Vitamíny mladosti |
||
Autor(ka) : Mária Novická Dátum a čas : 19.4.2001 03:00 Kategória : Krása WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Dnešný svet nepripúšťa starobu. Najmä ženy sú neustále konfrontované svojím mladistvým výzorom, aby bol človek „in“ musí vyzerať aspoň o desať rokov mladšie, ako je jeho skutočný vek. Jedným z omladzovacích spôsobov je prijímanie dostatku vitamínov. Na mladosť pôsobia najmä tri: A, E a C. Každý z nich, dodávaný organizmu vo vhodných dávkach, je našou šancou nielen na mladší vzhľad, ale aj na dlhší a zdravší život. | ||
Voľné radikály útočia Na naše bunky každodenne útočia škodlivé čiastočky nazvané voľnými radikálmi. Ich hlavným zdrojom je kyslík, ktorý na jednej strane umožňuje život a na druhej je zase príčinou starnutia a mnohých chorôb. Práve kyslík sa premieňa na tieto škodlivé čiastočky. Ale voľné radikály nás ohrozujú aj zvonka – sú prítomné v cigaretovom dyme a spalinách. Vznikajú aj v dôsledku intentzívneho slnečného žiarenia. Protiútok – antioxidanty Keď voľné radikály útočia na organizmus, tento začína produkovať enzýmy, ktoré útoky odrážajú. Táto produkcia však nie je postačujúca a potrebuje pomoc zvonka. V boji proti voľným radikálom pomáhajú organizmu tzv.antioxidanty. Majú schopnosť ,,vychytávať“ voľné radikály a ničiť ich. Patria k nim aj tri vitamíny: A, E a C. Vitamín E · Pred neestetickými stareckými škvrnami sa môžete uchrániť, ak vo svojej strave zvýšite podiel vitamínu E. · Tento vitamín nielen chráni cievy, ale takisto zlepšuje mikrocirkuláciu pokožky, vyživuje ju a chráni. · Znižuje riziko sklerózy a srdcovocievnych chorôb. Výskumy na Harvard medical School v Bostone dokázali, že u ľudí, ktorí dva roky užívali dodatočné dávky vitamínu E, sa riziko ochorenia na srdcovocievne choroby znížilo o 40%. · Pomáha predchádzať vzniku nádorov. Najmä pečene, pľúc, ústnej dutiny, hrtana a konečníka Vitamín A · Strava bohatá na vitamín A nedopustí presušenie a nadmerné odlupovamie pokožky. · Takisto zmenšuje lámavosť a vypadávanie vlasov a rozdvojovanie nechtov. · Chráni oči pred nádormi rohovky a sietnice, ako aj ,,slepačou slepotou“, čiže neschopnosťou vidieť v tme. Dostatočné zásobovanie organizmu vitamínom A je obzvlášť dôležité pre ľudí, ktorí pracujú pred monitormi počítačov a ich oči sú vystavené intenzívnym a neustále sa meniacim svetelným podnetom. · Napomáha ochrane pred nádormi. Nedostatok vitamínu A možno považovať za spolučiniteľ vzniku rakoviny pľúc, žalúdka a maternice, čo vidno najmä u fajčiarov. Fajčenie, ktoré je samo o sebe činiteľom rizika vzniku rakoviny pľúc, predstavuje spolu s nedostatkom vitamíny A veľkú hrozbu. Vitamín C · Pravidelné prijímanie vitamínu C chráni pokožku pred rýchlym ochabnutím. Vďaka nemu sa takisto neobjavia predčasne ďalšie vrásky. · Predchádza cievnym chorobám. · Bojuje s vysokým krvným tlakom. U ľudí, ktorí prijímajú nedostatočné dávky vitamínu C, je chorobnosť na vysoký krvný tlak dvakrát vyššia. · Chráni pred vznikom nádorov. Najmä ústnej dutiny, hrtana, žalúdka, prsníka a krčka maternice. Koľko nám treba? Najlepším spôsobom, ako dodať organizmu postačujúce dávky spomenutých vitamínov - antioxidantov, je strava, ktorá obsahuje rozličné druhy zeleniny a ovocia. Keď sme zdraví, postačí samotné ovocie a zelenina. Ale ak chceme chorobám nielen predchádzať, ale už ich potrebujeme aj liečiť, treba užívať viac vitamínov. Vtedy je vhodné siahnuť po doplnkových preparátoch a vitamínovej kozmetike. Vitamíny pre krásu Vitamíny – antioxidanty sú čoraz častejšie aj hlavnými zložkami krémov na ošetrovanie pleti. Ukázalo sa totiž, že aj v tejto podobe sú schopné bojovať s voľnými radikálmi, spomaľujú proces ochabovania pokožky a vznik vrások. Na trhu je už dostatočný počet čistiach gelov, denných aj nočných krémov, ako aj špeciálnych vitamínových hydratačných emulzií s vitamínmi A, C a E v rôznych cenových kategóriach. Nemusíme mať tie najdrahšie – veľmi kvalitná je aj vitamínová kozmetika strednej cenovej kategórie, ktorá sa objavuje na trhu zvyčajne rok – rok a pol po vynájdení kozmetického ,,hitu“. Prirodzené zdroje vitamínov A – špenát, brokolica, mrkva, paprika, obilie, kukurica, maslo, mlieko, smotana, syr, vajíčka, žerucha, zelená petržlenová vňať. E – listová zelenina, rastlinné oleje, sójové výrobky, slnečnicové jadierka. C – citrusové ovocie, jahody, listová zelenina, paradajky, karfiol, zemiaky, paprika. 4 dobré rady na záver 1. Jedzte menej kaloricky. Trávenie si vyžaduje kyslík – veľké množstvo kyslíka. Čím viac kalórií, tým väčšia je pravdepodobnosť vzniku voľných radikálov. 2. Prestaňte fajčiť. Každá cigareta uvoľňuje do atmosféry obrovské množstvo voľných radikálov, ktoré sa potom dostanú do organizmu. 3. Nepreháňajte to s alkoholom. Malý koktail, z času na čas, nezaškodí, ale časté pitie alkoholu zvyšuje počet voľných radikálov. 4. Dýchajte čerstvý vzduch. Ak pracujete vo fabrike alebo uzavretých priestoroch, využívajte obedňajšie prestávky na prechádzky, aby ste aspoň na chvíľu utiekli od škodlivín, ktoré sa môžu nachádzať na vašom pracovisku. ©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |