Čokoládové tajomstvo.
Autor(ka) : Natália Krížová
Dátum a čas : 6.2.2002 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Už zasa držíte redukčnú diétu a preto si odriekate všetky sladkosti? Pri pohľade na čokoládu vám zovrie srdce. Predstavujete si ako sa sladká kocka rozplýva vo vašich ústach...lenže vy nechcete hrešiť. A prečo nie?

Už zasa držíte redukčnú diétu a preto si odriekate všetky sladkosti? Pri pohľade na čokoládu vám zovrie srdce. Predstavujete si ako sa sladká kocka rozplýva vo vašich ústach...lenže vy nechcete hrešiť. A prečo nie?


Predstavte si takúto situáciu: zjete pol tabuľky čokolády denne a aj napriek tomu, naďalej chudnete. Že to znie ako rozprávka pre malé deti? Pritom to vôbec nie je tak!  Päťdesiat gramov čokolády má 260 kcal, čiže presne toľko, ako prírodný rezeň alebo omeleta z dvoch vajíčok. Celkom teda stačí, aby ste sa vzdali niektorých iných potravín a čokoláda sa môže stať jednou zo zložiek vašej diéty. Ak ju do nej zaradíte, neurobíte zle.
Už Aztékovia považovali kakaové boby za také vzácne, že nimi platili. Xocoatl- trpká voda vyrobená z rozdrvených a opražených kakaových bôbov očarila aj Španielov a Mexičanov najmä svojimi povzbudzujúcimi účinkami. Spôsoboval to theobromin / Boží pokrm - podľa Linného/, chemická látka podobná kofeínu, ale ľahšie stráviteľná. Kakao bolo uctievané ako boží dar, ktorý daroval ľuďom boh vetra a mesiaca Quetzalcouatl. Preto sa ho ľudia snažili všelijako využívať. Predchodcu čokolády vyrábali Aztéci z kakaa, pražených bôbov, kukurice vody a chilli papričiek. Až keď istý dvoran vymenil papričky za cukor, stala sa čokoláda chutnou aj pre Európanov.
 
Prečo je jedenie čokolády dobré? Pretože napomáha fungovaniu nášho organizmu vo chvíľach stresu, pretože obsahuje veľa magnézia, draslík a fosfor, ktoré iné sladkosti neobsahujú. Okrem toho zlepšuje náladu a obsahuje antioxidanty - polyfenoly.
Ako si vyberať čokoládu? Uprednostňujte tmavú čokoládu, najlepšie so 70-percentným obsahom kakaa, ktorá obsahuje menej cukru. V takejto čokoláde je až trikrát viac cenných flavonoidov ako v mliečnej čokoláde!  Flavonoidy zabraňujú vzniku krvných zrazenín a tým pomáhajú predchádzať infarktu alebo porážke. Vyhýbajte sa bielej čokoláde – táto neobsahuje cenné kakao a nachádza sa v nej len málo výživných zložiek.
  Keď siahate po čokoláde, nemajte výčitky svedomia a nehovorte si, že neviete ovládať svoju maškrtnosť. Ak jej nekonzumujeme priveľa, je každodenná dávka čokolády dokonca zdraviu prospešná.

Pravdy a mýty o čokoláde
1 Je ťažko stráviteľná
.
Nie je to pravda. Čistú čokoládu bez prísad (oriešky, hrozienka a pod.)  organizmus  strávi za 30 minút.
2 Podporuje vznik zubného kazu.
Aj pravda, aj nepravda. Čokoláda síce obsahuje cukor, ale kakao obsahuje fluor a fosfáty, ktoré brzdia rozvoj zubného kazu.
3 Spôsobuje zápchy.
Nie je pravda. Práve naopak – obsahuje tanín a vlákninu, ktoré  urýchľujú prechod potravy tráviacou sústavou.
4 Spôsobuje akné.
Nie. V niektorých prípadoch vraj zhoršuje priebeh akné, ale táto teória zatiaľ nebola potvrdená. Platí len v prípade, ak vaša strava nie je vyvážená a trávenie nie je v poriadku.
5 Spôsobuje alergie.
Veľmi zriedka. Iba necelé 1,5 percenta ľudí, ktorí trpia  astmou, sennou nádchou alebo ekzémami,  má alergiu aj na čokoládu.
  

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.