Maslo či margarín
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 23.1.2002 11:11
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Každá gazdinka používa v kuchyni na varenie niečo iné. Jedna maslo, iná olej, ďalšia stužené tuky, či margarín. Väčšina ale dáva prednosť klasickému stolnému maslu. Je to kvôli jeho dobrým vlastnostiam, chuti a výnimočnej vôni pri varení. Ale aj maslo má aj svoje nedostatky, ktoré vyplývajú z jeho chemického zloženia.

Každá gazdinka používa v kuchyni na varenie niečo iné. Jedna maslo, iná olej, ďalšia stužené tuky, či margarín. Väčšina ale dáva prednosť klasickému stolnému maslu. Je to kvôli jeho dobrým vlastnostiam, chuti a výnimočnej vôni pri varení. Ale aj maslo má aj svoje nedostatky, ktoré vyplývajú z jeho chemického zloženia.

Hlavným nedostatkom je vysoký obsah nasýtených mastných kyselín a cholesterolu, ktoré zvyšujú hladinu krvných lipidov a cholesterolu. Maslo je pre toto chemické zloženie nevhodné pre ľudí, ktorí trpia srdcovo-cievnymi chorobami a tak isto pre tých, ktorí chcú týmto chorobám úspešne predchádzať.

Rastlinné tuky majú síce horšiu chuť, ale zloženie omnoho priaznivejšie. Dokonca existuje niekoľko druhov, ktoré sú určené buď na varenie, na pečenie alebo na bežné konzumovanie. Väčšina týchto rastlinných tukov má v priemere o 10% nižší obsah tuku ako maslo. Toto plus sa dá výborne využiť na zámerné zníženie obsahu tuku v pokrme, ktorý sa má pripravovať s klasickým maslom. Ak sa rozhodnete obsah tuku dodržať, mali by ste použiť úmerné množstvo rastlinného tuku (obsah tuku a ďalšie dôležité informácie nájdete na etikete výrobku). Chuť jedla pri tom ostane rovnako dobrá a pri pečení budú koláčiky krehkejšie, chrumkavejšie a ľahšie.

Ak chcete seba a svoju rodinu živiť zdravo, vždy si prečítajte etiketu, lebo nezáleží len na tom koľko, ale aj aké tuky konzumujeme. Tak isto by sme nemali používať len jeden druh tuku. Každý tuk má osobitné vlastnosti, ktoré sú vhodné hlavne pre určitý druh jedla. Prísun tukov je pre správne fungovanie nášho organizmu veľmi dôležitý. To však neznamená, že by sme sa mali prepchávať maslom. Tuky by mali mať maximálne 30 percentný energetický podiel v našej dennej dávke potravy.

Všetky tuky používajte s mierou a vyberajte hlavne tuky s vysokým obsahom nenasýtených kyselín. Tie prospievajú k zníženiu hladiny cholesterolu v krvi, a o to nám predsa ide, nie?

 Na čo sa ktorý tuk hodí najlepšie?

 Na pomazánky: rastlinné tuky, pomazánkové maslo (pre studenú kuchyňu sa hodia rastlinné tuky „light“, ktoré majú znížený obsah tuku), maslo.

 Na dresingy a zálievky: rastlinné oleje rafinované a lisované za studena (tieto oleje sú málo stabilné a treba ich použiť maximálne do týždňa od zakúpenia)

 Na krémy a rôzne náplne: rastlinné tuky, maslo (vhodné aj rastlinné tuky „light“)

 Na dusenie a pečenie mäsa: rastlinné oleje, maslo, rastlinné tuky (pre teplú kuchyňu sú najlepšie tuky s obsahom tuku okolo 70%)

 Na dlhodobé smaženie: fritovacie oleje (nie je to síce úsporné ale najlepšie je ich vymieňať po každom fritovaní)

 Na krátkodobé smaženie: rastlinné oleje, masť (maslo a rastlinné tuky radšej nie, rýchlo sa totiž prepaľujú)



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.