Neriešte svoje problémy v chladničke
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 22.1.2002 13:33
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Ak ste už niekedy v živote držali diétu / a kto ju už nedržal?/, určite viete, aké je ťažké zbaviť sa každého „ kilečka“ navyše. A určite rovnako dobre viete, že ešte ťažšie je získanú váhu si udržať a stratené kilogramy opäť nenabrať. Ako sa vyhnúť postdiétnemu jojo-efektu?

Ak ste už niekedy v živote držali diétu / a kto ju už nedržal?/, určite viete, aké je ťažké zbaviť sa každého „ kilečka“ navyše. A určite rovnako dobre viete, že ešte ťažšie je získanú váhu si udržať a stratené kilogramy opäť nenabrať.  Ako sa vyhnúť postdiétnemu jojo-efektu?

Schudli ste päť-desať kilogramov  a cítite sa zdravšie, optimistickejšie, ohybnejšie a samozrejme aj príťažlivejšie. Za odmenu ste zmenili časť šatníka a doplnili ho o podstatne menšie a odvážnejšie modely , okolie vám  gratuluje a tajne závidí...Je to nádherný pocit, ktorý vás napĺňa hlbokou spokojnosťou,  ale v kútiku duše si uvedomujete, že ešte nie ste v cieli. Najdôležitejšie je, znova nepribrať.
   Ak ste absolvovali premyslenú a osvedčenú diétu, určite sa vám upravil metabolizmus a preto vám stačí nižší príjem potravy, t.j. energie. To ale neznamená, že si už nikdy viac nesmiete dopriať to, čo máte rada. Ak ste už začali s prechodom na normálnu stravu, pripravujte si najmä zeleninu na rôzne spôsoby, hydinové mäso na olivovom oleji, odtučnený tvaroh a jogurt,  šunku. Čím je prechod na normálnu stravu pomalší, tým väčšia je nádej, že sa vám vyhne neželaný jojo-efekt.

Vyberajte si opatrne
Hlavnou súčasťou vášho jedálneho lístka by sa mala stať zelenina, chudé mäso (najvhodnejšie je hydinové a rybie), mliečne výrobky s nulovým alebo minimálnym obsahom tuku a na spestrenie jedálneho lístka aj ovocie.
1 Nezabúdajte na dostatok tekutín, najmä nesýtených minerálok a nesladených bylinkových alebo ovocných  čajov.
2 Potrebnou súčasťou správneho životného štýlu je fyzická aktivita. Ideálnym a pre každého ľahko dostupným spôsobom pohybu  je obyčajná chôdza.
3 Pravidelne (ale nie každý deň) sa vážte, alebo kontrolujte svoju hmotnosť podľa úzkych šiat alebo nohavíc.
   Ak máte nadovšetko rada sladkosti, občas si ich doprajte a nestresujte sa kvôli tomu. Ak sa vám v kalendári vyskytne slávnostný obed či večera, vychutnajte si ich. Ale nasledujúci deň si naordinujte odľahčovací deň so zeleninou a minerálkou alebo s pôstom. A hlavne nepodceňte prvé dve kilá, ktoré priberiete naspäť. Zlikvidujte ich skôr, ako začne ich počet narastať. 

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.