Viete že...? 10 zaujímavostí o cukre, ktoré ste určite nevedeli!
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 9.6.2015 00:00
Kategória : Tipy, triky
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Tradičný cukor poznáme predovšetkým ako obľúbené sladidlo, ktoré pridávame do pečenia a dochucujeme si ním kávu, alebo čaj. Vnímame ho ako bežnú súčasť života, ktorú každodenne používame. Aj preto len málokto vie o cukre viac ako to, že je sladký. Spája sa ním pritom veľa zaujímavostí, ktoré umožnia vidieť sladké kryštáliky v celkom inom svetle. Ktoré to sú?

Tradičný cukor poznáme predovšetkým ako obľúbené sladidlo, ktoré pridávame do pečenia a dochucujeme si ním kávu, alebo čaj. Vnímame ho ako bežnú súčasť života, ktorú každodenne používame. Aj preto len málokto vie o cukre viac ako to, že je sladký. Spája sa ním pritom veľa zaujímavostí, ktoré umožnia vidieť sladké kryštáliky v celkom inom svetle. Ktoré to sú?

 

1.               Cukor sa nevyrába, ale „ťaží“!

Presne tak! Vďaka snehobielej farbe a kryštalickej štruktúre si stále veľa ľudí myslí, že cukor je akýmsi chemickým produktom. Nie je to však pravda. Cukor sa na Slovensku získava tradičným spôsobom, pri ktorom sa z cukrovej repy vyťaží sladká kryštalická zložka, ktorou je práve cukor. Ten sa vo finále pred kryštalizáciou očistí, čím získa svoju charakteristickú belosť. 

 

2.               Cukor je výborný prírodný konzervant!

Už naši starí rodičia vedeli o tejto prirodzenej vlastnosti cukru. Preto do domácich džemov a marmelád nepotrebovali pridávať žiadnu chémiu. Pri konzervácii ovocia si vystačíte s cukrom a prírodnými pektínmi obsiahnutými v ovocí. Táto kombinácia spoľahlivo zabezpečí, že obsah zaváraninových pohárov vydrží čerstvý do ďalšej sezóny.

 

3.               Cukor vyživuje mozog aj svaly!

Už to, že máme schopnosť rozoznávať sladkú chuť v ústach nám napovedá, že naše telo cukor potrebuje ako prirodzenú súčasť potravy. Činnosť svalov a mozgu je toho príkladom. Nie je náhoda, že keď zjeme niečo sladké, ľudovo povedané, lepšie nám to myslí. Rovnako aj pri fyzickej aktivite. Ak cítime úbytok energie, je to práve cukor, čo nás dokáže doslova postaviť na nohy. Mozog je orgán, ktorý ako zdroj energie pre svoju činnosť potrebuje práve cukor a veľmi rýchlo odhalí, ak ho chceme „oklamať“ umelým sladidlom. V ústach sa síce vytvorí signál, že prichádza niečo sladké, no telo spozná, že sme mu dodali náhradu a želaný prílev energie sa nedostaví. Pocit hladu sa zvýši. Zaujímavosťou je, že aj keď mozog dnešného človeka tvorí asi len dve percentá telesnej hmotnosti, spotrebuje až 20 % z celkovej energie.

 

4.               Cukor navodzuje pocit sýtosti!

Je to tak. Určite sa už každý aspoň raz stretol s pocitom tzv. „presladenia“. Túto reakciu organizmus prirodzene vyvoláva, aby nám povedal, že konzumácie cukru už bolo dosť. Môžeme si to všimnúť napríklad keď zjeme koláč, alebo vypijeme veľa cukrom sladeného nápoja. Pri sladkých náhradách, ktoré sú však kaloricky rovnako výdatné ako cukor, sa tento pocit nedostavuje, čo v konečnom dôsledku sťažuje kontrolu prijatých kilojoulov.

 

5.               Trstinový a repný cukor sú z výživového hľadiska rovnaké!

Zásadný rozdiel medzi trstinovým a repným cukrom spočíva v tom, že sa každý vyrába z inej rastliny, čo spôsobuje, že majú rozličnú chuť. Z hľadiska zloženia sa však v oboch prípadoch jedná takmer o 100%-nú sacharózu, ktorá je svojim zložením identická. Aj kalorické hodnoty sú preto rovnaké. Trstinový cukor spravidla obsahuje aj zostatkové minerálne látky, preto sa o ňom často zvykne hovoriť, že je zdravší. Toto množstvo je však z výživového hľadiska pre ľudský organizmus zanedbateľné. Zjednodušene povedané, priemerný človek neskonzumuje také množstvo trstinového cukru, aby účinok minerálnych látok prevýšil dôsledok veľkého kalorického príjmu.

 

6.               Cukor sa v minulosti nazýval aj biele zlato!

História si naozaj cukor ctí ako vzácnu komoditu. Keď sa surový nerafinovaný cukor začal dovážať do Európy, bolo ho treba vzhľadom na obrovský dopyt spracovať. Vzniklo preto v tom čase veľa rafinérií. Cukor už bol dostupnejší, ale aj žiadanejší a stále drahý. Začalo sa mu preto hovoriť biele zlato a patril k najvýznamnejšiemu obchodnému tovaru koloniálnych mocností.

 

7.               Cukor môže zachrániť život!

A to doslova. Pacienti trpiaci ochorením diabetes mellitus majú pri sebe často malé množstvo cukru. Nie je to len tak! Pri cukrovke je dôležité udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Keď sa diabetik dostane do hypoglykemického stavu, čo znamená, že má zníženú hodnotu cukru v krvi, nastupujú príznaky z tejto zníženej hodnoty. Človek je bledý, má triašku, bolesti hlavy a často aj iné príznaky, ktoré sa môžu vystupňovať až do bezvedomia. Požitím už malého množstva cukru, sa dokáže zdravotný stav vrátiť do normálu, keďže cukor sa vstrebáva už v ústach, vďaka čomu sa jeho hladina v krvi rýchlo zvýši.

 

8.               Cukor má antibakteriálne účinky!

O tejto vlastnosti cukru naozaj len málokto vie. Obyčajný cukor sa dá použiť ako dezinfekcia, ktorá zabíja baktérie a podporuje hojenie rán. Preto ho možno bez obáv pridať napríklad do obväzu pre urýchlenie hojenia a na vstrebanie prebytočnej vlhkosti.

 

9.               Cukor využijete v domácnosti nielen na sladenie!

Vedeli ste, že s cukrom sa dajú efektívne odstraňovať škvrny? Na oblečení, čalúnení i na kobercoch sa môžete fľakov zbaviť aj bez drahej chémie. Dobrú službu vám urobí obyčajný cukor. Namočte znečistené miesto v teplej vode a posypte ho sladkými kryštálmi. Po niekoľkých hodinách škvrna zmizne.

 

10.            Existuje zberateľská vášeň viažuca sa k cukru!

Je to neuveriteľné, ale je to tak. Existujú vášniví zberatelia cukrov, presnejšie ich obalov, ktoré samozrejme nesmú byť porušené. Zbierajú sa samostatne balené kocky, i drobné množstvá hygienicky baleného kryštálového cukru. Čím starší a ojedinelejší obal, tým je vzácnejší. Zberatelia po celom svete dokonca organizujú burzy, kde si podľa špeciálnych katalógov svoje sladké poklady vymieňajú.

Zdroj: Slovenský cukrovarnícky spolok

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.