Keď toho máte dosť
Autor(ka) : Silvia Petrášová
Dátum a čas : 10.12.2001 14:59
Kategória : Móda
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

To, čo nás najčastejšie v prvých mesiacoch materstva vyvádza z rovnováhy, je pocit bezradnosti voči usedavému plaču detí a nekonečné vyčerpanie. ,,Prečo mám pocit, že som na všetko sama?“, pýtate sa v duchu. ,,Prečo som z toho uzlíčka, taká unavená? Som dosť dobrá mama?“ Neskôr sa stáva častým dôvodom rodičovskej frustrácie aj správanie sa potomka, ktoré nevieme akceptovať. „Malé potvorky“ v každom veku sú schopné vystaviť nervy mám a otcov ťažkým skúškam. Najmä v čase, keď sa ich najobľúbenejším slovom stane ,,nie“ a gestom provokácie a odpor. Každý kto to už zažil vie, že v tom čase je skutočne ťažké zachovať si anjelský pokoj.

  Na zachovanie chladnej hlavy vo funkcii rodiča je často potrebná riadna dávka odolnosti. Lenže aj my sme iba  ľudia a niekedy musíme vypustiť paru, keď to už v nás vrie. Ako je to najlepšie?

 

 

Vykričať zlosť?

Keď vás zachváti nával zlosti, cítite, ako vám údy zdrevenejú, srdce začne prudko búchať a krv vám udrie do hlavy, je dosť ťažké dýchať pravidelne. V stave najväčšieho rozčúlenia vám doslova chýba kyslík – začínate kričať, pretože máte pocit, že inak sa každú chvíľu zadusíte. Preto – ak sa už necháte vyviesť z rovnováhy a zvýšite hlas, alebo nedajbože zodvihnete na dieťa ruku, skúste začať zhlboka dýchať.  Každý nasledujúci nádych bude hlbší a pokojnejší. Okysličený organizmus sa postupne upokojí a srdce vyrovná svoj rytmus. A práve o to ide – keď pominie stav pohotovosti, spojený so zvýšenou hladinou stresových hormónov, dôvod rozčúlenia sa vám bude zdať ako prechodná epizóda. Potom sa vráťte do izby a dieťaťu pokojne vysvetlite, prečo si myslíte, že sa zachovalo nesprávne. Povedzte, čo má urobiť, aby napravilo napáchané škody: ,,Vráť kocky do škatuľky“. ,,Pozbieraj rozsypané keksy, vymeň si zašpinenú plachtu, prezleč si obliaty pulóvrik, napíš ešte raz odfláknutú úlohu ...“  Ukážte dieťaťu, aké sú následky jeho správania, vysvetlite mu, čím vás rozčuľuje a prečo. Váš rozhodný, ale pokojný postoj ho zmobilizuje omnoho viac ako krik alebo bitka. Ak pridáte motiváciu, bude vaša reakcia perfektná a hlavne nezaútočí na vaše zdravie, ani na zdravie detí. Motiváciou na upratovanie môže byť, že potom budete mať viac času zahrať si spoločenské hry.

 

 

Ja ho asi zderiem!

Niekedy je však situácia taká, že nie je možné ovládnuť sa ani pomocou dychových cvičení.  Čo robiť, ak vás ide z vlastného dieťaťa doslova šľak trafiť?

 

1 Nekroťte zlosť.   Nakumulovaná agresia sa obráti voči vám. Budete cítiť pichanie pri srdci, stuhne vám svalstvo, dostanete migrénu ak vaše správanie bude nútene prívetivé. Dieťa, ktoré inštinktívne cíti každú zmenu vašej nálady, to bude vnímať ako nezaslúžené. Stlmený konflikt ostane visieť vo vzduchu.

 

2 Uľavte si. Ak sa vám žiada urobiť niečo prudké, dovoľte si to. Ale v žiadnom prípade nenasmerujte agresiu voči dieťaťu. Chyťte podušku a hoďte ju o stenu alebo o zem. Tento spôsob na zmiernenie napätia odporúčajú aj psychológovia. Nehanbite sa, že takéto správanie vidí vaše dieťa. Vo chvíli frustrácie urobí to isté, čo vy. A práve o to ide naučiť ho, že treba vypustiť zo seba nahromadenú zlosť a pritom nikomu neublížiť.

 

3 Vyjdite zo seba. Skúste zo seba vedome ,,vyjsť“ a pozrite sa, čo sa s vami v tej chvíli deje. Videli ste už svoju tvár vykrivenú a červenú od zlosti a s výrazom pomsty v očiach? Práve to vidí t tej chvíli  vaše vystrašené dieťa a nevie, čo sa deje s jeho zbožňovanou mamou. Podobná vizualizácia vás rýchlo schladí a azda ochráni pred stratou sebakontroly vo chvíľach veľkého rozčúlenia.

 

4 Zvlhčite si tvár chladnou vodou a na krk si dajte studený obklad.  Pod vplyvom chladu sa cievy stiahnu a emócie o chvíľu opadnú. Počas prudkých reakcií najlepšie vidno. Aký silný vplyv majú na seba duša a telo. Preto si po takomto konflikte najskôr upokojte dušu, aby sa mohlo zharmonizovať vaše telo.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.