Ako správne variť zeleninu? |
||
Autor(ka) : Jana Osuská Dátum a čas : 5.6.2002 00:00 Kategória : Výživa WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Odborníci na zdravú výživu radia, že ak chceme potravinu uvariť a pritom zachovať jej čo najvyššiu biologickú hodnotu, je dobré vkladať ju až do vriacej vody a to najlepšie vcelu alebo pokrájanú na čo najväčšie kusy. Naopak, do studenej vody dávame potraviny vtedy, ak z nich chceme získať čo najkvalitnejší vývar. | ||
Platí zásada, že potraviny sa majú variť dovtedy, kým nezmäknú, prípadne do polomäkka, ak ich chceme ešte ďalej upravovať. Nikdy by sme ich nemali prevárať. Odborníci upozorňujú, že ľudia u nás ešte stále neberú na vedomie moderné, šetrné spôsoby technologických úprav, ktoré zachovávajú kvalitu výživných látok a zaručujú, že sa v potravinách nevytvoria telu škodlivé látky. Zeleninové tipy
A ako uchovať v zelenine čo najviac vitamínov a minerálov? Najšetrnejšia je v tomto prípade úprava na pare. Pri príprave zeleninového vývaru, keď sa majú vitamíny ocitnúť v tekutine a zachovať sa v nej, sa oplatí pridať menšie množstvo tuku, aby boli využité aj vitamíny rozpustné v tukoch. Radšej čerstvé ako ohrievané ©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. |