOVKAMI SÚ VYŠŠIE AKO 300 %
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 11.12.2014 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Vianočná ponuka bánk a nebankoviek dáva spotrebiteľovi počas vianočných sviatkov poriadne zabrať. Na jednej strane prísľub okamžitej pôžičky a na prvý pohľad výhodné podmienky stavajú nebankové inštitúcie do výhodnejšej pozície. No ako je to naozaj? Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ portálu Finančný Kompas sa pozrel na aktuálnu ponuku bližšie. Porovnanie ukázalo, že konkurovať ponukám bánk môžu iba tri nebankovky.

Vianočná ponuka bánk a nebankoviek dáva spotrebiteľovi počas vianočných sviatkov poriadne zabrať. Na jednej strane prísľub okamžitej pôžičky a na prvý pohľad výhodné podmienky stavajú nebankové inštitúcie do výhodnejšej pozície. No ako je to naozaj? Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ portálu Finančný Kompas sa pozrel na aktuálnu ponuku bližšie. Porovnanie ukázalo, že konkurovať ponukám bánk môžu iba tri nebankovky.  

 

Zdravé osobné financie by mali byť v ideálnom prípade nastavené podľa kľúča „najlepší úver je žiaden úver“. No počas Vianoc sú spotrebitelia náchylnejší robiť rýchle a nesprávne rozhodnutia. A to aj za cenu, že ovplyvnia rodinný rozpočet na rok dopredu. Kvôli pár sviatočným dňom a sume 1 000 eur sú ochotní zaviazať sa nebankovke na obdobie jedného roka mesačnými splátkami vo výške aj 164 eur pri ročnej percentuálnej miere 304,09 %.  

 

„Nebankové spoločnosti zvyčajne nepýtajú poplatky, všetko je zahrnuté v splátkach. Často potom poskytujú také splatnosti, alebo frekvenciu platenia splátok, ktoré sa ťažko porovnávajú. Bežný človek si to tak nemá šancu porovnať,“ hovorí Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ portálu Finančný Kompas. A to je aj jeden z dôvodov, prečo sú spotrebitelia naklonení využiť vo chvíli, keď potrebujú rýchlu finančnú injekciu služby práve nebankových spoločností. Pritom, jedinou šancou ako zistiť podmienky, je osobná návšteva pracovníkov nebankových spoločností. No aj tu môže nastať problém: „Títo pracovníci vás zahrnú veľkým množstvom informácii, v ktorých sa človek neznalý vo financiách stratí,“ varuje Maroš Ovčarik.   Nebankové spoločnosti používajú rôzne „finty“, ako človeka zmiasť. Zvyčajne nekomunikujú ani úrokové sadzby ani RPMN. „Keď sme pri oslovení trvali na týchto informáciách, prezentovali nám buď nepravdivé údaje, alebo uvádzali priemerné RPMN, pričom netušíme, o aký priemer išlo,“ vysvetľuje Maroš Ovčarik. A zdôrazňuje, že priemerná ročná percentuálna miera nákladov nemá pre bežného človeka veľkú vypovedaciu hodnotu. Podľa zistení Finančného kompasu sa výška mesačnej splátky sa pri porovnávaných nebankových spoločnostiach  pohybuje v rozmedzí od 92,75 eura až po 164 eur. Pri porovnaní ročnej percentuálnej miery sú hranice nastavené v rozmedzí 9,26 % až 347,30 %.

 

Do aktuálneho porovnania na portáli Finančný Kompas bolo oslovených 13 bankových a 10 nebankových inštitúcii. A výsledky hovoria jasne. „Ak sa už spotrebiteľ rozhodne pre rýchly úver, určite odporúčame osloviť radšej bankové inštitúcie,“ radí Maroš Ovčarik. Pri výbere úveru v bankách však spotrebiteľov často odrádzajú poplatky za vybavenie úveru. Porovnanie Finančného Kompasu ukázalo, že banky, ktoré si pýtajú poplatok za vybavenie úveru, vedia klientovi ponúknuť výhodnejšiu úrokovú sadzbu. Aj v tomto prípade je rozhodujúcim ukazovateľom ročná percentuálna miera nákladov. V aktuálnej porovnávanej ponuke bánk sa pohybuje v rozmedzí od 10,15 % do 27,25 %. „Aj toto môžeme považovať za veľký rozdiel, pri vyšších sumách sa rozprávame o stovkách aj tisícoch eur. No stanovené podmienky stále ani zďaleka nedosahujú tak vysoké hodnoty a nevýhodné podmienky, ako ponuky mnohých nebankových spoločností,“ dodáva Maroš Ovčarik. Klient banky vie získať informácie o celkovej nákladovosti úveru, čím sa táto možnosť stáva pri správnom výbere transparentnejšou. Rovnako však treba zvážiť, či je naozaj nevyhnutné vziať si krátkodobý úver iba na preklenutie obdobia sviatkov. Ak už sa preň spotrebiteľ rozhodne, mal by si položiť otázku, či úverom rieši skutočne závažnú finančnú situáciu.

 

FINANČNÝ KOMPAS vznikol za účelom pomôcť verejnosti rýchlo a jednoducho sa zorientovať na finančnom trhu. Jeho cieľom je porovnávať ponuky jednotlivých finančných inštitúcií a zároveň pôsobiť ako edukatívny prostriedok v oblasti finančnej gramotnosti. Obsahovo si zakladá na štyroch pevných zásadách porovnávania, ktorými sú zrozumiteľnosť, rýchlosť, objektívnosť a dôraz na detaily.

 

FINANČNÝ KOMPAS vznikol v spolupráci Maroša Ovčarika, nezávislého finančného analytika a spoločnosti Partners Group SK, ktorá patrí k lídrom v oblasti poskytovania finančných služieb.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.