Schudnúť, ale ako?
Autor(ka) : Martina Jeníková
Dátum a čas : 18.4.2002 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Prečo niekedy aj napriek všetkému odriekaniu sa váha ani nepohne? Je možné, že sa pri chudnutí nevedomky dopúšťame zásadných chýb? Ktoré potraviny by sme mali najviac obmedziť, aby sme naozaj schudli?

Prečo niekedy aj napriek všetkému odriekaniu sa váha ani nepohne? Je možné, že sa pri  chudnutí nevedomky dopúšťame zásadných chýb? Ktoré potraviny by sme mali najviac obmedziť, aby sme naozaj schudli?

 

Koľko kilogramov  môžeme schudnúť za týždeň?
Ak nabehneme na radikálnu diétu,  môžeme schudnúť dokonca až 4 kilogramy. Pri miernejšej diéte – 2 kg. Ale sú to dosť zavádzajúce údaje, pretože nám neubúda iba tukové tkanivo, ale omnoho ľahšia je aj tráviaca sústava. Mnohé diéty takisto spôsobujú úbytok vody z organizmu. V skutočnosti sa môžeme týždenne zbaviť od 0,5 do 2 kg tukového tkaniva.

Kedy je ľahšie chudnúť – na jar či na jeseň?
Rozhodne na jar, pretože keď sa dni predlžujú, väčšina ľudí žije akoby s väčším elánom. Sme omnoho pohyblivejší,  chce sa nám chodiť na prechádzky alebo urobiť doma generálne upratovanie. Vďaka tomu spaľujeme viac kalórií a tak ,,mimovoľne“ chudneme. Na jar máme chuť na ľahšie potraviny a pred tučnými rezňami uprednostňujeme paradajky a šaláty.

Prečo na začiatku diéty chudneme najrýchlejšie?
Organizmus (v čase diéty) najprv siaha po glukóze, nahromadenej v svaloch. 1 g glukózy je spojený s 2 gramami vody. V prvých dňoch diéty teda ani tak nechudneme, ako sa zbavujeme vody nahromadenej v organizme. Až keď organizmus spotrebuje zásoby glukózy zo svalstva,  vyhladnutý začne siahať aj po hlbšie ukrytých rezervách, čiže tukovom tkanive.

 

Je ovocná diéta účinná?
Aj áno aj nie. Všetko závisí od toho, koľko ovocia zjete. Je síce pravda, že ovocie neobsahuje tuky, ale je vysokokalorické, pretože obsahuje pomerne veľa cukru. Napríklad pol kilogramu čerešní má 200 kcal. Okrem toho niektoré druhy ovocia (jablká) povzbudzujú apetít. Aj napriek tomu je ovocie pri redukčných diétach  dôležitým zdrojom vitamínov a vlákniny.
Mnohí dietetici však vyslovene odporúčajú urobiť si raz týždenne ovocný deň, pretože počas redukčných diét často prichádza k nedostatku vitamínov a stopových prvkov. Takýto ,,hladovkový“ deň organizmus očistí od všetkých toxínov, čo uľahčuje neskoršie chudnutie.

Akých chýb sa často dopúšťame počas chudnutia?
● V jednom jedle denne v náhlivosti  skonzumujeme priveľké množstvo jedla. Nezabúdajte, že organizmus ohlási pocit sýtosti až 15-20 minút po začatí jedenia.
● Nadmerné ochutnávanie potráv počas ich prípravy. Ochutnávanie môže byť zdrojom množstva nepovšimnutých kalórií.
● Jedenie narýchlo, pred televízorom, pri čítaní knihy alebo novín. Pri týchto činnostiach zjeme automaticky viac, ako by sme chceli a mali.
● Vyjedanie medzi hlavnými jedlami, nie z hladu, ale z nudy, len aby sme niečo robili.   Jedenie vysokokalorických maškŕt (lupienkov, orieškov, čokolády) pri pozeraní televízie.
● Jedenie 2-3 väčších porcií namiesto 4-5 menších. V medzičase sa objavuje silný pocit hladu a zjeme nekontrolovateľné množstvo drobností.
● Chybou je takisto vzdať sa raňajok – dôsledkom je jedenie nadmerného množstva v neskorších hodinách.
● Jedenie krátko pred spánkom alebo v noci.
● Príliš málo tekutín. Pocit smädu si môžeme pomýliť s hladom.

Ktoré potraviny treba počas diéty najviac obmedziť?
Predovšetkým tuk a tučné potraviny, takisto aj cukor a sladkosti – zákusky, tyčinky, kysnuté pečivo, syry s obsahom tuku vyšším ako 45%, jogurty s obsahom tuku vyšším ako 2,5 g, ale aj rôzne drobnosti ako zemiakové lupienky, oriešky, sušené ovocie.
Sladkosti a uvedené drobnosti často obsahujú priveľa tuku.
Takisto treba obmedziť konzumáciu alkoholu, ktorý organizmu dodáva veľa kalórií.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.