Pri zbere môže ísť o život
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 7.8.2002 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Lesy už voňajú dusnou, ťažkou vôňou, ktorá predpovedá dobrú úrodu hríbov a húb. Hoci plieneniu lesov sa už bránime aj novo prijatým zákonom NR-SR, nazbierať si pár krásnych hríbov do polievky sa nám hádam ešte podarí. Naozaj by sme pri zbere nemali zabúdať na to, že hríby a lesné plody sú významnou zložkou potravy mnohých obyvateľov lesa. Neznalosť zákona neospravedlňuje, rovnako ako neznalosť jednotlivých druhov. Nepodceňujte opatrnosť. Ide o život.

Lesy už voňajú dusnou, ťažkou vôňou, ktorá predpovedá dobrú úrodu hríbov a húb. Hoci plieneniu lesov sa už bránime aj novo prijatým zákonom NR-SR, nazbierať si pár krásnych hríbov do polievky sa nám hádam ešte podarí. Naozaj by sme pri zbere nemali zabúdať na to, že hríby a lesné plody sú  významnou zložkou potravy mnohých obyvateľov lesa. Neznalosť zákona neospravedlňuje, rovnako ako neznalosť jednotlivých druhov. Nepodceňujte opatrnosť. Ide o život. 


Aby vaša prechádzka  nedopadla tragicky, je potrebné dodržiavať niekoľko základných pravidiel.  Napokon – varovných príkladov máme v televíznych správach a novinách rok čo rok dostatok. Keď teda rátate s tým, že si z lesa vezmete domov zopár hríbikov, mali
by ste si zobrať so sebou  košík, pretože v ňom sa huby nepolámu a nesparia. Plastové tašky sú celkom nevhodné,  pretože v nich  sa nazbierané huby určite sparia a po ich konzumácii sú tráviace ťažkosti zaručené. V prípade, že nemáte istotu, akú hubu ste našli, nechajte ju radšej v lese. V krajnom prípade sa pred jej konzumáciou môžete poradiť s odborníkom.
Zdravie je prvoradé
●Huby a hríby zásadne nejeme surové, okrem šampiňónov.
●Huby a hríby pripravujeme minimálne 10 minút, ale lepšie je variť ich 15-20 minút.
●Huby by nemali jesť malé deti a starí alebo chorí ľudia. Sú pre nich ťažšie stráviteľné. Najhoršia kombinácia je huby a vajcia.
●Konzumácii húb sa vyhýbame aj pred spaním. Ak už nemôžeme odolať, mali by sme ich večer zjesť iba trocha. Najľahšie stráviteľné sú huby dusené s krupicovou múkou.
●Zbierame iba tie druhy, ktoré bezpečne poznáme. Otrava sa nemusí skončiť iba zvracaním...

Ako ich skladovať?
●Na sušenie krájame huby na tenké plátky a pomaly ich sušíme na vzduchu. Na kratšiu dobu ich môžeme uskladniť v plátených sáčkoch , ale ak ich chceme skladovať dlhodobo, potom iba v dobre utesnenej dóze. Štipka čierneho korenia odstraší mole.
●V chladničke môžu huby ostať pri teplote päť stupňov dva až tri dni. Potom ich ukladáme do mrazničky, kde musí teplota dosahovať mínus 18 stupňov. Je jedno, či ich tam uložíme surové alebo už po kuchynskej úprave.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.