Vitamín C – nielen na jesenné prechladnutie
Autor(ka) : Farkašová Kristína
Dátum a čas : 29.11.2002 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Pre náš organizmus je nevyhnutný, ale tento si ho žiaľ nevie sám vytvárať. Okrem toho podlieha rýchlemu zničeniu pod vplyvom kyslíka, svetla a vysokej teploty. Najlepšie je dodávať ho organizmu v strave a z času na čas dopĺňať jeho nedostatok tabletkami.

Pre náš organizmus je nevyhnutný, ale tento si ho žiaľ nevie sám vytvárať. Okrem toho podlieha rýchlemu zničeniu pod vplyvom kyslíka, svetla a vysokej teploty. Najlepšie je dodávať ho organizmu v strave a z času na čas dopĺňať jeho nedostatok tabletkami.

Vitamín C má na naše telo všestranný vplyv. Zvyšuje odolnosť voči infekciam a účinne odďaľuje tvorbu vrások
.



Priateľ pokožky
Viete, že vitamín C plní dôležitú úlohu pri produkcii kolagénu – bielkoviny nevyhnutnej na udržanie idáelneho stavu pokožky, kostí, chrupaviek, ďasien a zubov? Takisto urýchľuje hojenie rán a oparov. Potrebuje ho aj náš nervrový systdém, pretože sa zúčastňuje na vytváraní neuroprenášačov v mozgu – serotonínu a noradrenalínu, ktoré vplývajú na našu dobrú náladu a podporujú rýchle zaspávanie.

Bojuje s voľnými radikálmi
Vitamín C je aj vynikajúci antioxidant. Predchádza tvorbe bitrozamínov, nádorobých látok, a zvyšuje odolnosť organizmu. Ak telu každodenne dodáme dostatočnú dávku vitamínu C, čiže 40-500 mg, oddialime riziko nachladnutia. Takéto množstvo obsahujú napríklad dve kivi alebo 70 g papriky alebo dva poháre čerstvo vytlačenej pomarančovej šťavy.
Nezabúdajte však: užívanie väčších dávok ako 100 g vitamínu C, najmä v syntetickej podobe a dlhšie ako pol roka môže viesť k tvorbe obličkových kameňov. Predávkovanie sa prejavuje bolesťami hlavy a nespavosťou.

Kde ho hľadať
Najlepšími prirodzenými zdrojmi vitamínu C je  kyslá kapusta, čučoriedky, citrusové ovocie, paprika, kivi, čierne ríbezle, jahody, petržlenová vňať a brokolica.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.