Nasaďte si ružové okuliare, alebo ako zvíťaziť nad depresiou
Autor(ka) : Martina Jeníková
Dátum a čas : 3.4.2002 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Krásne slnečné dni vyhnali do lesa aj moju maličkosť. Vzala som si nový jarný kostýmček, perfektnú športovú obuv získanú vo výpredaji za super cenu a sexy okuliare so žltohnedým sklom, ktoré som zdedila po priateľke, čo je vždy „in“. Tieto konkrétne boli in minulý rok, ale mne je v nich fajn aj teraz. Celý čas som v lese híkala, aká je tráva krásna a šťavnatá, aké sú púčiky úžasné, akú farbu majú motýliky a chrobáčiky. Aj tá lienka sa mi zdala krajšia ako minulú jar.

Krásne slnečné dni vyhnali do lesa aj moju maličkosť. Vzala som si nový jarný kostýmček, perfektnú športovú obuv získanú vo výpredaji za super cenu a sexy okuliare so žltohnedým sklom, ktoré som zdedila po priateľke, čo je vždy „in“. Tieto konkrétne boli in minulý rok, ale mne je v nich fajn aj teraz. Celý čas som v lese híkala, aká je tráva krásna a šťavnatá, aké sú púčiky úžasné, akú farbu majú motýliky a chrobáčiky. Aj tá lienka sa mi zdala krajšia ako minulú jar.


Rozčuľovala som sa na rodinu, ktorá síce s pobytom v prírode bola spokojná, ale moje nevšedné nadšenie nechápala. Podľa nich sa zázrak zrodu prírody opakoval v rovnakých farbách ako vlani. Až na lúčke kam som si ľahla do slnkom vyhriatej trávy som pochopila, že úžasné odtiene spôsobil farebný filter na mojich okuliaroch. Samozrejme mi to nezabránilo, aby som nezatvorila oči a pod taktovkou slnečných lúčov si nenasadila ďalšie filtre z hĺbky duše, ktoré prírodu okolo mňa doviedli až k dokonalosti. Zrazu zmizli smeti, zhnité pníky, olámané kríky a zasvinený potok. Všetko bolo čisté a krásne. To som netušila, že o niečo podobné sa už roky snažia aj vedci zaoberajúci sa liečbou depresie. Americký vedec Fredric Schiffer tvrdí, že stav depresie spôsobuje zdvojenie mozgu. Vo svojej teórii "dvojitého mozgu" rozdelil mozog na zdravú a chorú hemisféru. Ďalej tvrdí, že ak jedna hemisféra začne prevládať nad druhou, do nášho života sa vlúdi depresia. Niektorý z ľahších stavov depresie zažila podľa lekárov až tretina ľudstva. Depresia je jednou z najčastejších chorôb, ktorá komplikuje denne život miliónom ľudí na svete. Jej ťažšie formy dokážu človeka pripútať k lôžku a vyradiť zo života na dlhé mesiace. Veľa ľudí nazýva svoju začínajúcu depresiu zlou náladou a ani im nenapadne navštíviť lekára. Ak by to aj urobili, ani lekári nevedia dosť dobre rozlíšiť prejavy depresie v ich počiatočnom štádiu a tak začať s úspešnou liečbou včas. Komu sa podarí urobiť prvé úspešné kroky, ktoré nezaťažia peňaženku a žalúdok pacientov pojedaním ťažkých antidepresív, bude dobrodincom ľudstva, ktoré čoraz viac navštevujú duševné choroby. Doktor Schiffer je vraj najďalej na tejto ceste, hoci je dosť dobre možné, že v inom laboratóriu riešia boj s depresiou iným spôsobom. Ten Schifferov mi je veľmi sympatický, je jednoduchý, prístupný a ako som napísala na začiatku, odpozorovaný zo života. Na začiatku, keď predstavil svoju teóriu, že depresia vzniká, keď začína prevládať jedna z mozgových hemisfér, celý rad neurológov nesúhlasne krútil hlavami. Jeho hypotézu označovali za pomýlenú. Vôbec ho to neodradilo od ďalšej práce a závery jeho testov dokazujú, že niečo tak neobyčajné ako tvrdil, môže priniesť prevratné zmeny v liečbe depresie. A pritom je to všetko založené na okuliaroch s filtrom. Počas experimentov necháva svojich pacientov pozerať sa cez špeciálne okuliare iba jedným okom, čím stimulujú opačnou hemisféru. Keď je stimulovaná zdravá hemisféra, stav pacienta sa výrazne zlepšuje. Keď stimuluje chorú časť mozgu problémy sa prudko zväčšujú a depresia narastá. Jeho kolegovia šli ešte ďalej, najskôr zistili,  pomocou Schifferových okuliarov, ktorá hemisféra je zdravá a ktorá chorá. Potom začali stimulovať zdravú hemisféru fyzioterapiou.

Z 37 dobrovoľníkov sa stav radikálne zlepšil všetkým, ktorým stimulovali zdravú hemisféru. Polovica prípadov vykazovala zlepšenie o viac ako 50%. Stav keď sa depresia zníži o 50% považujú lekári za vymiznutie príznakov nemoci. U pacientov, ktorým stimulovali chorú hemisféru nastalo iba nepatrné zlepšenie v 11 prípadoch. Z hľadiska výskumu sa to dá hodnotiť ako neúspešná terapie.
Aj keď sa teória doktora Schiffera zdá prinajmenšom nekonvenčná, experti  hodnotiaci výsledky testu, museli uznať, že iné vysvetlenie pre zlepšenie stavu pacientov sa nedalo nájsť. A tak si možno o krátky čas necháme predpísať špeciálne okuliare pána Schiffera a zbavíme sa svoje depresie. Zatiaľ si pokojne nasaďte ružové okuliare a keď nemáte do vrecka príliš hlboko, svet sa vám bude zdať gombička.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.