Chcete schudnúť?
Autor(ka) : Silvia Petrasova
Dátum a čas : 19.11.2001 14:08
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Ak čakáte, že na nasledujúcich riadkoch nájdete superdiétu, vďaka ktorej schudnete desať kilogramov za týždeň, musím vás sklamať. Žiadnu takú diétu neponúkam, pretože jednoducho neexistuje. Schudnúť toľko kilogramov za taký krátky čas sa nedá a znova môžem iba zopakovať zásadu, že schudne iba ten, kto vydáva viac kalórií ako prijíma. Ale –

obmedziť počet kalórií vôbec neznamená, že sa musíte mučiť hladom alebo výrazne obmedzovať. Väčšina z nás totiž priberá nie kvôli nadmerným dávkam jedla, ale preto, že jedlo obsahuje priveľa tuku. Nemusí vôbec ísť o krajce chleba, veľkoryso natreté maslom. Väčšina tuku, ktorý skonzumujeme, nám ostáva skrytá – v mäse, údeninách, syroch alebo pekárskych výrobkoch. Ale ako obmedziť príjem tukov takým spôsobom, aby sme nemuseli radikálne meniť životný štýl? Ponúkame vám dvadsať trikov, ako sa v bežnom živote vyhnúť tukovým nástrahám. Pri ich rešpektovaní vám bude odmenou nielen štíhlejšia postava, ale aj menšie riziko srdcovo - cievnych chorôb a porúch metabolizmu, akou je napríklad cukrovka.

1 Používajte teflónový riad. Aby sa pripravované jedlo nepripaľovalo, stačí teflónový riad jemne potrieť olejom a na rozdiel od bežných panvíc vystačíte s niekoľkými kvapkami tuku.
2 Keď máte chuť na čokoládu, uvarte si kakao. Obsahuje omnoho menej tuku a viac vápnika.
3 Uprednostňujte nízkotučné syry. Celkom by ste si mali prestať všímať každý syr, ktorý obsahuje viac ako 60% tuku. Vyhľadávajte tie, ktorých obal neudáva viac ako 20% tuku.
4 Maslo skladujte v izbovej teplote a nie v chladničke. Keď je mäkšie, môžete ho natrieť v tenšej vrstve a na jedne porcii ušetriť až 5 gramov!
5 Hotové obilninové raňajky a musli často obsahujú vysoké dávky cukru , čokolády a orechov. Pripravujte si radšej vlastnú zmes z celozrnných vločiek, odtučneného mlieka a čerstvého ovocia.
6 Na obložené chlebíčky nemusíte používať maslo. Pod syr alebo šunku natrite horčicu alebo kečup, ktoré obsahujú menej tuku.
7 Omáčky pripravujte z väčšieho množstva zeleniny a cibule. Namiesto smotany stačí odtučnené mlieko.
8 Máte radi majonézové šaláty? Pozorne si prečítajte etiketu na majonéze: bežné druhy obsahujú až 80 percent tuku, majonézy ,,light“ iba polovicu a menej.
9 Salámy a šunku si dávajte nakrájať na čo najtenšie plátky. Vystačíte s menším množstvom a vaša maškrtnosť bude ukojená.
10 Tučný tvaroh nahraďte odtučneným. Na zlepšenie chuti doňho môžete zamiešať trocha sýtenej minerálky.
11 Šaláty sú nepochybne zdravé. Ale len za predpokladu, že zálievka nie je príliš mastná. Namiesto oleja použite vývar, kečup, jogurt alebo varené zemiaky zmixované s jogurtom.
12 Tuk v jedle je nositeľom arómy. Ak obmedzíte pri jeho príprave množstvo tuku, pridajte viac byliniek, korenia alebo sójovej omáčky.
13 Zemiaky jedzte čo najčastejšie varené v šupke. Sto gramov takto pripravených zemiakov obsahuje iba 0,3 g tuku, hranolkov už 21 g a zemiakových lupienkov dokonca 40 g tuku!
14 Obľubujete kuraciu polievku? Nechajte ju cez noc v chladničke a na druhý deň lyžicou jednoducho odstránite prebytočný tuk.
15 Vyprážanie je najnezdravší spôsob prípravy jedla, aký existuje. Ak sa ho nechcete vzdať, dbajte na to, aby bol olej poriadne rozpálený (inak nadmerne vsakuje) a jedlo nechajte odkvapkať na papierový obrúsok.
16. Hovorí sa, že ryba musí plávať – ale nemala by plávať v oleji. Z rybacích výrobkov si vyberatje tie, ktoré sú pripravené vo vlastnej šťave a nie v oleji. Obsahujú až o štvrtinu menej tuku.
17 Ak dusíte väčšie množstvo zeleniny, použite namiesto oleja vývar.
18 Pri mliečnych výrobkoch dávajte prednosť menej tučným. Smotanové jogurty nahraďte verziami ,,light“, rovnako ako smotanovú zmrzlinu, ktorá obsahuje 20% tuku, nahraďte mrazenými dreňami alebo ovocnými penami.
19 Do niektorých jedál sa kvôli chuti pridáva slanina. Pre získanie arómy stačí panvicu slaninou iba vymastiť.
20 Sladkosti ako torty, sušienky a bonbóny obvykle obsahujú vysoké dávky tuku. Ak máte chronicky chuť na sladké, vyberajte si eadšej želatínové alebo tvrdé cukríky.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.