Hrozno – božský pôžitok
Autor(ka) : Martina Jeníková
Dátum a čas : 24.9.2002 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Hrozno sa spomína už v Biblii: prvý vinič údajne zasadil Noe. Egypťania pestovali vinič už v roku 5000 p.n.l., avšak hrozno, ktoré patrí medzi ovocím ku klasikom, nie je pôžitkom iba v podobe vína. Modré a biele bobuľky, ktorých sezóna trvá od augusta do októbra, majú nespočetné množstvo predností.

Hrozno sa spomína už v Biblii: prvý vinič údajne zasadil Noe. Egypťania pestovali vinič už v roku 5000 p.n.l., avšak hrozno, ktoré patrí medzi ovocím ku klasikom, nie je pôžitkom iba v podobe vína. Modré a biele bobuľky, ktorých sezóna trvá od augusta do októbra, majú nespočetné množstvo predností.
Obohacujú organizmus o celé spektrum vitamínov (A, B, PP a C) a minerálnych zložiek (vápnik, fosfor, železo, draslík, magnézium a i.). Okrem toho obsahujú veľký podiel vody a ľahko stráviteľné cukry, pektíny a organické kyseliny. Hrozno je zásadité, preto by ho mali jedávať najmä ľudia trpiaci nadmernou tvorbou žalúdočných kyselín a takisto ľudia s chorými obličkami, pretože hrozno má močopudné a očistné účinky. Reguluje trávenie a vylučovanie (treba jesť ovocie čerstvé, so šupkou aj jadierkami), prácu pečene a žlčníka. Posilňuje organizmus a zlepšuje látkovú výmenu.
Hrozno by sme mali veľmi dôkladne umývať. Pocit ľahkosti a vynikajúcu náladu môžeme dosiahnuť trojdňovou hroznovou kúrou.

Ako sa robí hroznová kúra?
Počas hroznovej kúry by sme mali celé  tri dni konzumovať výlučne čerstvo vytlačenú hroznovú šťavu alebo 1,5 litra hroznového muštu zo zeleného hrozna, alebo zjesť 1,5 kilogramu čerstvého hrozna. Ovocie starostlivo umyte a dôkladne prežujte! Šťavu prehĺtajte po malých dúškoch. Počas trojdňovej hroznovej kúry môžete aj schudnúť – a to až jeden kilogram denne. Okrem hrozna sa odporúča piť iba minerálnu vodu.

Spása aj pre krásu
Výťažky z hrozna sa stále častejšie používajú aj v kozmetike. Pomáhajú totiž organizmu zbaviť sa jedov, odvodňujú a stabilizujú steny buniek. Hrozno môžeme bez preháňania označiť za lekársky aj kozmetický zázrak: obsahuje viac ako dvadsať rôznych antioxidantov, vitamínov a enzýmov. Proti vráskam je účinný najmä extrakt získavaný z hroznových zrniečok, ktoré obsahujú množstvo polyenolov. Tieto na seba viažu a zneškodňujú  látky, ktoré poškodzujú bunky. To však nie je jediný prínos polyfenolov. Okrem ochrany buniek takisto povzbudzujú prekrvenie, spevňujú kolagénové vlákna pokožky a prispievajú k tomu, že jej vrchná vrstva zadrží omnoho viac vlhkosti. Kozmetické výrobky s výťažkami z hrozna sa osvedčili aj v boji proti celulitíde. Obsahujú ovocné kyseliny a triesloviny, ktoré zrýchľujú látkovú premenu.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.