Odkiaľ sa berie odpor k sexu?
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 26.9.2001 11:29
Kategória : Dokonalá
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Skúsenosti zo života potvrdzujú, že v partnerských vzťahoch je sexualita jednou z najčastejších príčin konfliktov, aj keď hádka, je málokedy o tom, že ty si mi neurobil / a / tak dobre ako som chcela. Pri namosúrených šéfoch, ktorým nedala manželka a zúrivých starých dievkach v školstve, často spomínam na Freuda. V rôznych anketách vyjadruje absolútnu spokojnosť so svojím sexuálnym životom asi tak 5-10 % ľudí. A pritom plnohodnotný sexuálny život významne vplýva na náš pocit šťastia , na naše fyzické aj duševné zdravie. Skúsení terapeuti vravia, že mnoho chorôb pominie, len čo si človek vyrieši svoje sexuálne problémy.

Partnerské krízy tiež často súvisia s únavou zo sexu, ktorá môže mať rôzne príčiny. Menej často sú to telesné problémy, rôzne chronické ochorenia, starosti, zhon a stres a častejšie sú to psychické bloky. Príčin, prečo jeden z partnerov odrazu odmieta všetky, aj tie najrafinovanejšie pokusy o intímne zblíženie, môže byť veľa a sú veľmi zložité. Sú silne zakorenené v psychike jedného z partnerov, aj keď on si to vôbec nemusí uvedomovať. Spúšťacím mechanizmom odporu k sexu je zakaždým hoci aj drobná zmena v správaní alebo vzhľade partnera, ktorú manžel alebo manželka nie je schopný akceptovať. Môže to byť konflikt, o ktorom manžel už ani nevie a manželka ho nosí v sebe celé mesiace, čo spôsobuje navonok jej dočasnú frigiditu. Stačí aj taká drobnosť, že po časoch občasného sexu, všade kde sa dalo, sa zrazu partneri nasťahujú do spoločnej domácnosti a vysvitne, že on sa miluje rád ráno a ona iba v noci. Ak sa presadí model, ktorý vyhovuje iba jednému, môže nastať ochladenie v sexuálnej oblasti. Vtedy je riešenie pomerne ľahké, bez výčitiek si treba s partnerom pohovoriť a nažiť sa nájsť zlatú strednú cestu. Nikdy sa človek nesmie nechať k sexu donútiť. Vždy musíte mať možnosť povedať nie. Nemyslite si, že skutočná láska predpokladá ochotu milovať sa vždy, všade a akokoľvek. Ak máte partnera stratiť preto, že ste mu nevyhoveli vždy a všade, dobre mu tak. Vy ste určite o nič neprišli.
Ďalší príklad. Muž začal zanedbávať ženu, prestal dbať na jej potreby a žije iba vlastným životom. Ona si uvedomuje, že už pre neho nie je atraktívna a v rámci odvety ho v erotickej sfére odmieta. Príčinou odporu k sexu býva často rozčarovanie z partnerovej nevery. Vedome mu síce vinu možno odpustiť, ale v podvedomí, žiaľ, ostáva. Naša psychika odpúšťa, ale telo odpustiť nechce. Rovnako na nás pôsobí muž, ktorý je milý len kým neuvidí dno pohárika alebo úžasný spoločník a smejko, kým sa nezatvoria dvere po poslednom hosťovi.

A keď sme sa nevery, falošnosti a alkoholizmu dopustili my?
Vlastná nevera, falošnosť a láska k alkoholu vedie len veľmi zriedka k odporu. Pri nevere sa odpor môže objaviť len v prípade veľmi veľkého rozdielu v kvalite sexu. Žena ľúbi muža a sex s ním jej prinášal isté uspokojenie, ale nikdy pri ňom nespoznala skutočnú vášeň. Prežila ju až s milencom a vtedy zistila, že muž dostatočne nedbal o jej potreby. Predtým o tom nikdy nepremýšľala a bola presvedčená, že ich sex je normálny. Teraz pociťuje nechuť, ale je to skôr nechuť k sexu s mužom a nie voči samotnému mužovi.

A keď odpor pramení zo zhnusenia?
Môže sa to stať napríklad vtedy, keď partner navrhne sexuálne správanie, ktoré je pre druhú stranu šokujúce. Takisto v situácii, keď sa partner veľmi zmenil po fyzickej stránke – žena o seba nedbá, mužovi narástlo veľké brucho. V tom prípade si zväčša uvedomujeme, čo je príčinou nášho odporu.
Možno vás to prekvapí, ale pre ženy celkom normálne rozhovory o menštruácii alebo inej intímnej záležitosti môžu v milovanom človeku vzbudiť odpor. K istému sexuológovi prišiel manželský pár, pretože muž sa začal svojej ženy strániť od chvíle keď uvidel, ako si vymieňa vložku. Boli už niekoľko rokov po svadbe a jej vonkoncom nenapadlo, že sa mu to môže bridiť.

Čo ešte môže vyvolať odpor?
Keď manžel zrazu mení sexuálne správanie. Požaduje sex veľmi často , alebo veľmi málo, keď si myslíme, že nás partner chce iba preto, že máme peniaze alebo moc, keď si uvedomíme, že sme od partnera absolútne ekonomicky závislí, keď upriamime všetku svoju pozornosť na dieťa, keď nás partner veľmi sklamal svojimi reakciami na určité udalosti, keď máme strach z tehotenstva, keď nevieme povedať nie, hoci nechceme, keď...

Kto v manželstve častejšie cíti odpor?
Ženy, pretože telesná reakcia je u nich omnoho zložitejšia. Muž môže mať, za istých okolností, pohlavný styk so ženou, ktorá sa mu nepáči, alebo dokonca aj keď ju považuje za vyslovene škaredú. Žena, v drvivej väčšine prípadov, nie je schopná milovať sa s partnerom, ktorý jej nevyhovuje. V krajných prípadoch ju začne odpudzovať všetko, čo je s ním spojené – jeho hlas, vzhľad a dokonca aj rozhovor o ňom.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.