Žiadam vás o ruku
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 30.8.2001 12:03
Kategória : Krása
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Pokožka na rukách nemilosrdne prezradí aj to, čo sa nám úspešne podarí skrývať na tvári – náš vek. Čo robiť, aby aj naše ruky ostali dlho mladé a príťažlivé?

Čo ľúbia vaše ruky?
· Stravu bohatú na bielkoviny a vitamíny
· Kvalitnú kozmetiku s filtrami UVA a UVB
· Masáže, peelingy, masky
· Manikúru
· Bezacetónové odlakovače
· Mäkké pilníky

Čo vôbec neľúbia?
· Slnečné lúče a solárium
· Domáce chemikálie
· Prudké zmeny teploty
· Nedôkladné utieranie rúk po umývaní
· Hlboké strihanie jemnej kožičky pri nechtoch
· Úrazy a obhrýzanie

Pokožka na rukách je tenká, takmer pozbavený mazových žliaz (ľahko sa vysušuje a tvoria sa na nej vrásky), zato husto popretkávaná potnými žľazami. V zlých poveternostných podmienkach, napr. v mraze, vlhkosť ničí prirodzené ochranné bariéry. Pokožka rúk sa stáva drsná, popraskaná a napätá.

Na nechtoch zase – ako na barometre vidno, najmä na jar, všetko spustošenie vyvolané nedostatkom vitamínov a stopových prvkov, liečenie antibiotikami, hormónmi a dokonca aj oslabenie organizmu po operácii. Biele škvrnky alebo prúžky môžu byť takisto odrazom nekompetentnosti manikérky, ktorá počas ostraňovania kožičiek poškodila nechtové lôžko. Alebo sú prejavom nedostatku vápnika, či starnutia vyvolaného nesprávnou výživou. Ak si všimneme, že škvrnky nemiznú a stav nechtov sa nezlepšuje ani pri strave bohatej na bielkoviny a zeleninu, je to signál, že treba ísť k lekárovi.

Pomerne často sa stáva aj to, že ruky zdravých žien, ktoré vedú rovnaký spôsob života, starnú rozdielnym tempom. Porovnávaním fotografií rúk (nie tvárí) dvoch tridsaťročných žien často dospejeme k záveru, že jedna z nich je od druhej určite o desať rokov staršia. Prečo?

Rozhoduje o tom životný štýl, ošetrovanie rúk, ale aj gény. Tí, ktorí zdedili tmavšiu pleť, majú v koži (dokonca aj v dlaniach) viac melanínu, ktorý chráni ruky pred škodlivými účinkami slnka. Žiarenie UVA a UVB vyvoláva na jemnej koži rúk škvrny, pretože ruky väčšinou nechránime tak ako tvár krémami so slnečnými filtrami a ,,prikrývkami“ mejkapu a púdru. Ženy, ktoré citlivo reagujú na slnko, by mali najmä v lete používať ,,rukavičky“ v podobe ochranného krému s najvyšším slnečným filtrom.

O tom, ako veľmi rukám škodí domáca chémia, sa už určite presvedčila každá z nás počas umývania riadu, pri praní, upratovaní. Ruky treba bezpodmienečne chrániť rukavicami – najlepšie dvojitými tak, že pod ochranné gumové rukavice si dáme ešte jedny obyčajné bavlnené, pretože latex často vyvoláva alergie.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.