Nemučte svoje vlasy!
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 15.8.2002 00:00
Kategória : Krása
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

S experimentovaním na hlave radšej počkajte do jesene. Teraz iba chráňte svoje vlasy pred slnkom, soľou, chlórom a vetrom. Nemučte ich a rozmaznávajte ich výživnými kúrami.

S experimentovaním na hlave radšej počkajte do jesene. Teraz iba chráňte svoje vlasy pred slnkom, soľou, chlórom a vetrom. Nemučte ich a rozmaznávajte ich výživnými kúrami.

1 Opaľovanie frizúry?
Aj napriek tomu, že vlas je mŕtve tkanivo, predstavuje cennú korisť pre voľné radikály. Tieto spôsobujú, že vlasy, vystavované slnku sa stávajú suché, matné a slabšie. Pred žiarením a vysušením ich môžeme ochrániť gélmi a sprejmi s obsahom silných filtrov UVA a UVB alebo balzamami či kúrami. Dobre hydratovaný vlas je omnoho odolnejší voči slnku a len tak ľahko sa nezlomí. Optimálnou zostavou protislnečnej ochrany vlasov je kozmetický výrobok a klobúk, najlepšie slamený.

2 Kúpeľ bez ochrany?
Chlór v bazéne ani soľ a piesok v mori vlasom neprospievajú. Pred soľou ich najlepšie ochráni čiapka. Ak nemáte rady čiapky, nezabúdajte si vlasy po každom kúpeli v mori aspoň opláchnuť pod sprchou. Potom do vlasov votrite trocha hydratačného balzamu. Večer nezabudnite na dôkladné umytie vlasov – vypláchnete z nich zvyšky pieku, soli a plážovej kozmetiky.

3 Sušenie vlasov na slnku?
Takúto činnosť možno porovnať s varením  vlasov na miernom ohni, často s prísadou soli alebo chlóru. Ešte horší nápad je dať si na mokré vlasy elastickú šatku – pod vplyvom vysokej teploty  a bez prísunu vzduchu sa vlasové vlákna otvárajú a strácajú vlahu. Kaderníci a dermatológovia odporúčajú prirodzené sušenie vlasov – na teplom, ale tienistom mieste.

4 Mučenie osuškou
Jeden z najväčších hriechov, akého sa môžete nevedomky dopustiť, je trenie vlhkých vlasov  uterákom. Silné trenie spôsobuje mechanické porušenie vlasov. Mokré vlasy sú navyše menej elastické a preto omnoho náchylnejšie na poškodenie. Ak sa chcete zbaviť nadmerného množstva vody, jemne ju z vlasov vytlačte, alebo si na hlave zaviňte turban. Nerozčesávajte ich nasilu: mokré vlasy sa lámu dvakrát rýchlejšie.

5 Lámanie gumičkami
Chcete si urobiť originálny účes? Nech sa páči, ale opatrne s gumičkami, sponkami aj sponami. Bývajú lepšie a horšie. Úzke gumové gumičky alebo kovové sponky môžu vlasy polámať. Vyberajte si vlasové ozdoby z prírodného materiálu (látky, kože)   a sponky aj spony s riedkymi zúbkami. Vlasy nespínajte a nezväzujte príliš silno. Dermatologické výskumy dokázali, že vlasy stiahnuté gumičkami, najmä do konského chvosta, majú väčšiu tendeciu vypadávať.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.