Sladkých osemnásť
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 9.8.2001 13:06
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Len pred nedávnom sa skončili maturity - tzv. skúška dospelosti. Čerství „dospeláci“ práve počas tohoto leta, zväčša za peniaze rodičov nadobúdajú pocit, že už si môžu robiť, čo chcú. Tí menej šťastní práve začali chodiť do práce a tí najzodpovednejší práve vzali osud do svojich rúk. To všetko preto, že v našej kultúre sme za dospelých považovaní od sladkej a magickej osemnástky.

Nebolo to tak ale vždy. V stredoveku, keď bol ľudský vek omnoho nižší, bola podstatne nižšia aj hranica dospelosti. V mnohých kútoch sveta sú až dodnes považovaní ľudia za dospelých už vo veku, kedy my hovoríme o detstve...



12 rokov: hranica dospelosti pre chlapcov afrického kmeňa Luos, ktorí sú počas zvláštnej rituálnej ceremónie prijatí do mužskej spoločnosti.

13 rokov: v stredoveku boli dievčatá už v tomto veku považované za ,,vydajaschopné“. V americkom štáte Missisippi môže byť nad trinásťročným odsúdeným vyrieknutý trest smrti.

14 rokov: najlepšia šanca stať sa supermodelkou – Christy Turlingtonová a Giséle Bundchenová boli objavené ako štrnásťročné. V Rakúsku je od štrnástich povolený sex – homosexuálna láska je až do 18 zakázaná...

17 rokov: priemerný vek, počas ktorého dievčatá prichádzajú o panenstvo.

18 rokov: oficiálna dospelosť, vodičský preukaz, volebné právo a prvé náznaky fyzického úpadku: takmer polovica mužov a štvrtina žien má v dôsledku hlasnej hudby a hluku už v tomto veku narušený sluch.

20 rokov: mužom už ďalej nerastie penis (štatistiská dĺžka: 14,48 cm, lepšie je mať neštandardných 20). Na ženských nohách sa objavujú prvé náznaky kŕčových žíl.

21 rokov: v USA možno až od tohto veku beztrestne konzumovať alkohol.

25 rokov: šanca otehotnenia počas jediného menštruačného cyklu klesá z 30% na 18%. Výkonnosť pamäte od tohto veku kontinuálne klesá. Potreba energetického príjmu sa znižuje o 4-5 percent.

29 rokov: zo štatistického hľadiska to bola v 14. storočí pre ženy priemerná dĺžka života. V súčasnosti v mnohých ekonomicky vyspelých krajinách väčšina žien v tomto veku nemá ešte ani prvé dieťa.

30 rokov: mozog je u väčšiny mužov plne funkčný až od tohto veku (u žien o niekoľko rokov skôr). Ženy sú na tom lepšie aj v posteli: prežívajú viac orgazmov ako v predchádzajúcich rokoch.

31 rokov: plastickí chirurgovia už radia ženám, aby sa podrobili prvému liftingu vrások okolo očí, muži s plešinou si dávajú v tomto veku nastreľovať vlasy.

35 rokov: od tohto veku klesá u mužov hladina testosterónu o 1% ročne. Nočná fáza snívania sa skracuje z 1,7 na 1,3 hodiny.

40 rokov a viac: škoda reči, všetko sa kazí. Kompenzované je to tým, že človek čoraz intenzívnejšie prežíva krásy života.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.