Yves Saint Laurent - Ostýchavý búrlivák
Autor(ka) : Silvia Petrášová
Dátum a čas : 17.1.2002 10:50
Kategória : Osobnosti
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Geniálny YSL predstaví 23. januára 2002 svoju poslednú kolekciu haute couture. Na módnej prehliadke sa podpíše "úmrtné oznámenie" jednej z 12 posledných veľkých francúzskych návrhárskych dielní. V roku 1999 odovzdal svoju tvorbu Prét-a-potrer izraelskému Američanovi Albertovi Elbazemu, značku YSL kúpil taliansky módny dom Gucci. Na derniere sa dá očakávať, že davy budú opäť plakať, ako už toľko razy počas jeho takmer polstoročnej búrlivej kariéry.

Geniálny YSL predstaví 23. januára 2002 svoju poslednú kolekciu haute couture. Na módnej prehliadke sa podpíše "úmrtné oznámenie" jednej z 12 posledných veľkých francúzskych návrhárskych dielní. V roku 1999 odovzdal svoju tvorbu Prét-a-potrer izraelskému Američanovi Albertovi Elbazemu, značku YSL kúpil taliansky módny dom Gucci. Na derniere sa dá očakávať, že davy budú opäť plakať, ako už toľko razy počas jeho takmer polstoročnej búrlivej kariéry. 
 
Rovnako skoro ako pocítil svoju homosexualitu, pocítil aj svoje nadanie pre tvorbu módy. Už ako dvadsaťjedenročný sa stal asistentom, vtedy už svetoznámeho módneho návrhára, Christiana Diora, u ktorého pracoval až do jeho smrti. Práve po skone svojho učiteľa a chlebodarcu prišiel jeho veľký čas. 30. januára 1958 celý svet módy očakával, či dvadsaťjedenročný mladík dokáže uniesť lesk a slávu „Diorovej dielne“. Dokázal to, a dokázal toho  ešte oveľa viac. Ľudia ho prijali s ešte väčším nadšením ako kedysi Diora, keď prezentoval svoj New Look. Paríž očarila jeho lichobežníková línia a strihové majstrovstvo. Neskôr sa vo svojej tvorbe inšpiroval hippies, etno módou, módou mladých. Zdalo sa mu úplne normálne, aby ľudia boli jeden deň  oblečení ako mongolský pastier, druhý deň ako ruská baletka a tretí ako snový prelud. Inšpiroval ho aj jeho dobrý priateľ Andy Warhol, rovnako ako velikáni impresionizmu, či historické osobnosti. Na rozdiel od Diora sa nevyžíval v luxuse, ale dával prednosť bulváru. Najhlbšiu stopu v móde zanechal svojím nohavicovým kostýmom pre ženy a smokingom pre ženy, ktorými celému svetu vyrazil dych. Na móla priniesol aj dámsky pracovno-elegantný štýl a odvážne priesvitne blúzky a šaty.
 "Mojím cieľom bolo nielen umožniť ženám byť krajšími, ale dodať im zároveň sebadôveru", povedal. Zaujal aj svojim vlastným štýlom „Beat Look“, ktorý bol stelesnením módy ulice. Pre niekoho to však bola silná káva. Obecenstvo ho neprijímalo vždy rovnako, niektorých jeho úlety šokovali iných nadchli.To isté platí aj o médiách. 

Odsúdený k hriechu
Detstvo prežil v buržoáznej rodine v bohatstve a v prepychu. Nesmierne miloval svoju vždy elegantnú matku a rád sa obklopoval peknými vecami. Neznášal samota. Neurobil ani krok sám, vždy bol obklopený svojou suitou „zlatej mládeže“. Bola to divoká spoločnosť, ktorá holdovala drogám a alkoholu. Neodolal im ani YSL. Najčastejšie hýril s priateľmi  v prázdninovom paláci Pierra Bergého v Marrákeši. Hoci sa oddával búrlivým večierkom v láske mal Yves šťastie. Nemusel sa ako mnoho iných homosexuálov prosiť, ani platiť za lásku. Jeho priateľ Pierre Bergé mu celý život chránil chrbát. Aj v čase najväčšieho nešťastia. Textilný magnát Boussac, ktorý financoval Diorov dom módy, nepochopil Saint Laurentove novátorstvo a tak ho nahradil konzervatívnejším Markom Bohanom. Vtedy upadol YSL v parížskej vyššej spoločnosti do nemilosti a povolala ho do svojich radov armáda. Bez priateľa Bergého by toto pozvanie asi neprežil. V armáde bol od začiatku tak šikanovaný, že sa po niekoľkých týždňoch psychicky aj fyzicky zrútil. Jeho homosexualitu liečili tým najprimitívnejším spôsobom, elektrickými šokmi a upokojujúcimi liekmi. Keď mu Bergé vybavil odchod z náruče matky armády, vážil už len štyridsať kíl a bol úplne na dne. Práve Bergé mu pomohol dostať sa z najhoršieho. Nikdy sa však nedokázal celkom zotaviť z tejto otrasnej skúsenosti. Na zabudnutie potreboval dopping. A nezvládol ho. Prvý krát bol na detoxikačnej kúre v polovici 70. rokov. Podľa tlače sa tam vracal pravidelne. V posledných rokoch je vraj úplne čistý. Možno mu pomohli talizmany, ktorým tak veľmi veril. Jeho najobľúbenejším bol ruženec a srdce.
Prirýchle bolo na jeho povahu aj pracovné tempo, ktorému bol vďaka konkurencii vystavený. Nesmierne unavovalo pripraviť tisíc modelov ročne. V alkohole a veselej spoločnosti nachádzal relax.  K jeho priateľom patrilo veľa vplyvných a známych osobností, najbližší si boli s Cathérine Deneuveovou.                     

Koniec mýtu
YSL navždy odchádza zo sveta módy v januári 2002. Yves Saint Laurent sa za uplynulé desaťročia vypracoval v módnom svete na idol, jeho dizajnérska tvorba je označovaná za umenie a značka YSL sa stala v módnej brandži pojmom. Pre módu je jeho odchod koncom jednej veľkej epochy. Patril ku generácii, do ktorej patrili Chanel, Dior a Balenciaga. Nezanechal za sebou pokračovateľa.  Jeho značku haute couture nezíska nikto. Napriek tomu, to nie je odchod smutný. Zažil to, čo sa podarilo len málokomu. Obdiv a slávu počas celého svojho života. Získal popularitu športovej hviezdy, či rockera. Zaslúžil si ju. V živote aj v móde bol vždy krok dopredu. Prorocká bola aj jeho tvorba v posledných rokoch. Ukazoval všetko krásne z toho, čo už bolo vymyslené. Vedel, že pod slnkom už nie je nič nové a tak sa snažil k dokonalosti priviesť to staré.    

 


 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.