Pravdy a mýty o vajíčkach
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 15.2.2002 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Sú zdrojom najhodnotnejších, ľahko stráviteľných bielkovín. Svojim obsahom vitamínov, (najmä vitamínu A) minerálov, tukov a bielkovín sú vysokohodnotným produktom, ktorý má rozmanité využitie aj v liečebnej a diétnej výžive.

Sú zdrojom najhodnotnejších, ľahko stráviteľných bielkovín. Svojim obsahom vitamínov, (najmä vitamínu A) minerálov, tukov a bielkovín sú vysokohodnotným produktom, ktorý má rozmanité využitie aj v liečebnej a diétnej výžive.

V liečebnej výžive je veľmi dôležitý vaječný žĺtok, ktorý obsahuje značné množstvo železa a preto je vhodný najmä pri ochorení na anémiu. Lecitín, obsiahnutý takisto v žĺtku, vyživuje nervové bunky, fosfor je potrebný pri formovaní tukovej výmeny a vitamín D hrá dôležitú úlohu najmä  v strave tehotných a dojčiacich žien.


 
Keďže vajíčka sú na našom stole  častými hosťami, mali by sme  vedieť, koľko vajíčok môžeme zjesť a v akej podobe, alebo aj to, či v nadmernom množstve neškodia nášmu zdraviu. Mnohé, všeobecne rozšírené názory o vajíčkach vôbec nemusia byť správne. K sporným otázkam patria najmä nasledujúce.

Vajíčka sú škodlivé, pretože obsahujú veľa cholesterolu.
Nie je pravda. V žĺtkoch sa síce nachádza vysoké množstvo cholesterolu, ale treba vedieť, že nie je až taký škodlivý, pretože iné zložky vajíčok zase zabraňujú ukladaniu cholesterolu v krvi. Skutočne nebezpečný cholesterol je ten, ktorý vzniká v organizme počas stresu a nie ten pochádzajúci z vajíčok.

Počas varenia strácajú väčšinu minerálnych zložiek.
Nie je pravda. Správne varenie vajíčok nevedie k znehodnoteniu najcennejších živín. Najzdravšie  sú vajíčka na mäkko (varené 4-5 minút v horúcej vode alebo na pare). Vajíčka na tvrdo by sme nemali variť dlhšie ako 10 minút. Po uplynutí tohto času môžu stratiť časť vitamínov alebo sa stávajú ťažko stráviteľné. Vajíčka si zachovávajú cenné vitamíny a minerály aj po upražení.  Budú však zdravšie, ak ich pripravíme na pare, bez použitia tuku.

Surové vajíčka môžu obsahovať baktérie salmonely.
Pravda. Aj keď štatisticky sa táto nebezpečná baktéria vyskytuje iba v jednom vajíčku zo siedmich tisícok,  predsa  treba byť opatrný. Z tohto dôvodu by mali vajíčka na prípravu potravín, ktoré vyžadujú vajcia v surovom stave (tatársky biftek, majonéza), pochádzať zo stopercentne bezpečného zdroja. Dokonca, aj keď máme v úmysle vajíčko variť alebo pražiť, mali by sme škrupinku pred rozbitím vždy umyť v teplej vode. V surovom stave jedávame iba žĺtka, najlepšie sú od sliepky priamo z dvora. Surový bielok nie je zdravý.

Nie je vhodné zjesť viac ako dve týždenne.
Nie je pravda.  Tak teda koľko? Odborníci na zdravú výživu majú v tejto otázke veľmi odlišné názory. Niektorí sú presvedčení, že v priebehu týždňa možno zjesť aj desať vajíčok (pritom berú do úvahy ich prítomnosť v majonézach, zákuskoch a pod.). Iní vedci zase odporúčajú zachovávať limit 5 kusov týždenne v prípade dospelých a 7 kusov v prípade mládeže. Najlepšie teda bude riadiť sa zlatou strednou cestou a zdravým rozumom. Ľudia so sklonmi k alergickým reakciám by mali počet vajíčok v jedálnom lístku konzultovať s lekárom, pretože vajcia patria k produktom so silnými alergizujúcimi vlastnosťami. Dobré je zistiť si akú máte krvnú skupinu a riadiť sa aj touto informáciou.

Treba ich držať v chladničke.
Pravda. Najvhodnejšia je teplota 2-4  stupňov Celzia. Vajíčka by mali mať stály prísun vzduchu a mali by byť uložené tak, aby sa nedotýkali. Ukladáme ich špicatým koncom nadol, aby sa žĺtko nachádzalo čo najďalej od vzduchovej komory na širšom konci vajíčka, vďaka čomu si dlhšie zachová sviežosť. Vajíčka môžeme skladovať v chladničke 3 týždne. Treba však dávať pozor, pretože veľmi ľahko vstrebávajú iné pachy.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.