Aspoň teraz, počas vrcholiacej sezóny, by sme si nemali nechať ujsť príležitosť zjesť aspoň jednu čerstvú papriku denne. Čím je štipľavejšia a červenšia, tým je zdravšia. Najväčšou prednosťou papriky je vysoký obsah vitamínu C…
vyšší ako v iných druhoch zeleniny. Najviac vitamínu C obsahuje štipľavá odroda - čili - červenej farby alebo sladká červená paprika – kápia. Jedna zrelá paprika strednej veľkosti pokryje na 150 percent odporúčanú dennú dávku vitamínu C na a na 80 percent odporúčanú dávku beta-karoténu.
Zelená paprika obsahuje o polovicu vitamínu C menej, ale aj napriek tomu je jeho vynikajúcim zdrojom. Voskovité látky pokrývajúce papriku chránia vitamín C pred rozkladom a preto ho paprika nestráca dokonca ani pri dlhšom skladovaní. Veľké straty vitamínu nespôsobuje ani varenie alebo pečenie.
Paprika okrem vitamínu C obsahuje aj vitamíny skupiny B, vitamín E, minerálne zložky (najmä zelená). Nachádzajú sa v nej bioflavonoidy, ktoré nás chránia pred chorobami srdca a krvného obehu a protinádorový lykopén. Mimoriadne zdravé sú štipľavé odrody papriky, obsahujúce kapsaicín, ktorý tlmí bolesť, zmierňuje prejavy nachladnutia a pomáha uvoľniť dutiny a dýchacie cesty v prípade kašľa. Zároveň pôsobí aj antibakteriálne a zrýchľuje látkovú výmenu.
Čili môžeme kúpiť v podobe korenia v prášku, omáčky alebo nakladané v octe. Čerstvými papričkami čili ochucujeme mäsité alebo zeleninové jedlá . Čili je neodmysliteľnou zložkou maďarských, mexických, ale aj talianskych a indických jedál.
Sladkú papriku môžeme jesť surovú ako súčasť šalátov (napr.s ľadovým šalátom, paradajkami, uhorkami a syrom feta) alebo pridávať do mäsitých a zeleninových jedál. Vynikajúca je aj plnená ryžou. Papriku môžeme skladovať v chladničke pomerne dlho – až štrnásť dní.