Nechcený dovolenkový suvenír – salmonelóza
Autor(ka) : Martina Jeníková
Dátum a čas : 7.8.2002 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Nákazy z potravín sú problémom na celom svete. Infekcia sa dostane do organizmu tráviacou sústavou a vylučuje sa stolicou alebo močom. K prenosu môže prísť kontaminovanou potravou alebo prostredníctvom neumytých rúk. Najčastejšími pôvodcami črevných ochorení sú salmonely, jednobunkové organizmy, ktorých bolo zatiaľ objavených vyše dvesto typov.

Nákazy z potravín sú problémom na celom svete. Infekcia sa dostane do organizmu tráviacou sústavou a vylučuje sa stolicou alebo močom. K prenosu môže prísť kontaminovanou potravou alebo prostredníctvom neumytých rúk.  Najčastejšími pôvodcami črevných ochorení sú salmonely, jednobunkové organizmy, ktorých bolo zatiaľ objavených vyše dvesto typov. Ich nebezpečnosť pre ľudí je rôzna. Jednou zo základných vlastností salmonel je schopnosť rýchlo sa rozmnožovať pri izbovej teplote tak, že ich množstvo sa  každú polhodinu zdvojnásobí. Čím je počet zárodkov vyšší, tým je nebezpečnejšia konzumácia jedla a závažnejší priebeh ochorenia.
Pri salmonelóze musíme veľa piť
Ak nás postihne nevoľnosť, zvracanie, hnačka a teplota, je nevyhnutné vyhľadať lekára, ktorý určí najvhodnejší spôsob liečby. Jej základom je vždy diéta a predovšetkým dostatok tekutín. Zvýšený prívod znamená pre dospelého človeka 3-5 litrov tekutín denne. Najvhodnejšie  pri salmonelóze sú čaj, minerálky a stolové vody. Z jedálneho lístka by sa mali prechodne stratiť všetky tuky, dráždivé pokrmy alebo smotanovo - mliečne výrobky.  Potraviny je vhodné upravovať varením alebo dusením. Osvedčili sa aj probiotiká, čiže mliečne výrobky obohatené užitočnými baktériami, ktoré potrebujú naše črevá pre správne fungovanie.
Podávanie antibiotík nie je vhodné. Majú nežiadúci účinok na prirodzenú črevnú flóru, ktorá salmonelám za normálnych okolností bráni preniknúť do črevnej steny. Antibiotiká sa predpisujú iba vtedy, ak je to nevyhnutné z iných dôvodov – napr. u ľudí so zníženou imunitou, u detí alebo starších ľudí.
Najčastejšie zdroje nákazy:
- Hydina (sliepky, kurčatá, kačky, morky).
- Výrobky z hydinového mäsa.
- Vajíčka, najmä povrch škrupiniek.
- Surové vajčené výrobky (majonézy, cukrárske krémy, vaječné koňaky).
- Hotové jedlá ochucované na konci vajíčkom (špenát, karfiolový mozoček, žemľovka a pod.).
- Mleté mäso.
- Zverina, ryby, mäkkýše


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.