Každý deň o kúsok zdravia viac
Autor(ka) : Martina Jeníková
Dátum a čas : 9.9.2002 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Viete, že to, čo jedávate, môže byť pre organizmus ako liek? Preto aspoň raz denne zjedzte jedlo, ktoré vám pomôže vyhnúť sa siahodlhému vyčkávaniu pred ordináciou lekára. Nič sa totiž nevyrovná jedlu, pripravenému krátko pred podávaním zo zdravých surovín. Základom rodinnej výživy by mali byť jedlá pripravované vo vlastnej kuchyni a podávané do piatich hodín od navarenia.

Viete, že to, čo jedávate, môže byť pre organizmus ako liek? Preto aspoň raz denne zjedzte jedlo, ktoré vám pomôže vyhnúť sa siahodlhému vyčkávaniu pred ordináciou lekára. Nič sa totiž nevyrovná jedlu, pripravenému krátko pred podávaním zo zdravých surovín.  Základom rodinnej výživy by mali byť jedlá pripravované vo vlastnej kuchyni a podávané do piatich hodín od navarenia.

5 základných pravidiel
1/3 vašej stravy by mali predstavovať čerstvé potraviny:
ovocie, zelenina,  šaláty. Jedávajte ich päťkrát denne. Môžete ich spájať ľubovoľným spôsobom. Dodávajú vitamíny a minerálne látky.
Celozrnné pečivo a cestoviny, nelúpaná ryža, fazuľa, šošovica alebo strukoviny – každý deň zjedzte aspoň jeden z týchto produktov, ktoré zásobia váš organizmus bielkovinami, vlákninou, vitamínmi a minerálmi. 
2-3-krát týždenne jedzte ryby, 2-krát hydinu a malé dávky červeného mäsa. Väčšina plnohodnotných bielkovín by mala pochádzať z týchto surovín. Dva až tri dni týždenne sa môžete mäsa celkom vzdať. Nezabúdajte na ryby s obsahom mastných kyselín, ktoré stimulujú vytváranie porstagladínu – hormónu s protizápalovými účinkami.
Bielkoviny s nízkym obsahom tuku a vajíčka – v rozumnom množstve (2-3-krát týždenne). Nerezignujte celkom na maslo, pol lyžičky denne pozitívne vplýva na mladší aj starší organizmus.
Obmedzte mäsové výrobky: údeniny, klobásy, párky, hot dogy, salámy, paštéty – obsahujú veľké množstvá skrytých tukov.

Týždenný plán
Každý deň zjedzte jedno z uvedených jedál s myšlienkou na to, akú úlohu má splniť vo vašom organizme. Poradie môžete samozrejme ľubovoľne zmeniť.
PONDELOK – zlepšite prácu očí
Zásadný význam pre ich zdravie má beta-karotén, ktorý sa v organizme premieňa na vitamín A. Zjedzte tanier surového  šalátu s jablkom alebo pórom, pokvapkaný olivovým olejom. Pozitívne účinky vitamínu A posilnia vitamíny C a E. Nájdete ich aj v pomarančoch, paprike, paradajkách a šaláte.
UTOROK – povzbuďte pamäť a koncentráciu
Najlepším pokrmom pre mozog je bielkovina v spojení s uhľohydrátmi a vitamínmi skupiny B. Nájdete ich vo fazuli a klíčkoch. Ich účinky zosilní jedenie ovocia, zeleniny alebo olejov bohatých na antioxidanty, čiže vitamíny A, C a E. Do stravy je preto vhodné zaradiť ryby, olivový  olej, orechy. Na obed podajte k rybám alebo chudému mäsu fazuľový šalát a posypte ho rozmarínom, ktorý je označovaný za stimulátor pamäti. Popoludní pridajte sušené ovocie a orechy.
STREDA -  posilnite organizmus proti infekciám
Každodenná dávka ovocia a zeleniny bohatých na vitamín C – strážcu odolnosti – ochráni pred nachladnutím. Vyberajte si najmä citrusové ovocie alebo kvasenú kapustu.  Jeden vitamínový deň, obohatený hodnotnými uhľohydrátmi (nelúpanou ryžou, celozrnným pečivom) posilní organizmus, zníži hladinu cholesterolu, upraví trávenie.
ŠTVRTOK – myslite na svoje srdce
Zjedzte porciu rýb, pretože obsahujú omega-3-kyseliny, ktoré posilňujú tento najdôležitejší orgán nášho tela. Na obed a večeru si doprajte zeleninu, ovocie, strukoviny, ktoré dodávajú energiu a znižujú hladinu cholesterolu. Ovocné šaláty posypte orechmi, ktoré obsahujú veľa selénu. Na pitie si pripravte zelený čaj.
PIATOK – posilnite si kosti
Jedzte potraviny s vysokým obsahom vápnika (mlieko a mliečne výrobky, syry) a ryby, bohaté na vitamín D, ktorý pomáha pri vstrebávaní vápnika z tráviacej sústavy.  Ideálna na obed bude zapekaná ryba so špenátom a jogurtom, posypaná  syrom.
SOBOTA – buďte aktívna a zdatná
Jedlá z rýb (makrela, sleď. Losos, sardinky) zlepšujú fyzickú zdatnosť a pohyblivosť a majú pozitívny vplyv na krvný obeh. Doplňte ich zeleninou a ovocím, najmä mrkvou, brokolicou, marhuľami, paprikou, pomarančmi, kapustou, avokádom. Do šalátov vždy nakvapkajte trocha olivového oleja.
NEDEĽA – relaxujte
Vyberte si potraviny, ktoré pomáhajú zabezpečiť optimálnu hladinu hemoglobínu a cukru v krvi a ktoré regulujú látkovú výmenu: celozrné cestoviny s chudým mäsom alebo rybami na obed so šalátom z tmavozelených druhov zeleniny a ako dezert čerstvé, či sušené ovocie.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.