O radosti z jedenia
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 4.12.2002 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Jednou z atrakcií blížiacich sa Vianoc je aj spoločná príprava sviatočných jedál a potom radostné besedovanie pri stole. Je pravda, že musíme cítiť výčitky svedomia kvôli sviatočným prehreškom proti zásadám zdravého stravovania?

Jednou z atrakcií blížiacich sa Vianoc je aj spoločná príprava  sviatočných jedál a potom radostné besedovanie pri stole. Je pravda, že musíme cítiť výčitky svedomia kvôli sviatočným prehreškom proti zásadám zdravého stravovania?

Keď moderná žena priznáva, že zhrešila, najčastejšie ide o kúsok torty, ktorý zhltla nehľadiac na kalórie. V našich časoch jedenie stratilo svoj radostný charakter, dokonca je označované za hrozbu.  Obete chudnutia sedia nad tanierom plným pochúťok a namiesto príjemného pocitu z jedenia cítia strach, že ručička na váhe sa pohne nahor. Pritom každý človek má svoju optimálnu hmotnosť, ktorá vôbec nemusí zodpovedať hmotnosti v tabuľkách „výživárov“. Vaša ideálna hmotnosť je taká, pri ktorej sa cítite najzdravšie a najlepšie. Nezabúdajme, že rozkoš z jedla predstavuje súčasť radosti zo života, ktorá je podmienkou zdravia, znamenajúceho čosi viac ako absenciu choroby. 
Našťastie moderná dietetika už prestáva deliť potraviny na zdravé a škodlivé. Celá veda je v tom, čo jeme. Celkové odstránenie tukov alebo cholesterolu z jedálneho lístka je rovnako nezmyselné ako ich nadmerné množstvo.

Dôverujte múdrosti organizmu
Váš organizmus dobre vie, aké zložky potravy potrebuje a ktoré jedlá mu prospievajú. Preto vám sám našepkáva, čo by ste mali jesť. 
●Nie je náhoda, že vo chvíľach smútku siahate po čokoláde. Obsahuje mierne narkotizujúcu látku  andamín.
●Po vypití piva sa cítite veselšie vďaka stopovým množstvám látky, pripomínajúcej morfium.
●Bylinky, ktoré často pridávame k pečenému mäsu, najmä tymián, šalvia a rozmarín chránia pred škodlivými zložkami, ktoré sa vytvárajú počas pečenia.
●Obľúbené jedlo Angličanov – ryba s hranolčekmi – by zničila ich srdcia, nebyť ochrannému pôsobeniu tanínu, ktorý obsahuje najobľúbenejší nápoj obyvateľov Veľkej Británie – čaj.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.