Vitamíny B uľahčujú chudnutie
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 6.9.2002 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Vďaka nim rýchlejšie spálite kalórie a zmiznú vám tukové vankúšiky. Okrem toho vám zabezpečia pekný vzhľad a dobrú náladu. Skupinu vitamínov B tvorí osem rôznych látok. Spája ich mnoho spoločných znakov, napr. všetky majú veľký vplyv na látkovú premenu a nervovú sústavu. Práve preto sú tieto vitamíny také prospešné počas chudnutia. Urýchľujú spaľovanie tukov aj uhľohydrátov, čím uľahčujú stratu nadváhy. A vďaka tomu, že zlepšujú náladu, nám pomáhajú aj ľahšie znášať ťažké chvíle počas redukčnej diéty. Preto sa oplatí zostaviť si jedálny lístok tak, aby obsahoval tieto cenné vitamíny.

Vďaka nim rýchlejšie spálite kalórie a zmiznú vám tukové vankúšiky. Okrem toho vám zabezpečia pekný vzhľad a dobrú náladu. Skupinu vitamínov B tvorí osem rôznych látok. Spája ich mnoho spoločných znakov, napr. všetky majú veľký vplyv na látkovú premenu a nervovú sústavu. Práve preto sú tieto vitamíny také prospešné počas chudnutia. Urýchľujú spaľovanie tukov aj uhľohydrátov, čím uľahčujú stratu nadváhy. A vďaka tomu, že zlepšujú náladu, nám pomáhajú aj ľahšie znášať ťažké chvíle počas redukčnej diéty. Preto sa oplatí zostaviť si jedálny lístok tak, aby obsahoval tieto cenné vitamíny.

B1
Zúčastňuje sa na premene uhľohydrátov a mastných kyselín, zlepšuje mozgovú činnosť, vplýva na prácu srdca. Najviac ho obsahujú obilniny, čiže aj celozrné pečivo. Bohaté na vitamín B1 sú aj strukoviny, orechy, zelenina.

B2
Napomáha pri premene bielkovín, cukrov a tukov na energiu. Zmierňuje stres a únavu: je dôležitý pre zachovanie zdravia očí, peknej pokožky a vlasov. Najviac ho obsahujú ryby, pečeň, o čosi menej sa nachádza v zelenine a ovocí.

B3
Nazývaný aj niacín alebo vitamín PP. Zúčastňuje sa premeny cukrov, znižuje hladinu cholesterolu, zmierňuje alergické reakcie, má vplyv na pružnosť pokožky. Jeho  najlepším zdrojom sú arašídy, hydina, ryby. Nachádza sa aj v strukovinách a celozrných výrobkoch.

B5
Urýchľuje spaľovanie tukov a uhľohydrátov, pomáha bojovať so stresom, lieči akné a pôsobí na elastickosť pokožky. Najlepším zdrojom je droždie alebo vaječné žĺtka, ovsené vločky a sušená fazuľa. Veľa vitamínu B5 obsahujú zemiaky, zelený hrášok, avokádo.

B6
Je nenahraditeľný pri premene pokrmov na energiu, zmierňuje nervové napätie a zlepšuje náladu, ako aj predmenštruačné napätie.  Najviac ho obsahuje pšenica a pšeničné výrobky. O čosi menej vitamínu B6 sa nachádza v chudom mäse, mlieku, listovej zelenine a banánoch.

B9
Je známejší ako kyselina listová. Reguluje látkovú výmenu, zúčastňuje sa na produkcii červených krviniek, predchádza vzniku porúch nervovej sústavy. Najbohatšie na vitamín B9 sú droždie a listová zelenina, kukurica, strukoviny, pšeničné klíčky a fazuľa.

B12
Reguluje látkovú výmenu , dodáva energiu. Je nevyhnutne potrebný pre zdravie nervovej sústavy, zlepšuje koncentráciu. Nachádza sa v živočíšnych produktoch: mäse, rybách, mliečnych výrobkoch, vajíčkach.

Biotín
Má veľký vplyv na spaľovanie tukov a uhľohydrátov, udržiava zdravými pokožku aj vlasy. Okrem toho sa predpokladá, že chráni pred šedivením vlasov. Dobrým zdrojom biotínu sú žĺtka, mlieko a jogurt, sójová múka a nelúpaná ryža.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.