Doprajte si dobrý spánok!
Autor(ka) : Natália Križova
Dátum a čas : 8.5.2001 03:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

O blahodarných účinkoch spánku sme už na stránkach Lady písali, ale informácií nie je nikdy dosť. Spánok je skutočne darom od Boha. Prospieva nielen vášmu zdraviu a psychickej pohode, ale aj kráse.

Príroda to múdro zariadila. Zatiaľ, čo my sladko spíme, pracuje náš organizmus na plný plyn. Mozog si ukladá novozískané informácie a vymazáva z ,,hard disku“ bezvýznamnejšie veci. Paralelne k tomu prebieha fantastický omladzovací program: bunky sa delia osemkrát rýchlejšie ako počas dňa a pokožka sa zbavuje obrovských množstiev starých, zrohovatených buniek a jedov. Preto má čistenie pleti taký veľký význam. Aby mohla pokožka dýchať, musíme z nej odstrániť aj tie najmenšie pozostatky mejkapu. Večerný rituál bez čistiaceho mlieka, pleťovej vody alebo čistiaceho oleja by si nemala vedieť predstaviť ani jedna z nás. Dokonalá očista pripraví pôdu pre účinnejšie vstrebávanie nočného krému.
Ideálnym nočným partnerom pre pestovanie krásy je vitamín A, inak nazývaný aj retinol. Podporuje obnovu buniek a chráni nás pred tým, aby sme sa ráno - nedajbože - nezobudili s ,,pokrčenou“ tvárou. Usilovnými pomocníkmi sú aj krémy s kyslíkom, ktoré urýchľujú prekrvenie pokožky, odstraňujú z nej jedy a pleť vďaka nim získa svieži, ružovkastý nádych.
Ale dôležitejšie ako krémy je to, že v noci pokožka spúšťa aj svoj vlastný regeneračný program. Na pomoc jej prichádzajú telu vlastné enzýmy, ktoré odstraňujú voľné radikály, naprávajú vzniknuté škody a predchádzajú predčasnému starnutiu pokožky. K nášmu odpočinutému rannému vzhľadu prispieva aj to, že v noci organizmus vylučuje iba minimálne množstvá stresového hormónu kortizolu a tak si pokožka môže odpočinúť od stresu, ktorého má cez deň práve dosť.

Viete prečo tlstnete?
Mimochodom, v spánku aj chudneme. Okamžite po zaspaní sa zvyšuje vylučovanie rastového hormónu, ktorý pomáha pri stavbe svalstva a buniek a urýchľuje spaľovanie tukov. A naopak – primálo spánku sa môže negatívne odraziť na našej línii. Nespavosť totiž narušuje dôležité procesy látkovej výmeny, narastá koncentrácia glukózy v krvi a hladina cukru klesá pomalšie. A telo si okamžite robí väčšie zásoby tuku. Ak ste sa rozhodli, že aj vy chcete byť ešte krajšie a v budúcnosti spať o čosi lepšie, vyskúšajte prírodné ,,uspávadlá“ – na vatový tampónik nakvapkajte dve kvapky lavenduľového alebo melisového olejčeka, položte si tampónik vedľa vankúša a zhlboka sa nadýchajte. Tesne pred spaním si dajte lyžičku medu, vypite pohár medovkového čaju, na oči si dajte obklad namočený vo vlažných kamilkách, do aromalampy si nakvapkajte olejovú zmes Na dobrý spánok.

Šesť tajomstiev spánku
Ste sova alebo škovránok? Existujú totiž vyslovene ranné a vyslovene nočné typy ľudí. To, k akému typu patríte, je dané geneticky a nič sa na tom nedá zmeniť.
Počítate v noci ovečky? Tento starý trik proti nespavosti naozaj pomáha. Predstavovanie pokojných obrazov nás upokojuje a vynervovaná myseľ sa prestane krútiť ako kolotoč.
Spánok pred polnocou je vraj najzdravší. Túto starú múdrosť dnes doplnili odborníci o poznanie, že omnoho dôležitejšie sú fázy hlbokého sna v prvých hodinách spánku, nech idete spať kedykoľvek.
Relaxačné stratégie. Večerná meditácia alebo joga môžu najmä u začiatočníkov spôsobiť presný opak, namiesto upokojenia môžu vyburcovať. Preto sa týmto činnostiam venujte radšej ráno.
Vône rušia spánok. V noci pokožka reaguje na vzruchy až stokrát citlivejšie. Preto podľa možnosti používajte nočné krémy bez vonných extraktov a bez konzervačných látok.
Vďaka správnej poduške môžeme spať lepšie a zobúdzať sa „ nepokrčená“. Najvhodnejšia je špeciálna podložka s rozmermi 40 x 80 cm.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.