Žerucha a ovos – veľkonočné ozdoby
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 26.3.2002 00:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Pred veľkonočnými sviatkami sa v mnohých domácnostiach tradične seje tzv. lúčka, čiže žerucha. Na zelenom prírodnom koberčeku, ktorý narastie obdivuhodne rýchlo, zaujme baranček čestné miesto uprostred vyzdobených vajíčok. Zaujímavú veľkonočnú dekoráciu získame napríklad aj tým, ak žeruchu zasejeme do maľovaných vaječných škrupiniek.

Pred veľkonočnými sviatkami sa v mnohých domácnostiach tradične seje tzv. lúčka, čiže žerucha.  Na zelenom prírodnom koberčeku, ktorý narastie obdivuhodne rýchlo, zaujme baranček čestné miesto uprostred vyzdobených vajíčok.  Zaujímavú veľkonočnú dekoráciu získame napríklad aj tým, ak žeruchu  zasejeme do maľovaných vaječných škrupiniek.

Kalendár
Žerucha – treba ju siať 5-6 dní pred  sviatkami na plochý tanier, na ktorý uložíme vlhkú vatu alebo namočený papierový obrúsok. Nádobu je potrebné postaviť na teplé miesto a dbať, aby podklad nevyschol.

Žerucha je chutná aj zdravá
Žerucha, ktorú poznajú ľudia na celom svete, pochádza pravdepodobne z Etiópie alebo severozápadnej Ázie. Poznali ju už starovekí Peržania, Gréci a Rimania a jej semienka boli objavené dokonca aj v hroboch egyptských faraónov. Do strednej Európy sa dostala spolu s rímskymi   légiami.
Žerucha je jednoročná rastlina a má krátke (2-mesačné) obdobie vegetácie. Dosahuje výšku 30-60 cm a jej kvety sú zložené zo štyroch bielych lupeňov. Možno ju sadiť doma alebo v záhrade.  Jedlá je celá rastlina. Možno ju jesť surovú ako pikantnú prílohu k obloženým chlebíkom a šalátom, alebo varenú v polievke alebo v omáčkach. Obsahuje veľa vitamínu C, B1, B2, PP a karoténu, ako aj éterický olej, ktorý jej dodáva charakteristickú, ostrú chuť. Je bohatá na železo, jód, síru a vápnik.
Žerucha má blahodarný vplyv na stav pleti, posilňuje nechty a vlasy a zvyšuje odolnosť organizmu. Aj napriek bohatstvu vitamínov  a stopových prvkov sa neodporúča konzumovať  žeruchu vo veľkých množstvách, pretože môže podráždiť mechúr. Nepríjemnou stránkou jej pestovania je pre niektorých ľudí, ostrá vôňa.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.