Zlato na tanieri - sója
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 15.10.2001 15:36
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Jej cenu dobre poznajú všetci vegetariáni – vďaka vysokému obsahu bielkovín im nahrádza mäso. Ale to je iba jedna z výnimočných vlastností tejto rastliny. Keďže sója je nielen zdravá, ale aj chutná, oplatí sa zahrnúť ju do pravidelného jedálnička.

Vzhľadom pripomína fazuľu, ale v strúčikoch sóje sa neskrývajú podlhovasté, ale takmer okrúhle plody. Pochádza z Ázie, kde ju pestujú už niekoľko tisíc rokov. V Číne a Japonsku predstavujú jedlá zo sóje základ každodennej potravy. Práve vďaka tomu obyvatelia týchto krajín omnoho zriedkavejšie trpia zhubnými nádormi, chorobami srdcovo - cievneho systému a ženy natoľko netrápia problémy spojené s klimaktériom.
Medzi inými rastlinami sa sója vyníma vysokým obsahom bielkovín. Obsahuje ich dokonca viac ako chudé mäso (napr. jedenapolkrát viac ako rovnaké množstvo hovädzieho). Sójová bielkovina sa vyrovná živočíšnym bielkovinám a je omnoho ľahšie stráviteľná. Preto sa stala obľúbenou potravinou vegetariánov.

Prečo je taká zdravá ?
Chráni pred vznikom nádorov – obsahuje totiž množstvo látok s protinádorovými účinkami. Lekári zistili, že sója má na organizmus podobný vplyv ako tamoxifén, liek používaný na predchádzanie a liečbu rakoviny prsníka. V sójových výrobkoch boli objavené aj veľké dávky zlúčeniny, ktorá brzdí vznik nádorov a zabraňuje ich rozširovaniu.
Pomáha predchádzať cievnym ochoreniam – sójová bielkovina vplýva na znižovanie hladiny ,,zlého“ cholesterolu v krvi. Na zníženie hladiny cholesterolu o 20 percent stačí jesť niekoľko mesiacov 85 gramov sójových bôbov denne, alebo nahradiť mäso syrom tofu.
Pomáha pri klimakterických ťažkostiach – návaly horúčavy, studený pot, pocit únavy, teda príznaky, ktoré trápia väčšinu žien v čase prechodu, sú zapríčinené poklesom hladiny estrogénov. Sója vynikajúco lieči tieto ťažkosti, pretože obsahuje tzv.fytoestrogény, ktoré v organizme pôsobia podobne ako estrogény. Konzumácia sóje je teda prírodnou hormonálnou liečbou, ktorá na rozdiel od medikamentóznej liečby nemá nijaké vedľajšie účinky.
Brzdí rozvoj osteoporózy – pretože posilňuje kosti. Tie isté látky, ktoré zmierňujú príznaky menopauzy, zároveň povzbudzujú rast kostného tkaniva. Sójové bielkoviny na rozdiel od živočíšnych nezvyšujú vylučovanie vápnika spolu s močom a preto nespôsobujú jeho vyplavovanie a úbytok z organizmu.
Posilňuje nervovú sústavu – vitamíny skupiny B, ktorých sa v sóji nachádza veľké množstvo, regulujú prácu nervovej sústavy a pomáhajú predchádzať depresii. Takisto zlepšujú stav nechtov, pokožky a vlasov.

Ani sója nie je dokonalá. Má dve chybičky krásy. Je vysokokalorická – 100 gramov obsahuje až 400 kcal, pretože obsahuje veľa tukov. Sú to však prevažne tzv.nenasýtené tuky, ktoré znižujú hladinu cholesterolu a posilňujú srdce aj cievny systém. Istá časť populácie, je na sóju alergická.

Možnosti úpravy tofu sú rovnako rozmanité ako úprava mäsa, či zeleniny.

My vám prinášame recept na ochutnávku.
Vyprážané tofu
Prísady: 330 g sójového syra tofu nakrájaného na plátky hrúbky 1 cm, múka na obaľovanie, ½ lyžičky mletého korenia, sójová omáčka, olej na vyprážanie

Na panvici zohrejeme olej. Plátky tofu poprášime korením a obalíme v múke. Vyprážame 6-8 minút, kým plátky nie sú z oboch strán zlatisté. Po vybratí z panvice pokvapkáme sójovou omáčkou. Podávame s ryžou a šalátom.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.