Začarovaný rodinný kruh
Autor(ka) : Natália Krížová
Dátum a čas : 20.8.2002 00:00
Kategória : Rodina
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Človek je tvor spoločenský a neustále sa pohybuje v akýchsi svorkách, prečo ale dokážeme lepšie vychádzať s kamarátkou ako s vlastným súrodencom? Prečo je rodina, taký strašne zložitý spletenec občas nepríjemných vzťahov.

Človek je tvor spoločenský a neustále sa pohybuje v akýchsi svorkách, prečo ale dokážeme lepšie vychádzať s kamarátkou ako s vlastným súrodencom? Prečo je rodina, taký strašne zložitý spletenec občas nepríjemných vzťahov.

S rodičmi sa väčšina z nás po odchode z domáceho hniezda vyrovná. Buď tak, že sa s nimi menej stretávame, alebo v rámci akejsi generačnej pomoci. Aj tak jedného dňa pri kričaní na svojho potomka zistíme, že sa z nás ozýva krik našej vlastnej mamán. Ďaleko zložitejšie je vybudovať si normálny vzťah so svojím súrodencom. Ešte dnes, po desiatich rokoch, mi behajú zimomriavky po chrbte, keď si spomeniem ako som varila obed a umývala riady, kým môj malý brat šantil pred domom. Mojej kamarátke je zasa zle pri spomienke na to, ako ju o pätnásť mesiacov staršia sestra neustále terorizovala, lebo je „skúsenejšia“. Tu je pár dôvodov prečo sa nám občas tak ťažko vychádza s našim genetickým priateľom.

Prekliatie veku

Detská duša je vec zložitá a zrejme neexistuje nič ťažšie, ako byť spravodlivým rodičom. Každé z detí má iný vek, inú povahu a aj keď sú všetky milované rovnako, každé je milované iným spôsobom. Pre rodiča je normálne, že najstarší potomok má najviac povinností a pomáha pri starostlivosti o tých menších. Medzi súrodencami však vzniká napätie. Kým sa najstarší stará, sú mladší súrodenci spokojní, Keď prikazuje je okašlaný – nie je rodič. Aj v dospelosti majú voči najstaršiemu očakávanie, že ak bude problém on sa o nich postará. Pri takýchto vzťahoch však vzniká obojstranná frustrácia. Riešením je zmazať v dospelosti vekový rozdiel a zabudnúť na zabehané rozdelenie úloh. Mladší musí pochopiť, že je samostatná jednotka a nikto mu nebude kryť chrbát. Iniciatíva však musí vychádzať od staršieho súrodenca. Je predsa pohodlné nechať sa obskakovať. Ak chodíte žehliť svojmu mladšiemu bratovi, či sestre, alebo sa o neho dokonca staráte vo vlastnej domácnosti a ste z toho zúfalá, prestaňte s tým. Len čo nenájde váš súrodenec svoje veci pripravené, začne sa spoliehať sám na seba. Potom si môžete vybudovať normálny priateľský vzťah.

Terorista

Ďalší problém vzniká v prípade, že jeden zo súrodencov je presvedčený o svojej večnej pravde. Zväčša ide o staršieho, alebo toho ktorého rodičia preferovali ako múdrejšieho a schopnejšieho medzi dvomi deťmi s minimálnym vekovým rozdielom. Vaša sestra presne vie, akého partnera máte milovať, aké šaty na vás vyzerajú najlepšie, ako sa máte pripraviť na materstvo a to aj v prípade, že deti nemá,... Ak sa vás snaží váš súrodenec uvrhnúť do komplexov, nedajte sa. Aj keď si o ňom rodičia mysleli, že je schopnejší, od školských čias prešlo už dosť rokov. Jeho problém spočíva v tom, že ho zrejme nemá kto oceňovať. Snaží sa nedostatok obdivu a rešpektu v živote vykompenzovať práve na vás. Na nejaký čas sa s rodinným géniom prestaňte stýkať a potom mu vysvetlite, že túžite po jeho láske a priateľstve, ale len ak sa prestane dívať na svet uzavretou optikou. Každý z vás je iný, každý má iné potreby a každý je v niečom lepší.

Upír

Pokrvné puto je veľmi pevné, no nemalo by sa zneužívať. Veľký súrodenecký problém vznikne tam, kde jeden výlučne dáva a druhý chce len brať. Určite to poznáte – zvoní vám telefón a v ňom sa ozve zúfalý hlas vášho súrodenca – potrebujem požičať. Vy viete, že táto pôžička je večná O dva dni vám opäť zvoní telefón tento krát je potrebné vaše auto. Ak vám ho vráti váš drahý súrodenec s oškretým nárazníkom vôbec sa nemôžete čudovať a už vôbec neočakávate nápravu. Skrátka a dobre váš súrodenec si zvykol, že vás môže donekonečna zneužívať. Chyba je na vašej strane. Toto sú pravidlá hry, ktoré ste kedysi dávno napomáhali stanoviť. Jediná šanca, ako sa z tohto začarovaného kruhu dostať, je naučiť sa odmietať. Je to síce vaša krv, ale rovnováha je potrebná vo všetkých vzťahoch. Ak vám najbližšie zazvoní telefón s požiadavkou, vymyslite obchod. Požičiam ti auto, ak mi ty povaruješ deti cez víkend. Spokojnosť bude na oboch stranách.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.