Jedálníček budúcej mamy
Autor(ka) : Martina Jeníková
Dátum a čas : 10.7.2002 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Počas horúcich dní takmer nikto nemá chuť na vysokokalorické jedlá, mäso alebo ryby. Ako zostaviť letný jedálny lístok takým spôsobom, aby jeho zložky neboli len chutné, ale aby takisto zabezpečili prísun potrebných živín pre budúcu mamičku a jej dieťatko?

Počas horúcich dní takmer nikto nemá chuť na vysokokalorické jedlá, mäso alebo ryby. Ako zostaviť letný jedálny lístok takým spôsobom, aby jeho zložky neboli len chutné, ale aby takisto zabezpečili prísun potrebných živín pre budúcu mamičku a jej  dieťatko?


Dôležitá zelenina a ovocie
Tehotná žena nemusí jesť za dvoch v zmysle kalórií, ale nemala by ani chudnúť. Jej strava by mala byť pestrá, bohatá na bielkoviny, vitamíny a minerálne zložky. Leto je vynikajúce obdobie na využívanie bohatstva ovocia a zeleniny, ktoré organizmu dodávajú množstvo minerálnych zložiek a flavonoidov, ako aj veľké množstvo vitamínov ako sú vitamín C, karotenoidy (provitamín A) a kyselinu listovú. Hodné odporúčania sú najmä paprika, kapusta, šalát, petržlenová vňať, brokolica, mrkva, karfiol a strukoviny. Veľmi cenné sú aj paradajky, ktoré obsahujú lykopén – karotenoid, veľmi dôležitý pri predchádzaní chorôb krvného obehu a nádorových ochorení. Zelené druhy zeleniny (brokolica, šalát, špargľa, kapusta) a strukoviny obsahujú železo a kyselinu listovú, ktoré zabraňujú neurologickému poškodeniu plodu. Flavonoidy, pochádzajúce zo zeleniny a ovocia majú antioxidačné účinky, predchádzajú vzniku sklerózy, nádorov a pravdepodobne aj vysokého krvného tlaku. Z ovocia možno najviac odporučiť: jahody, maliny, ríbezle, egreš, jablká, ale aj   pomaranče, černice a melóny. Obsahujú veľa vitamínu C a vlákninu.

Diéta najlepšej šance
V lete je vhodné jesť viac zeleniny a ovocia ako zvyčajne, ale jedálny lístok nemôže byť založený výlučne na nich, pretože tehotná žena musí jesť aj pečivo, ryby, mäso a bielkoviny, ak nie je už viac rokov  vegetariánkou. Potom je každá rada zbytočná. Lekári tvrdia, že je lepšie, aby sa v období tehotenstva vzdala ženy prísnej vegetariánskej stravy, ktorá vylučuje všetky živočíšne produkty. Dlhodobé vegetariánstvo môže najmä počas tehotenstva spôsobiť nedostatok  niektorých dôležitých živín. Moja osobná skúsenosť je dobrá. Faktom je, že som dva razy do týždňa jedla ryby a veľa jedál  zo sóje a šošovice, ale všetko bolo v poriadku a syn je zdravší ako deti na okolí.  

Čo jesť a na čo
Vo všeobecnosti by ste mali v lete jedávať asi takto:
5-6-krát denne obilniny:  tmavý chlieb a pečivo, ovsené vločky a pod. – sú to produkty bohaté na vlákninu, minerálne zložky, vitamíny.
700-100 g denne zeleniny a ovocia: môžu to byť ovocie a zelenina konzumované v celku, v šalátoch a čiastočne aj v podobe štiav.
3-4 poháre mlieka denne – čiastočne ho možno nahradiť jogurtom, kefírom alebo cmarom. Mlieko a mliečne výrobky sú prakticky jediným zdrojom dobre vstrebateľného vápnika.
2-krát týždenne ryby – najlepšie morské (sleď, makrela, losos). Obsahujú mastné kyseliny omega-3, ktoré predchádzajú chorobám srdca. Mimoriadne dôležité sú v treťom trimestri tehotenstva, pretože sú dôležité pre rozvoj mozgu a sietnice dieťaťa. 
1-2-krát denne chudé mäso – ktoré je o.i. zdrojom plnohodnotných  bielkovín a železa, ktorého potreba v období tehotenstva narastá.

Tuky treba obmedzovať
Budúca mamička by mala konzumovať predovšetkým rastlinné tuky: slnečnicový, repkový a olivový olej. Nemala by používať tvrdé margaríny. Nie sú vhodné, pretože obsahujú izoméry transmastných kyselín, ktoré zvyšujú koncentráciu cholesterolu v krvi, čo negatívne vplýva na rozvoj plodu.
Počas tehotenstva sa vyhýbajte aj tyčinkám, čokoláde, kupovaným zákuskom (najmä s krémom). Sú kalorické a obsahujú veľa cholesterolu.
Leto je vynikajúci čas na to, aby ste boli v pohybe, cvičili gymnastiku a prechádzali sa na čerstvom vzduchu, plávali a tak zabezpečili dostatok kyslíka sebe aj dieťatku. Pohyb na slnku (nie pridlhý) umožňuje pokožke vytvárať si vitamín D, čím sa zlepšuje vstrebávanie vápnika, takého potrebného najmä počas tehotenstva. 

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.