Mámenie Východu |
||
Autor(ka) : Kristína Farkašová Dátum a čas : 18.11.2002 00:00 Kategória : Zdravie WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
O tom, že jedlo je liek, sme sa mali možnosť všetci presvedčiť v živote už všetci. Poznáme pocit, kedy nemôžeme vstať ani rozmýšľať, len čo sa prejeme, vieme čo robí s psychikou bulímia a anorexia, vieme ako podráždene reaguje hladný človek, aký zahlienený organizmus majú milovníci mlieka a syrov, koľko kamienkov majú šalátožrúti a príčinou čoho všetkého je obezita. Zdá sa, že teória je nám všetkým jasná . Horšie je to s praxou. | ||
O tom, že jedlo je liek, sme sa mali možnosť všetci presvedčiť v živote už všetci. Poznáme pocit, kedy nemôžeme vstať ani rozmýšľať, len čo sa prejeme, vieme čo robí s psychikou bulímia a anorexia, vieme ako podráždene reaguje hladný človek, aký zahlienený organizmus majú milovníci mlieka a syrov, koľko kamienkov majú šalátožrúti a príčinou čoho všetkého je obezita. Zdá sa, že teória je nám všetkým jasná . Horšie je to s praxou. Pomôckou by nám mohla byť čínska kuchyňa, ktorá od svojho vzniku prikladá jedlu inú hodnotu ako naplnenie žalúdka, alebo prísun energie. Na rozdiel od západných dietetikov, ktorý hľadajú v potravinách džauly, enzýmy, vitamíny a glycidy, Číňanom stačí vedieť, či jedlo jin alebo jang a potom už podávať na stôl jedlá tak, aby tieto dve hodnoty boli neustále v rovnováhe, alebo aby boli v prevahe tam, kde ich má konzument nedostatok. Celé tisícročia si čínski lekári všímali a zaznamenávali chute, farby , tvar – čiže konzistenciu a čerstvosť jednotlivých potravín vo vzťahu k ľudským chorobám. Vznikla z toho hotová veda, ktorá mapuje vzťahy medzi jednotlivými potravinami a orgánmi ľudského tela. Nemusíme mať na obed žraločie plutvy - u nás má skôr tradíciu losos, či pstruh /všetky povzbudzujú vitalitu /, lastovičie hniezda nahradia orechy v mede / tiež povzbudzujú činnosť mozgu/ a podobne. Dôležité je, aby sme jedlo prijímali ako dar, liek, prevenciu, vec nad ktorou treba rozmýšľať, brať ho vážne. ©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. |