Varte mužom paradajky
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 8.2.2002 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Pamätám si aká som bola nešťastná, keď ma doma nútili jesť paradajkovú omáčku, o paradajkovú kapustu sa viedli boje. Kto zhltol aj môj tanier, dostal tučnú províziu. Môj syn začal jesť paradajkovú polievku až v 15 rokoch, po nasledujúcich zisteniach mi je vďačný, že ju varím dodnes.

Pamätám si aká som bola nešťastná, keď ma doma nútili jesť paradajkovú omáčku, o paradajkovú kapustu sa viedli boje. Kto zhltol aj môj tanier, dostal tučnú províziu. Môj syn začal jesť paradajkovú polievku až v 15 rokoch, po nasledujúcich zisteniach mi je vďačný, že ju varím dodnes.

Tím vedcov pod vedením Phyllis Bowenovej z University of Illinois pozoroval 32 pacientov s rakovinou prostaty. Tri týždne pred operatívnym odstránením prostaty si dali každý deň cestovinu s paradajkovou omáčkou. Odborníci si pritom všimli súvislosť medzi výživou a stupňom poškodenia tkaniva prostaty, informoval Journal of the National Cancer Institute.
Poškodenie DNA pacientov, spôsobené kyslíkovými radikálmi, bolo o 28 percent menšie ako pred zmenou jedálneho lístka. Koncentrácia špecifického prostatického antigénu (PSA) v krvi sa znížila asi o 18 percent. Tento výsledok podľa vedcov súvisí so zvýšenými hodnotami lykopénu v tkanive prostaty. Doterajší výskum ukázal, že tkanivo prostaty reaguje veľmi citlivo na oxidatívne škody DNA. K týmto škodám dochádza vtedy, keď v bunkovom metabolizme vzniknú z kyslíka agresívne zlúčeniny, ktoré napádajú DNA a iné bunkové molekuly. Uvedený proces podporuje vznik zhubných nádorov.
Lykopén obsiahnutý v paradajkách je jedným zo 600 známych karotenoidov, prirodzených žltých až červených organických farbív rozpustných v tukoch. Zistilo sa, že znižuje riziko ochorenia srdcovocievnej sústavy a tiež pomáha zabrániť rakovine pľúc, močového mechúra a kože.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.