História zemiakov – čo ste o nich určite ešte nevedeli?
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 27.8.2015 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Zemky, bandurky, krumple, švábky či grule sú staré ľudové názvy zemiakov. Nech už použijete akýkoľvek názov, dnes sú asi najpopulárnejšie v podobe chutných chrumkavých zemiakových lupienkov – chipsy predsa pozná každý! Čím vás môžu zemiaky a chipsy prekvapiť?

Zemky, bandurky, krumple, švábky či grule sú staré ľudové názvy zemiakov. Nech už použijete akýkoľvek názov, dnes sú asi najpopulárnejšie v podobe chutných chrumkavých zemiakových lupienkov – chipsy predsa pozná každý! Čím vás môžu zemiaky a chipsy prekvapiť?

Pôvod

Vedeli ste, že zemiaky boli domestikované v oblasti dnešného Peru pred 4 až 5 tisíc rokmi? Inkovia nazývali tieto odolné hľuzy „papa“ a toto pomenovanie zostalo zemiakom v latinskoamerickej španielčine dodnes. Inkovia tiež vyrábali zo zemiakov alkoholický nápoj podobný pivu s názvom „chacha“. Dodnes sú jednou zo základných surovín Peruánskej kuchyne.

Ako sa dostali na Slovensko?

Prvýkrát sa o pestovaní zemiakov na Slovensku zmieňuje až mních Cyprián z Červeného Kláštora – v Pojednaní o poľnohospodárstve na Spiši z roku 1768. Zaujímavosťou je, že ešte koncom 18.storočia sa zemiaky v Európe používali ako vianočné darčeky (najmä vo forme okrasných rastlín).  Skutočný rozmach pestovania zemiakov nastal však až na začiatku 19.storočia v severných oblastiach Slovenska. Pred 1.svetovou vojnou už bolo pestovanie zemiakov rozšírené aj na južnom Slovensku a Záhorí.

Svetoznáme chipsy prišli na svet náhodou!

Podľa najzaužívanejšej teórie prvé chipsy usmažil americký kuchár indiánskeho pôvodu George Crum (prebraté meno po otcovi) pred 162 rokmi, 24.augusta 1853. Crum pracoval v luxusnom hoteli Moon`s Lake House pri meste Saratoga Springs v štáte New York. Za objavom chipsov stál nespokojný zákazník reštaurácie, ktorý Crumovi niekoľkokrát vrátil opečené zemiaky s argumentom, že sú príliš hrubé. Crum mu teda nakrájal zemiaky na tenké plátky, ktoré osmažil na oleji a osolil. K prekvapeniu Cruma z nich bol zákazník nadšený. Reštaurácia následne zaradila túto novinku do jedálnička a začali sa označovať ako Saratoga Chips.

Chipsy v dnešnej dobe

Dnes nájdete na trhu obrovský výber príchutí „od výmyslu sveta“, počnúc klasickými čisto slanými chipsami až po extravagantné príchute. Ak si chcete spestriť letné dni s priateľmi, určite vyskúšajte novinky od Layʼs. Chipsy Layʼs, ktoré sa vyrábajú z kvalitných odrôd zemiakov, ponúkajú letnú limitovanú edíciu chipsov, v dvoch originálnych príchutiach. Layʼs Summer salad, ktorý v sebe ukrýva sviežu kombináciu uhorky a kyslej smotany a Layʼs Summer barbeque s chuťou voňavého grilovaného mäsa.

 

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.