Žihľava
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 18.5.2001 03:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Medzi nedocenené byliny, ktoré môžeme zbierať aj viac razy do roka, pričom zbierame buď vňať alebo len listy, patrí žihľava. Sušíme ju pri teplote 60 stupňov a používame ju vnútorne aj zvonka. Čaj zo žihľavy čistí krv, čím zlepšuje celkový stav organizmu a pokožky.

Žihľava pomáha pri chorobách dýchacích orgánov, pri katare žalúdka a čriev, podporuje tvorbu červených krviniek. Prečisťuje krv a lieči zápaly močových ciest, reumu svalov a kĺbov, poruchy látkovej premeny, ochorenia žlčníka, pečene, hemoroidy, zápchu, žalúdočné problémy i vypadávanie vlasov. Mladú žihľavu môžeme použiť ako súčasť zeleného šalátu alebo z nej môžeme uvariť polievku, či prívarok. Pripravujeme ju podobne ako špenát.,
Pri zápale žlčníka a žlčových ciest zmiešame 10g žihľavy, šalvie a mäty piepornej zalejeme horúcou vodou a necháme vylúhovať. Nálev pijeme vždy jednu šálku ráno a večer, asi 15 minút pred jedlom.

Proti vypadávaniu vlasov 100 g jemne nasekaných listov žihľavy zalejte 1/2 l vody a 1/2 l octu, varte pol hodiny. Odvarom si dva razy do týždňa umývajte vlasy, alebo si namočte do odvaru bavlnený uterák a zabaľte si di neho vlasy.i pred spaním.

Pri dne a reume 3 lyžičky suchej vňate zalejte 2 pohármi vriacej vody, nechajte 10 minút postáť a pite po dúškoch celý deň.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.