„Goral na gory!“, alebo Tatry po goralsky.
Autor(ka) : Peter
Dátum a čas : 19.10.2016 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Jedinečné podujatie s názvom „Goral na gory“ organizuje štvrtú októbrovú sobotu nezisková organizácia Obnova kultúrnych tradícií pod záštitou primátora mesta Vysoké Tatry , pána Jána Mokoša, a s podporou Tatranského národného parku.

Jedinečné podujatie s názvom „Goral na gory“ organizuje štvrtú  októbrovú sobotu nezisková organizácia Obnova kultúrnych tradícií pod záštitou primátora mesta Vysoké Tatry , pána Jána Mokoša, a s podporou Tatranského národného parku.

„Gorali sú po celom Slovensku známi ako hrdí, čestní a priami ľudia, ktorí vzhľadom na región a podmienky čelili ťažkým výzvam a denne ich zdolávali. Preto sme sa rozhodli pripomenúť si symbolickým výstupom z Tatranskej Polianky na Sliezsky dom život našich predkov a preukázať im úctu, česť a hrdosť k ich minulosti a tradíciám,“ povedal Marcel Kandrik z neziskovej organizácie. „Podujatí s goralskou tematikou je veľa, všetky sa však viažu ku konkrétnej lokalite. Touto akciu by sme chceli započať novú tradíciu stretávania sa Goralov z rôznych regiónov vždy na inej trase a tak spoznávať rôzne kúty Tatier. V rámci kultúrneho programu sa v nasledujúcich ročníkoch predstaví vždy iná goralská obec. Zraz účastníkov je o deviatej hodine v Tatranskej Polianke. Už na prvom ročníku by sme radi získali zápis do Knihy slovenských rekordov za hromadný výstup Goralov. Veríme v súdržnosť a zanietenie Goralov, preto očakávame ich hojnú účasť. Touto cestou by som zároveň rád vyzval všetkých, ktorí majú goralský kroj, aby sa nezdráhali a na výstup prišli oblečení v tradičnom goralskom odeve,“ dodáva Marcel Kandrik.

Prvý ročník akcie Goral na gory sa uskutoční dňa 22. októbra 2016 na trase z Tatranskej Polianky na Sliezsky dom. Registrácia účastníkov, Goralov i negoralov, začína o 9-tej hodine Organizátor pripravil akciu do detailov, nezabúda ani na zábavu a slávnostnou pasovačku vedenú Jánkom Gondekom z Lesnice, po ktorej sa účastníci za sprievodu goralskej muziky na goralskom povoze presunú na Sliezsky dom, kde nasleduje po krátkych príhovoroch organizátorov a pozvaných hostí slávnostný prípitok všetkých aktérov. Na pamiatku sa účastníci podpíšu do Goralskej kroniky a následne im bude odovzdaná medaila. A to všetko za sprievodu goralskej muziky a tancov.

„Goralské dediny nájdeme na Kysuciach, Orave, Spiši, ba aj na Liptove. Gorali boli a sú súčasťou Tatier od nepamäti. Preto sme sa rozhodli prvý ročník zorganizovať práve na mieste, ktoré nás všetkých spája. Veríme, že turistom a návštevníkom Vysokých Tatier ukážeme ďalší kúsok pestrej mozaiky slovenských tradícií a odnesú si so sebou veľmi príjemný zážitok. Okrem významných Goralov žijúcich a pôsobiacich v regióne bol pozvaný aj prezident Slovenskej republiky, pán Andrej Kiska, rodom Goral. Pozvali sme aj Goralov spoza hraníc a veríme že naše pozvanie príjmu, “ hovorí Ján Mokoš, primátor Vysokých Tatier, ktorý prebral záštitu nad prvým ročníkom tejto milej akcie.

My, hrdí Gorali, budeme si vždy vážiť dedičstvo našich otcov a matiek a zaväzujeme sa ich tradície zachovávať a rozvíjať pre blaho našej krajiny.“

Takže:

Goralu,vracaj do hal  - dvacatego drugego októbra, bo w gory povročič tšeba!

Viac info na www.goralnagory.sk



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.