Nevzdávajte sa svojich obľúbených jedál ani počas Vianoc! |
||
Autor(ka) : Monika Dátum a čas : 5.12.2015 00:00 Kategória : Tipy, triky WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Problémom nadúvania, bolesťami brucha, kŕčmi a hnačkami po konzumácií určitých druhov potravín trpí veľa ľudí. Často ani len netušíme, že môže ísť o laktózovú intoleranciu. Ako vzniká a ako sa s ňou môžeme popasovať? | ||
Problémom nadúvania, bolesťami brucha, kŕčmi a hnačkami po konzumácií určitých druhov potravín trpí veľa ľudí. Často ani len netušíme, že môže ísť o laktózovú intoleranciu. Ako vzniká a ako sa s ňou môžeme popasovať? Laktóza všade prítomná Zdrojom laktózy je mlieko vo všetkých formách a mliečne výrobky ako napr. syry, jogurty, tvaroh, smotana, maslo, pudingy, zmrzliny, nanuky a pod. Laktóza býva pridávaná aj do hotových výrobkov ako napr. pekárenské výrobky, cereálie, pizza, paštéty, dresingy, instantné polievky, margaríny, cukrovinky a čokolády. Podobne je to i pri niektorých liekoch. Tu však obsah laktózy býva minimálny a málokedy vedie ku klinickým prejavom intolerancie. Ako sa prejavuje? Prejavy laktózovej intolerancie dokážu byť veľmi nepríjemné, niekedy môžu dokonca až narúšať náš denný rituál. Gastroenterológ MUDr. Jozef Kršák vysvetľuje: „Príznaky sa objavia do dvoch hodín po konzumácii potraviny s obsahom laktózy. Prejavia sa kolikovitými bolesťami brucha, kyslo zapáchajúcou hnačkou, prelievaním črevného obsahu, nadúvaním, škŕkaním v bruchu, zvýšeným odchodom plynov. Kde vzniká problém? „Dôvodom je nedostatočná produkcia enzýmu laktáza v tele alebo úplný deficit laktázy.“ tvrdí MUDr. Jozef Kršák. Laktáza má za úlohu štiepiť laktózu na jednoduché zložky, ktoré telo ľahko strávi. Ak máme v tele nedostatočné množstvo enzýmu laktáza, trápia nás po konzumácii potravín obsahujúcich laktózu vyššie opísané príznaky. Laktózová intolerancia môže byť vrodená, alebo vzniká s pribúdajúcom vekom, nakoľko schopnosť organizmu produkovať enzým laktáza môže s pribúdajúcim vekom prirodzene klesať. Hľadajte prípravky s obsahom enzýmu laktáza U starších detí a dospelých rozhoduje stupeň znášanlivosti laktózy. Vhodné je postupne vyskúšať mlieko s kakaom, kornflekmi, smotanou, šľahačkou, ako aj jogurty, zákvasy, maslo a syry. Takto upravené potraviny majú už úplne alebo čiastočne laktózu odbúranú mliečnym kvasením. „Mliečne výrobky s obsahom laktózy pod 2% sú väčšinou v týchto prípadoch dobre tolerované. Pacientom s laktózovou intoleranciou pomôžu prípravky vo forme tabliet, ktoré doplnia telu chýbajúci enzým laktáza, napríklad Laktoleraza od spoločnosti Generica.“ radí MUDr. Jozef Kršák. Tip gastroenterológa MUDr. Jozefa Kršáka Ak sa Vašich obľúbených jedál jednoducho nechcete vzdať, riešením je novinka Laktoleraza od slovenskej spoločnosti Generica. Obsahuje enzým laktáza ToleraseTM L, ktorý zlepšuje trávenie laktózy u osôb, ktoré majú ťažkosti s jej trávením. Ide o bezpečnú látku prírodného pôvodu. Stačí užiť jednu tabletu (u veľmi citlivých osôb dve tablety) tesne pred konzumáciou uvedených potravín a naďalej si môžete vychutnávať pohár mlieka či iné potraviny bez pocitu nafukovania, bolestí, hnačky. Ak užijete prípravok Laktoleraza a pritom nemáte laktózovú intoleranciu, nič sa nestane, nakoľko ide o prírodný enzým. Nevzdávajte sa Vašich obľúbených jedál, ktoré obsahujú aj dôležité vitamíny a minerály, len kvôli Vašej intolerancii. Jedno balenie obsahuje 30 tabliet a zakúpite vo Vašej lekárni! Využite možnosť zaslania vzorky 4 tabliet Laktoleraza na vyskúšanie zdarma - viac informácií nájdete na www.generica.sk. ©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |